SpeakingPal: Engels leren spreken in twee minuten per dag

SpeakingPal English Tutor is een iPhone-applicatie die helpt om te werken aan een betere Engelse uitspraak. De app zit vol video's en dialogen om te beluisteren en zelf in te spreken.

SpeakingPal English Tutor iPhone iPadNederlanders staan, net als Scandinaviërs, bekend om hun goede beheersing van de Engelse taal. Voor degenen onder ons die de taal luisteren en spreken minder onder de knie hebben, is er een handige nieuwe iPhone-applicatie verschenen. SpeakingPal English Tutor laat je in korte sessies Engels horen en spreken en beoordeelt vervolgens je verstaanbaarheid. Dat gebeurt aan de hand van filmpjes op bijvoorbeeld het vliegveld en in een hotellobby.


Van de gebruiker wordt verwacht dat hij de Engelse taal al enigszins onder de knie heeft. Ter introductie krijg je een Engelstalig welkomstpraatje van een enthousiaste presentator die de applicatie uitlegt. De zinnen die hij uitspreekt zijn onder in beeld mee te lezen. Hij toont meteen hoe het werkt. Eerst luister je naar een dialoog, dan herstart de video en ben je zelf aan de beurt om antwoorden te geven. Als je een zin hebt ingesproken, zie je aan een graadmeter hoe goed je het hebt gedaan. Wat je de eerste keer nog niet weet, is dat je stem ook opgenomen is.

SpeakingPal zinnen insprekenZo kan niet alleen de applicatie beoordelen over je uitspraak, maar kan je het na afloop van een video ook zelf doen. Bovenin beeld staat de zin die je uit hebt gesproken. De woorden erin hebben kleuren die aantonen hoe goed je dat hebt gedaan, waarbij rood uiteraard slecht is, geel voor matig staat en groen goed is. Daaronder staan respectievelijk de video met de uitspraak van de acteur van SpeakingPal en je eigen opname. Je kan beide fragmenten desgewenst eindeloos herhalen. Ook is er een optie om de zin opnieuw in te spreken, waarbij de kleuren in de zin erboven aangeven hoe goed je het hebt gedaan. Als je opname bevalt, kun je hem zelfs delen met anderen.

Met de professionele aanpak van de SpeakingPal-applicatie, zou je bijna vergeten dat de applicatie afhankelijk is van techniek die in de kinderschoenen staat. Net als in andere spraakgestuurde toepassingen, gaat er wel eens wat fout. Zo vindt de applicatie soms dat ‘I’ niet goed wordt uitgesproken, terwijl SpeakingPal uitspraken vergelijkenhet woord wel degelijk duidelijk hoorbaar is in de eigen opname. Dat geldt ook voor andere korte woorden. Het is niet duidelijk of hierbij de eigen stem of de techniek hapert, die ook in andere toepassingen (zoals Dragon Dictation) regelmatig moeite heeft met korte woorden.

Over het algemeen werkt SpeakingPal English Tutor echter als een zonnetje. Er is een beperkt aantal fragmenten dat je kan inspreken en kan beluisteren en het is moeilijk te zien hoe je er meer fragmenten verkrijgt en of die gratis of betaald zijn. In de basis kan het mensen echter op weg helpen met het onder de knie krijgen van Engels spreken – en dat doet SpeakingPal tegen de mooiste prijs mogelijk: de app is gratis.

Downloaden: SpeakingPal English Tutor (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.