Solar: fraaie weerapp met slimme vooruitspoelfunctie

De iPhone weer-app Solar ziet er niet alleen fraai minimalistisch uit, maar bevat een fantastische vooruitspoel-optie waarmee je met één vingerbeweging ziet hoe het weer verandert gedurende de volgende 24 uur.

Solar stijlvolle weer-app voor iPhoneEr is weer eens een stijlvolle weer-app verschenen voor de iPhone. Het mag eigenlijk geen naam hebben, want er verschijnen elke week wel applicaties die zichzelf het predikaat ‘stijlvolle weer-app’ toekennen. Solar maakt in ieder geval géén gebruik van de weer-pictogrammen van Adam Whitcroft, waar volledige applicaties als Weather Neue en WTHR onlangs nog omheen zijn gebouwd. In plaats daarvan kiest het voor een minimale interface met alleen een temperatuur, weeromschrijving, tijdstip en plaatsnaam. Veeg echter naar boven op het scherm en het vernuft komt boven water.

In het ontwerp van Solar is de belangrijkste rol weggelegd voor de achtergrondkleur. Dat is een overgang gebaseerd op het tijdstip en het type weer dat plaatsvindt. De kleur blauw bovenin laat overdag zien of de lucht helder is of niet, de kleur onderin beeld geeft een tijd- en temperatuursindicatie. Regent het, dan zie je druppels aan de bovenkant van het scherm, bij onweer flitst de achtergrond zelfs subtiel. Solar maakt dus gebruik van animaties en achtergronden, maar niet met de potsierlijkheid waar bijvoorbeeld een Live Weer bekend om staat. Het doet het met kleuren en minimale effecten.

Solar weer voor volgende dagenHet idee erachter wordt een stuk duidelijk als je voor het eerst met je vinger naar boven beweegt op het scherm. Die beweging symboliseert namelijk het vooruit spoelen van de tijd. Je kan tot 24 uur verder kijken door je vinger omhoog te bewegen, terwijl je linksboven in het scherm de tijd, de datum en het type weer aangepast ziet worden. De achtergrond animeert vloeiend mee. Komt er regen, dan verschijnen druppels die een uur later weer verdwenen kunnen zijn. Het vallen van de nacht zie je aan de zwarte achtergrond – en omdat je de snelheid zelf kan aangeven met diezelfde vingerbeweging, zie je aan de hand van de animatie zelfs wanneer de zon ondergaat. Het is niet zomaar een gimmick: het is een handige manier om te achterhalen wat het weer wanneer gaat doen.

Zodra je je vinger van het scherm haalt, springt de app terug naar het huidige tijdstip en weer. En er zijn nog meer intuïtieve bewegingen om te ontdekken. Sleep het beeld naar beneden en je ziet de voorspelde temperatuur voor de komende drie dagen, nu wel voorzien van een pictogram. Met een horizontale swipe ga je naar een andere locatie en kan je een nieuwe locatie toevoegen, met een pinch-to-zoom krijg je een overzicht van de locaties en kan je ze van volgorde verwisselen of weghalen. Je kan eveneens een pagina toevoegen op basis van je huidige locatie.

Solar alle locaties bekijkenDaar komt de eerste maar helaas ook om de hoek zetten: Solar is niet zo enthousiast in het herkennen van plaatsen als zovele concurrenten. Wil je het weer weten voor je zeilvakantie in het Friese Heeg, dan mag je uitwijken naar een nabije grotere plaats als Sneek die de app wél herkent. Dat heeft wellicht zijn gevolgen voor de nauwkeurigheid van weersveranderingen, maar daarop valt sowieso aan te tekenen dat de applicatie altijd een minuut of 7 tot 15 overslaat in zijn voorspelling, hoe subtiel je je vinger ook beweegt. Zo zie je dat het morgen om 4.57 uur nog niet mistig is en om 5.10 uur wel, maar dus niet preciés wanneer de mist inzet.

Is dat een probleem? Wij zijn het tot nu toe nog niet zo nauwkeurig tegengekomen. In één beweging zie je wanneer de regen inzet, wanneer mist optrekt, wanneer de wind het weer domineert en wanneer de schemer overgaat in de nacht. Solar is een prachtig vormgegeven applicatie met een unieke functionaliteit. Soms gaan vorm en functie hand in hand – en dit is er zo’n voorbeeld van.

Downloaden: Solar (€0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2012, 13:13
Categorie Het weer
Onderwerp weerbericht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.