Review: Wikimapia laat je alles op de wereld van reacties voorzien

Wikimapia heeft een officiële app voor iPhone uitgebracht, waarmee je locaties op satellietbeelden kunt bekijken en becommentariëren.

wikimapiaWikiMapia, het project dat als doel heeft om “de gehele wereld te beschrijven”, heeft nu een officiële Wikimapia-app. Daarmee kunnen gebruikers net als via de website bestaande satelliet- en luchtbeelden met Google Maps-informatie bekijken en van commentaar voorzien. Voor wie Wikimapia niet kent: het is een online geografisch informatiesysteem (GIS) dat Google Maps combineert met een wikisysteem. De dienst heeft geen officiële banden met Wikipedia, maar veel Wikipedia-gebruikers linken plaatsgebonden artikelen naar WikiMapia.

Om Wikimapia te gebruiken hoef je niet in te loggen. In dat geval zie je alleen de kaart en de nabije bezienswaardigheden. Pas als gebruikers zelf commentaar willen plaatsen zal Wikimapia hen uitnodigen om in te loggen via Facebook of Wikimapia zelf. Daarna kun je werkelijk overal je mening over geven: van straten, en buurten tot monumenten en hele steden. Hiervoor hoef je alleen maar in of uit te zoomen op het satelietkaartje en te tikken op datgene wat je wil beschrijven. Als je iets wil zeggen over het Rijksmuseum zoom je in en tik je op het gebouw aan het Museumplein, wil je een reactie geven over Amsterdam in zijn geheel zoom je uit en tik je op de stad.

wikimedia

Je kunt de Wikimapia app ook gebruiken om naar een bezienswaardigheid, winkel of restaurant te zoeken. Daarvoor moet je simpelweg de naam van de toeristische attractie invoeren. Als je daarna iets wil eten kan je in Wikimapia twee dingen doen: er eerst heen gaan en daarna kijken wat zich in jouw buurt bevindt, of van te voren plannen. Om van te voren te plannen vul je vooraf de attractie in en tik je daarna op de categorie Food. Je krijgt nu een lijst met eetgelegenheden en het aantal meters dat ze zich van die locatie bevinden. Voor iedere locatie kun je foto’s toevoegen, de route ernaartoe opvragen via Google Maps of Apple’s Kaarten en de locatie delen met vrienden via iMessage, AirDrop, mail, Twitter en Facebook.

Voorbijgestreefd?

Uiteindelijk is de Wikimapia een simpele app, die handig kan zijn voor het identificeren van gebouwen en bezienswaardigheden om je heen. Er zijn echter ook wat kanttekeningen bij de applicatie te plaatsen. Zo zijn de weinige reacties in de applicatie over het algemeen erg oud. Het meest recente commentaar op een bezienswaardigheid die wij konden vinden was van drie jaar geleden, en dan staan de oudste reacties ook nog eens bovenaan. Door dat mankement voelt de app op dit moment nog niet zo geschikt om op zoek te gaan naar een lekker restaurant. Bovendien is het aantikken van een locatie op een uitgezoomde kaart lang niet altijd even makkelijk. Als je eenmaal op een stad hebt getikt neemt het naambalkje van de stad een groot gedeelde van Nederland in, waardoor je moeilijk nog een andere locatie kunt kiezen.

afstandmcdonalds

Op straatniveau kan Wikimapia nog steeds erg praktisch zijn en het is leuk dat je de meest uiteenlopende dingen kunt becommentariëren, maar op andere vlakken – leuke plekjes vinden en delen – lijkt het bedrijf in de tussentijd voorbijgestreefd door diensten als Yelp en FourSquare, die veel eerder een applicatie uitbrachten.

Downloaden: Wikimapia (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 maart 2014, 20:51
Categorie Reizen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.