De geschiedenis van Nederland in iPhone-app Madurodam in Beeld

Videofragmenten van het polygoon-journaal en oude, trillende opnames van historische gebouwen in Nederland. De iPhone-applicatie Madurodam in Beeld biedt ze.

Madurodam iPhone appHet Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is niet vies van een iPhone-applicatie op zijn tijd. Eerder al maakte ze samen met het 4 mei-comité een app over Oorlogsmonumenten. Nu is het instituut de samenwerking aangegaan met ‘de kleinste stad van Nederland’. Madurodam in Beeld laat uitgebreid de geschiedenis zien van de monumenten die in de miniatuurattractie zijn opgenomen, zoals Schiphol, studentensociëteit Vindicat in Groningen en de oer-Hollandse Brink in Deventer. Sommige monumenten zijn voorzien van wel vijf video’s.

De 82 monumenten worden onder elkaar weergegeven op alfabetische volgorde, maar kunnen ook gefilterd worden op centrum, polder, haven, buiten of faciliteiten. De getoonde beelden bij de monumenten zijn oud tot heel oud en verschillen van uitzendingen van het polygoon-journaal tot een geluidsloze, trillende opname met een zwart-wit camera.

Behalve de galerij is er ook een kaart van Madurodam waar de locatie van de maquette op getoond wordt. Eveneens is er korte geschreven informatie over het monument. Items kunnen worden toegevoegd aan favorieten en er is zelfs een mogelijkheid om een reactie bij maquettes te plaatsen. In het tabblad ‘Overzicht’ kunnen de maquettes op foto worden bekeken en een losse plattegrond is wellicht handig om bij je te hebben als je door het attractiepark loopt. De app weegt 2,8 mb en haalt de video’s dus van internet. Dat kan lastig zijn als je in Madurodam de filmpjes ter plekke bij een maquette wil zien. Maar ook zonder een bezoek aan het park geeft de app een leuke inkijk in de geschiedenis van 82 Nederlandse historische gebouwen en voorzieningen.

Downloaden: Madurodam in Beeld (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juni 2011, 14:34
Categorie Naslagwerken
Onderwerpen journaal, plattegrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.