Vraagje: elke dag discussiëren over een netelige kwestie

Vraagje is een nieuwe Nederlandse app die je aan het nadenken wil krijgen door elke dag een vraag voor te leggen. Gebruikers kunnen er met hun nickname of zelfs geheel anoniem op reageren.

Vraagje discussieplatform iPhone iPod touchDe Nederlanders Robin van Eck van der Sluijs en Danny de Kruijk hebben vandaag hun ludieke idee losgelaten op de App Store. Vraagje is een nieuwe app die gebruikers elke dag aan het denken wil zetten door één vraag per dag te stellen. Daar kan iedereen die een nickname – en niets anders – aanmaakt in de app op reageren. De antwoorden komen op de pagina van de vraag onder elkaar te staan. Om op de hoogte te blijven van de discussie, kan je pushberichten aanzetten voor likes, reacties op je antwoord en nieuwe vragen.


Vraagje vraag van de dagBehalve onder je eenvoudig aan te maken (en later niet meer te wijzigen) nickname, kan je eveneens besluiten anoniem te reageren door de geheimzinnige man naast het antwoordveld te drukken. Waar steeds meer websites ervoor kiezen om de reageerders uit de anonimiteit en onbekendheid te laten treden – bijvoorbeeld doormiddel van een koppeling met Facebook – heb je in Vraagje dus carte blanche om te reageren op een toon waarop je dat met je eigen profielfoto misschien niet zo snel zou doen.

Op het gebied van vragen maakt de app een twijfelachtige start. De eerste vragen snijden algemene, clichématige onderwerpen aan op een bijna puberale manier. De vraag van vandaag luidt hoe je tegenover buitenaards leven aankijkt, en in de voorgaande dagen zijn ook het toegenomen geweld tegen homo’s en abortus al voorbij gekomen. De makers beloven dat het aanbod van vragen zal variëren van filosofische levensvragen tot actuele vragen met betrekking tot de politiek en maatschappij. De ambities van de app, valt te lezen op dezelfde website, zijn behoorlijk:

Vraagje zal zich bewijzen als een uitstekend platform om naast het geven van inspiratie, de publieke opinie te meten rondom een gebeurtenis of onderwerp en mensen te stimuleren om de dialoog aan te gaan.

Het ligt aan de vragen en de moderatie van de antwoorden of Vraagje als serieus discussieplatform van de grond komt, of zichzelf zal bewijzen als een vrijbrief voor ongefundeerde onderbuikgevoelens. Op de website kan iedereen zelf een vraag indienen.

De eerste die in ons opkomt: is Wat vindt jij? een taalfout die zo’n app zich kan permitteren?

Downloaden: Vraagje (gratis)

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.