Vergelijking: 4 nummerbord-applicaties voor de iPhone

Vergelijking van 4 applicaties om nummerborden op de iPhone op te zoeken. We bekijken iKenteken, Kenteken, Nummerbord en Nummerbord info.
Emiel Janson - · Laatst bijgewerkt:

nummerbordOp televisie worden we er mee doodgegooid: de ʻcarspotterʼ-reclames. Na een smsje te sturen met daarin het kenteken van de auto krijg je – tegen betaling – informatie over deze auto. Voor iPhone-bezitters is dat niet nodig: voor ons is er een viertal mogelijkheden om te ʻcarspottenʼ, zowel gratis als betaald. In deze vergelijkende review gaan we vier mogelijkheden voor de iPhone vergelijken, waaronder één webapplicatie.

Nummerbord Info

NummerbordInfoNummerbord Info was de eerste mogelijkheid om met de iPhone of iPod touch informatie te krijgen van een auto aan de hand van het kenteken. De webapplicatie is te bereiken door op de iPhone of iPod touch Safari te openen en te surfen naar www.nummerbord.info. Als je de webapplicatie in je beginscherm zet en vanuit het icoon opstart merk je dat de balken van Safari zijn verdwenen bij het opstarten vanuit het icoon. Hierdoor lijkt de webapplicatie een stuk meer op een native applicatie.

Na het invoeren van een kenteken kun je eenvoudig de meest belangrijke informatie over het voertuig raadplegen. Via ʻMeerʼ kun je dan de modus ʻVolledigʼ instellen, waardoor je naar een viertal paginaʼs kunt navigeren om meer informatie over deze auto te krijgen. Zo vind je snel informatie over het verbruik en het type van de auto en kun je zelfs zien of de auto bij de RDW als gestolen staat opgegeven.

De webapplicatie is netjes weergegeven en werkt vrij snel. Helaas zit er hier en daar nog een klein foutje. Als je bijvoorbeeld het kenteken invoert laadt het gele kentekenplaatje pas als je wil gaan typen. Dit maakt echter voor het gebruik van de applicatie weinig tot niets uit en zal in de aankomende versies misschien wel opgelost zijn. Jonathan Hogervorst heeft ons laten weten Nummerbord Info te willen verbeteren en uitbreiden. Zo is hij van plan twee applicaties uit te brengen in de App Store die van Nummerbord Info zijn afgeleid. Eén hiervan zal gratis zijn en de ander zal tegen betaling worden aangeboden. In de gratis versie zal de informatie zitten die nu al via de webapplicatie te raadplegen is, aangevuld met de prijs van de auto en uitvoering. In de betaalde versie wordt hieraan een OCR (Optical Character Recognition)-functionaliteit toegevoegd. Hierdoor hoef je slechts een foto te maken van het kenteken om informatie over het voertuig te raadplegen. Het zal dan niet meer nodig zijn het kenteken over te typen. Wanneer deze applicaties in de App Store komen is nog niet bekend. De betaalde applicatie zal zo ongeveer rond de €1 à €2 gaan kosten..

Info: Nummerbord Info

 • Ontwikkelaar: One More App (Jonathan Hogervorst)
 • Bereikbaar via: www.nummerbord.info
 • Prijs: gratis
 • Release datum: 15 september 2008
 • Geteste versie: 1.0.4
 • Bestandsgrootte: n.v.t.

Kenteken

Kenteken voor iPhoneGabin Rambocus doet ook mee in deze race om de beste ʻcarspottersʼ applicatie voor de iPhone of iPod touch. Zijn applicatie Kenteken wordt gratis aangeboden in de App Store. Na het opstarten kun je het kenteken invoeren van het voertuig waar jij informatie over wilt. Na het invoeren van het kenteken kun je via 4 knoppen navigeren naar steeds een andere pagina met meer informatie over het voertuig. Dit is te vergelijken met de volledige weergave uit Nummerbord Info. In Kenteken zijn echter wel een aantal nieuwe dingen beschikbaar. Zo is het met Kenteken mogelijk de catalogusprijs van het voertuig te raadplegen. Daarnaast is het ook nog mogelijk kentekens op te slaan in een lijst met favorieten. Dit kan erg handig zijn als je een fanatieke spotter bent en je voertuigen die je hebt gezien nog eens wilt raadplegen. Het is echter wel jammer dat je bij dit kenteken geen eigen gemaakte foto kan plaatsen. Dit zou misschien in de toekomst toch een leuke feature zijn.

De applicatie Kenteken ziet er netjes uit en werkt erg overzichtelijk. Al met al een goede applicatie.

Info: Kenteken

 • Ontwikkelaar: Gabin Rambocus
 • Te verkrijgen via: App Store
 • Prijs: gratis
 • Release datum: 6 maart 2009
 • Geteste versie: 1.3
 • Bestandsgrootte: 0.1 MB

Nummerbord

Nummerbord voor iPhoneDennis van den Berg kwam begin juli in de App Store met zijn applicatie Nummerbord. Deze applicatie kost 0,79€ en biedt net als Kenteken naast de informatie van de RDW ook de nieuwprijs van het voertuig. De interface van deze applicatie is zeer eenvoudig weergegeven. Bovenin voer je het kenteken in en dan kun je naar beneden bladeren om de informatie over het voertuig te bekijken. Eigenlijk een zeer eenvoudige applicatie waar weinig over te vertellen is. Nummerbord verschilt in functionaliteit namelijk nauwelijks van de gratis applicatie Kenteken.

Info: Nummerbord

 • Ontwikkelaar: Dennis van den Berg
 • Te koop via: App Store
 • Prijs: €0,79
 • Release datum: 1 juli 2009
 • Geteste versie: 1.2
 • Bestandsgrootte: 0,0 MB

iKenteken

iKenteken voor iPhoneTot slot kijken we naar de applicatie van Data Supply, bekend van Flitspalen, maar ook de ontwikkelaar van iKenteken. De applicatie kost net als Nummerbord €0,79. Bij het opstarten van de applicatie kun je gelijk een kenteken invoeren. Een nadeel hier is wel, dat je na elke twee karakters het volgende veld moet selecteren. Na het invoeren druk je op zoeken en ga je naar een volgend scherm met de gegevens. Dit oogt allemaal iets onduidelijker als bij de concurrentie. In iKenteken vind je de informatie van de RDW, de catalogusprijs en de dagwaarde.

Dat is nog niet alles, want via het menu kun je ook naar het venster ʻWegenbelastingʼ waar je van elk voertuig kan zien hoeveel wegenbelasting er per kwartaal of per jaar moet worden betaald. Of dit nu wat toevoegt aan de applicatie is voor mij echter de vraag.

Info: iKenteken

 • Ontwikkelaar: Data Supply
 • Te koop via: App Store
 • Prijs: €0,79
 • Release datum: 17 maart 2009
 • Geteste versie: 1.1
 • Bestandsgrootte: 0,3 MB

Conclusie

Mocht je graag af en toe wat informatie willen zoeken over een voertuig aan de hand van het kenteken, dan zijn er erg mooie gratis applicaties. Daarnaast zijn er nog een tweetal applicaties die €0,79 kosten, maar daarentegen niet veel meerwaarde hebben in vergelijking met de gratis mogelijkheid Nummerbord Info of Kenteken. Tenzij je persé de de dagwaarde of een hele database met wegenbelasting wil kunnen raadplegen denk ik dat je met Kenteken of Nummerbord Info zeker een leuke applicatie hebt.

Foto: CC Flickr (paral_lax)

Reacties: 21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.