Stamped: geef je ‘stempel van goedkeuring’ aan alles

Stamped is een iPhone-app waarmee je de dingen waarvan je het meest houdt, aanbeveelt bij anderen. Die kunnen je restaurant, film, game, boek of gerecht liken waardoor jij weer nieuwe stamps mag zetten.

Stamped iPhone iPod touch header aanbevelenWat zijn de dingen waar je echt voor staat? Je favoriete films, de fijnste app op je telefoon of thee in de smaak avondmelange? Met Stamped kun je het zo gek niet bedenken of je kan het je ‘Stamp of approval’ geven en je goedkeuring delen met vrienden en bekenden die de app ook gebruiken. Je begint met 100 stempels die je mag uitdelen. Voor elke drie likes die je op een aanrader krijgt, ontvang je een extra stempel.

Stamped lijkt wel wat op de onlangs uitgebrachte recensie-app Oink, maar verschilt ook duidelijk op bepaalde punten. Stamped stempels van goedkeuringZo behoor je in Stamped alleen beoordelingen te geven aan de dingen die je echt fantastisch vindt, in tegenstelling tot de minirecensie die je in Oink uitdeelt. Ook heb je (nog) geen zicht op alle andere mensen die de app gebruiken. Alleen vrienden die je toevoegt via Twitter, Facebook of je contactenlijst zien je aanraders en jij alleen die van hen. Tenslotte worden er geen ranglijsten opgebouwd uit bijvoorbeeld de beste theesoorten die iedereen invoert en die voor iedereen te zien zijn. Stamped is kleinschaliger dan Oink. Het is vooral om tips met vrienden te delen en niet je mening wereldkundig te maken.

Wat Stamped beter doet dan Oink, is het aanwenden van databases. Als je een artiest of een nummer van een muzikant opzoekt, staan er al resultaten van iTunes en mediaproducten worden gekoppeld aan Amazon. Restaurants worden (ook in Nederland!) bovendien gevonden door Google. Dit voorkomt doublures in de aanbevelingen en hierdoor kun je bij aanbevelingen van anderen vaak meteen additionele informatie over het product lezen.

Omdat je stempel al het oordeel velt (‘ik vind dit geweldig’), is er alleen ruimte voor een kleine omschrijving en geen beoordeling in bijvoorbeeld sterren of cijfers. Stamped discussie met iemandAfhankelijk van de rubriek waarin je een stempel zet, kan je een foto aan je aanbeveling toevoegen. Maar foto of niet, de applicatie er erg verzorgd uit. De nadruk ligt erg op neutraal grijs-roomwit en de typografie is erg stijlvol. Uiteraard kunnen er reacties en likes worden gegeven aan aanbevelingen. Ook kunnen items aan je to-do lijst worden toegevoegd. Met een deelknop kunnen stempels bovendien op Twitter en Facebook worden aangekondigd. Een boodschap op de website ziet er zo uit.

Stamped is een leuke en snelle app om aanraders mee te delen met vrienden. Je moet die vrienden vermoedelijk wel zelf overhalen, omdat je op geen enkele andere manier in verbinding staat met de wereld. Dat mag wat ons betreft best anders. Het voordeel ten opzichte van Oink is dat je zo niet in een hoekje wordt gedrukt om Engels te gebruiken. Je stempel drukken kan prima in het Nederlands.

Downloaden: Stamped (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 november 2011, 18:24
Categorieën Reizen, Sociaal netwerken
Onderwerpen oink, recenseren, recensies

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.