Swipes: takenlijst voor iPhone haakt in op design iOS 7

Swipes is een nieuwe todo-app die ideeën leent van Clear, Mailbox en iOS 7. De applicatie werkt lekker simpel en biedt meer dan Clear.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Swipes todo met uitstelfunctie headerHet is opvallend hoe weinig tijd ontwikkelaars nodig hebben om een applicatie uit te brengen die in visuele stijl doet denken aan iOS 7. Misschien was het ontwerp van Swipes een toevalstreffer, maar de gelijkenissen zijn aanwezig. De nieuwe todo-app maakt gebruik van fletse tinten als grijs en geel, heeft slanke letters en heeft een bediening zonder opsmuk. Qua functionaliteit houdt hij het midden tussen Clear en Mailbox.

Even de angel eruit trekken: Swipes is natuurlijk niet geheel in de stijl van iOS 7 ontworpen of uitgevoerd. De applicatie maakt geen gebruik van de standaardelementen die Apple aandraagt voor ontwerpers om te gebruiken. Maar de applicatie doet er wel aan denken. Hij sluit met zijn flat design naadloos aan bij de designrichting die Apple inslaat vanaf de herfst.

Clear en Mailbox

Nu dat is geklaard, is het tijd om te kijken naar Swipes zelf. Het is een applicatie die meteen een grijns op je gezicht tovert als je dicht op de app-ontwikkelingen zit. Waarom? In februari 2012 kwam de todo-app Clear op de markt, die knoppen overboord gooide en alle taken liet bedienen met veegbewegingen. Hij vormde ongetwijfeld de inspiratie voor de mailapp Mailbox, die in februari 2013 uitkwam en dat veegprincipe toepaste op het verwerken van je mail. Een toevoeging die Mailbox deed, is dat je naar rechts kan vegen voor een pop-up menu met tijdstippen waarin je mails wil verwerken als je er nu niet aan toe komt. En wat doet Swipes? Die adopteert de veegbewegingen van Clear én het pop-up menu van Mailbox.

Swipes todo-app iPhone Swipes todo-app iPhone taak uitstellen

Taken en ze aanmaken

Swipes heeft een andere overeenkomst met Mailbox. Het hanteert drie verschillende tabbladen voor de status van een taak. Het linker tabblad toont taken die je hebt uitgesteld en later moet doen, naar aanleiding van een keuze in het pop-up menu. Rechts tref je voltooide taken en centraal staan de huidige todo’s. Als je die pagina omlaag trekt, kan je zoeken op tags en zie je de plus-knop voor een nieuwe taak. De bediening is verder simpel: tik op een taak om de tags te bewerken en hem te verwijderen, dubbeltik om alle gegevens aan te passen, veeg naar rechts om te voltooien en veeg naar links voor de pop-up. Je kan taken ook weer vasthouden om ze naar boven of onder te slepen, net als in Clear.

Het aanmaken van een taak gaat simpel. Je drukt de gele plus en voert de todo in. Druk op de gele knop ernaast om de taak in te voeren, of druk rechtsonder op het toetsenbord op Volgende en je gaat meteen door naar een andere nieuwe taak. De details van een taak zie je pas bij een dubbele tik erop: daar bekijk je de herinnering, beheer je tags en voeg je een notitie toe. Helaas zie je geen indicatie van een notitie in het overzicht.

Swipes taken zoeken op tag Swipes tags selecteren

Puntjes op de i

Er zijn ontzettend veel simpele en simpel bedoelde todo-apps uitgebracht na Clear alweer anderhalf jaar geleden. De meeste voegden functies toe die of niet nodig waren, of net niet handig genoeg bedienden. Swipes pakt het goed aan. Met tags en een uitstelfunctie zijn er niet teveel toevoegingen gedaan, en bovendien zijn ze handig geïmplementeerd – al kan tags bepalen wel met een druk minder. Het is een kwestie van puntjes op de i zetten voor ontwikkelaar Pihl.

Downloaden: Swipes (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juli 2013, 21:28
Categorie Productiviteit
Onderwerpen clear, mailbox, takenlijst, todo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.