Voxxo biedt ‘gratis’ visual voicemail iPhone-dienst in Nederland aan

Voxxo is een nieuwe aanbieder van visual voicemail in Nederland. Het werkt op de iPhone 3GS en nieuwere iPhones en is geschikt voor alle mobiele providers: KPN, T-Mobile, Vodafone en anderen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

voxxo iphoneIn Nederland kun je voor €2 per maand visual voicemail van T-Mobile gebruiken. Hi biedt voicemail aan via een app. De overige providers bieden visual voicemail niet eens aan. Voxxo zag daarom een gat in de markt: een Nederlandse app waarmee je visual voicemail op je iPhone kunt gebruiken, geschikt voor alle providers. Dat wil zeggen: bellers kunnen een bericht inspreken die jij in elke willekeurige volgorde kunt afspelen. Je ziet een lijst van mensen die een bericht hebben ingesproken en kunt ze naar wens afspelen of wissen. Voxxo omzeilt daarmee de betaalde visual voicemail-dienst van T-Mobile, maar werkt ook met andere Nederlandse providers. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Als je de Voxxo-app installeert komen de voicemails binnen op de iPhone, waar je ze kunt bekijken, beluisteren en beheren. Je kunt vanuit de voicemail terugbellen/sms’en of voicemailberichten doorsturen via e-mail. Voxxo is te gebruiken met alle bekende providers, zoals Vodafone, KPN, T-Mobile, Telfort, Hi, Ben en andere. Tot 31 januari is de app gratis te downloaden, daarna betaal je €2,69.

Wat is visual voicemail?

voxxo iphone 1Het handige van visual voicemail (in het algemeen) is dat de contactpersonen meteen zichtbaar zijn. Je ziet in één oogopslag welke contactpersonen een bericht hebben ingesproken. Bij normale voicemail moet je een ‘bandje’ afluisteren, waarbij er meerdere berichten achter elkaar staan en je moet alle berichten dan ook in een vaste volgorde beluisteren. Bij visual voicemail hoeft dat niet.

Apple biedt sinds de eerste generatie iPhone Visual Voicemail aan, maar je operator moet het wel ondersteunen op het netwerk. In Nederland is T-Mobile de enige grote provider die het tegen betaling ondersteunt. Dat lijkt samen te hangen met afspraken die met Apple zijn gemaakt: T-Mobile en Mobistar waren in Nederland en België de eerste partners van Apple die de iPhone mochten verkopen en dat zijn nou precies de operators die ook visual voicemail aanbieden.

Visual voicemail is dus nog lang niet zo wijdverbreid als je zou denken. Vandaar dat Voxxo een gat in de markt zag. Visual voicemail is overigens geen uitvinding van Apple, maar zoals met wel meer mobiele uitvindingen was Apple wel de eerste die het actief aanbood en de functie populair maakte. Apple kreeg in 2011 een patent op de voicemail-beheertoepassing, maar internationaal gezien claimt Klausner Technologies de patenthouder zijn. Dit bedrijf sleepte al heel wat bedrijven voor de rechter, omdat ze geld willen vangen voor gebruik van visual voicemail op toestellen.

Voxxo: nog wat onduidelijkheden

Na dit uitstapje over visual voicemail richten we de aandacht weer op Voxxo. Wat het verdienmodel van Voxxo is, blijft nog even onduidelijk. Het nieuwe bedrijf heeft in interviews nog niets daarover losgelaten. Sterker nog: we probeerden op internet meer informatie over deze nieuwe aanbieder te vinden, maar nog geen enkele Nederlandse krant of zakelijke nieuwssite lijkt Voxxo te hebben opgemerkt. Of je gegevens in goede handen zijn, is op het moment nog niet te zeggen. Voxxo heeft een privacystatement op de website staan, waarin ze zeggen dat alle “inkomende voicemails worden afgehandeld door een Nederlandse telecomoperator die voldoet aan de wettelijke voorwaarden m.b.t. privacybescherming en onder controle staat van het Agentschap Telecom.” Maar dat laat in het midden hoe Voxxo zelf met jouw privacy omgaat, als de berichten op de Voxxo-server staan.

Op de vraag hoe Voxxo visual voicemail zomaar gratis kan aanbieden, antwoordt de aanbieder ook wat ontwijkend:

De grote mobiele providers zoals T-Mobile hebben een voorkeur voor het gebruik van conventionele voicemail omdat dat meer belminuten genereert. Het lijkt erop dat T-Mobile €2/mnd vraagt ter compensatie daarvan.

T-Mobile wil volgens Voxxo het gebruik van visual voicemail dus eigenlijk ontmoedigen, omdat ze daardoor belminuten mislopen. Maar dat beantwoordt niet de vraag hoe Voxxo een compleet bedrijf uit de grond kan stampen, geld kan uitgeven aan technologie, huisvesting en salarissen, zonder een cent terug te willen zien van gebruikers. We zullen dat nader uitzoeken In de volgende paragraaf leggen we uit hoe Voxxo geld verdient. We willen hiermee niet suggereren dat Voxxo niet deugt of er duistere praktijken op nahoudt. Integendeel, het ziet er professioneel uit en we vermoeden dat de bedenkers goed over het concept en het verdienmodel hebben nagedacht. Maar na het lezen van de teksten op de website blijf je nog met een hoop vraagtekens zitten.

Update: gratis, maar toch kosten

Voxxo lijkt gratis, de app is gratis… maar toch kan je te maken krijgen met kosten. Dat werkt als volgt: telkens wanneer iemand jou belt wordt hij doorgestuurd naar de voicemail van Voxxo. Er is dan sprake van het doorschakelen van een telefoontje naar een extern nummer, namelijk het nummer van Voxxo. Providers brengen daarvoor kosten in rekening. Zo betaal je bij Vodafone €0,31 per minuut bij een doorgeschakeld gesprek. Die kosten vallen buiten je normale beltegoed, waardoor gebruik van Voxxo uiteindelijk duurder kan uitvallen dan bij de normale voicemaildienst van je provider. Bij normale voicemail moet je inbellen om de berichten af te luisteren en dat kost belminuten. Maar die vallen gelukkig wél gewoon binnen je normale belbundel. Bij het doorschakelen van telefoontjes is dat lang niet altijd het geval.

Vodafone is niet de enige provider die kosten voor het doorschakelen in rekening brengt. De meeste andere providers doen dat ook: KPN rekent bijvoorbeeld €0,25 per minuut. T-Mobile zegt dat er geen kosten in rekening worden gebracht, maar dat je wel betaalt voor het gesprek van jouw telefoonnummer naar het doorschakelnummer. Als Voxxo daarbij gebruik maakt van een premium 0900-nummer of de server in het buitenland neerzet, kost het dus nog steeds geld.

Wat ons betreft had Voxxo meer openheid van zaken moeten geven over de extra kosten, waar je mee te maken krijgt.

Voxxo bewaart 30 laatste berichten

Bij Voxxo verbruik je geen belminuten, omdat het beluisteren van de berichten via internet verloopt. Je kunt berichten onbeperkt lokaal opslaan en bepaalt zelf welke voicemailberichten je wilt bewaren. Online bewaart Voxxo alleen de laatste 30 berichten, de berichten die je lokaal bewaart zijn ook zonder internetverbinding te beluisteren. Voxxo berekent geen kosten voor het gebruik, maar bij het inspreken van voicemailberichten gebeurt dat natuurlijk wel op de traditionele manier: iemand hangt aan de telefoon en verbruikt belminuten om het bericht in te spreken. Daarna is de verdere afhandeling bij Voxxo digitaal, dus buiten de belbundels om. Haal je de berichten via je 3G-verbinding op, dan kost dat data. Tijdens de vakantie is het daarom slimmer om je Voxxo-voicemail pas te beluisteren als je op een Wi-Fi-hotspot zit. Als je dataroaming hebt uitgeschakeld merk je dus niet dat er nieuwe voicemailberichten zijn binnengekomen, maar krijg je pas een seintje als je weer verbinding met internet maakt. Eventueel kun je ook op de ouderwetse manier inbellen bij Voxxo. Het nummer daarvan staat in je adresboek onder ‘voicemail’.

Praktische zaken en beperkingen

voxxo iphone 2Door Voxxo te activeren schakelt je telefoon niet langer door naar de voicemail van je provider, maar naar de voicemailserver van Voxxo. Voxxo is geschikt voor de iPhone 3GS en nieuwere toestellen, voorzien van iOS 5.0 en hoger. Om te kunnen gebruiken heb je een postpaid-abonnement bij een Nederlandse (dus niet Belgische) provider nodig. Het werkt vooralsnog niet met prepaid-kaarten. De maximale gesprekstijd per voicemailbericht is 2 minuten en je kunt zelf een welkomstboodschap inspreken.

Stap je over naar een nieuwe telefoon, dan raak je de lokaal bewaarde voicemails op je oude telefoon kwijt. Eventueel kun je ze naar jezelf e-mailen, als je ze wilt bewaren. Na het inloggen op de nieuwe telefoon krijg je alleen de (maximaal 30) laatste voicemailberichten te zien. Als je meer dan drie maanden geen voicemailberichten binnenkrijgt, gaat Voxxo er vanuit dat je de dienst niet meer actief gebruikt. De nog achtergelaten voicemails worden dan gewist, maar lokaal bewaarde berichten blijven natuurlijk wel op je toestel staan, totdat je uitlogt.

Downloaden: Voxxo (gratis, iPhone 3GS en later, iOS 5.0+)

Tipgever: Wesley

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 januari 2013, 14:02
Categorie Zakelijk
Onderwerp voicemail

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.