Composition No.1: iPad-boek in willekeurige volgorde

Als het verhaal je niet bevalt, kun je zo opnieuw beginnen, want dan krijg je meteen een ander verhaal. Composition No.1 is een van de meest eigenzinnige iPad-boeken.

Boek in elke volgorde op iPadHet is meer worstelen dan lezen. Dat schrijft het blog Factodesign over de iPad-app Composition No.1, waarin je een boek op willekeurige volgorde kan lezen. Het idee is als volgt: al het geschrevene wordt spontaan in alinea’s opgedeeld en zo heb je plots een nieuwe pagina. Onder het motto: ‘Als het verhaal je niet bevalt, moet je misschien maar opnieuw beginnen‘ heeft een van de meest eigenzinnige boeken zijn intrede gemaakt op de iPad.

Composition No.1 van Marc Saporta is geschreven met de intentie in willekeurige volgorde gelezen te worden. Het is eerder al uitgebracht als boek op papier, maar nu hij op de iPad te lezen is komt hij pas echt tot zijn recht met de ‘shuffle’-mogelijkheid, die alinea’s van overal uit het boek onder elkaar groepeert.

De uitwerking is net zo apart als het idee. Als je de applicatie opstart, rafelt de app sneller door het boek dan je kan bijhouden. Door een vinger op het scherm te drukken, staat een pagina stil en kan je die lezen, maar als je voorts loslaat, herhaalt het proces zich en is de kans minimaal dat je de vorige ‘pagina’ in die samenstelling van passages ooit zult teruglezen.

Andere, gimmicky onderdelen van de applicatie zijn een titelscherm waarin je letters rond kan laten dobberen op een gele pagina en een plattegrond waarin alle tekst uit het boek wordt weergegeven als een reliëfkaart.

Downloaden: Composition No.1 (€5,49)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 augustus 2011, 16:02
Categorie Boeken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.