Review: Sims 3 voor de iPhone

Een uitgebreide review over het langverwachte Sims 3 voor de iPhone. Helaas is het niet mogelijk om zelf huizen te bouwen, maar mis je het ook erg? Dat valt mee.
Ramy Mobarak - · Laatst bijgewerkt:

Promotie gemaakt
In september kondigde EA Sims 3 al voor de iPhone aan, maar vorige week kwam hij pas eindelijk in de App Store beschikbaar. Rubens eerste indruk was erg goed (cijfer: 8/10), en bijna de helft van de (Amerikaanse) App Store-beoordelingen zijn 5 sterren. Maar waar komen de slechte beoordelingen dan vandaan?

Beginnen aan het spel

Om te beginnen zul je eerst een Sim aan moeten maken. Naam, uiterlijk en persoonlijkheid kun je zelf bepalen. Heb je liever een sociale Sim of een workaholic? Het karakter van de Sim en de eigenschappen die je hem meegeeft, bepalen de doelen die je Sim na wil streven. Meer over het maken van de Sim en de tutorial die je aan het begin kunt volgen, kun je in de eerste indruk van Ruben lezen.

Sim creëren

Geld verdienen

Om nieuwe meubels, eten of drinken te kopen heb je natuurlijk geld nodig. Hier kun je op verschillende manieren aan komen. De eerste manier is natuurlijk door te werken. Zo kun je de politieke richting op gaan wanneer je in het stadhuis aan de slag gaat, maar je kan ook als proefpersoon in het laboratorium betaald krijgen. Bij alle banen begin je met een dagloon van $100, ook al verschillen de werktijden. Zo begin je in het laboratorium pas om 9 uur en werk je tot 4 uur. In de supermarkt ben je van half 9 tot half 7 bezig.

BaanaanbodPromotie krijg je wanneer je iedere dag weer met een goed humeur naar je werk gaat en dus ook goed werk levert. Wat ik zelf niet meteen doorhad, is dat je niet meer opgehaald wordt door je werk, maar je moet er zelf naartoe gaan. Ook moet je de dagen in de gaten houden, want op zaterdag en zondag ben je vrij.

Een andere manier van geld verdienen, die je ook naast het werk kan doen, is door te vissen. Je zult even moeten investeren door een vishengel aan te schaffen, maar een vis als tonijn kun je in de supermarkt voor $100 per stuk verkopen. Een paar vissen die je vangt kun je ook zelf bewaren, om daarna lekker op te eten.

Wanneer je een eigen moestuin hebt, kun je groenten kweken. De verkoopprijs hiervan aan de supermarkt levert niet zoveel op, maar wanneer je ze voor eigen gebruik kweekt, scheelt het je toch wat geld. Een moestuin krijg je door je huis te upgraden.

Huis inrichten en upgraden

Meubels kopenWanneer je aan het spel begint, heb je direct al een simpel huisje. Er is een slaapkamer, woonkamer, keuken en badkamer. Meer heb je niet nodig, al is het wel leuk om na een tijdje nieuwe meubels te kopen. Geld heb je na een tijdje immers zat. Je huidige meubels kun je ook verkopen, en dat levert toch weer wat extra geld op. Niet alle meubels zijn direct te koop, maar moeten eerst worden unlocked. Wanneer een nieuwe meubel verkrijgbaar is, is mij niet helemaal duidelijk. Sommige meubels misschien bij het vinden van een baan, bij het bewonen van het huis voor een bepaalde periode, of misschien bij een upgrade van je huis.

Meubels zijn via een menu te verplaatsen, te roteren en te verkopen. Dit werkt niet altijd even lekker. Wanneer je een stoel bijvoorbeeld een kwartslag naar links wilt draaien, moet je hem drie kwartslagen naar rechts draaien. Hierbij moet je drie keer op het object drukken, om vervolgens het menu met ‘Rotate’ tevoorschijn te halen. Ook bij het verplaatsen van een object, staat hij daarna terug op zijn oorspronkelijke hoek. Wanneer je een stoel bijvoorbeeld achter een tafel neer wilt zetten, maar je hem ook moet draaien zodat hij richting de tafel staat, moet je hem dus eerst verplaatsen, en dan pas roteren. Doe je het andersom, dan staat hij dus de verkeerde kant op wanneer je hem verplaatst hebt.

Je bent van The Sims gewend dat je zelf muren, deuren, ramen, hekjes, et cetera kan bouwen. Dit kan op de iPhone helaas niet. Daar moet je het doen met het huis dat je krijgt, en wil je hem uitbreiden, dan zul je hem moeten upgraden. De eerste upgrade kost $1000, daarna worden ze steeds duurder. Met een upgrade worden de huidige kamers een stuk ruimer, en je krijgt er kamers bij. Na de eerste upgrade beschik je over een moestuintje waar je groente kunt kweken. Upgrades zijn overigens niet altijd beschikbaar, maar ook hierbij is het mij niet duidelijk wanneer ze precies beschikbaar komen.

Dat je niet kunt bouwen, begon ik pas te missen toen er geen upgrades meer beschikbaar waren. Kamers heb je dan genoeg, maar toch is het jammer dat je geen zwembad of tweede verdieping kan bouwen.

Skills en minigames

KokenSkills kun je krijgen op het gebied van koken, vissen, repareren en tuinieren. Hoe vaker je iets doet, hoe hoger het niveau. Het hoogste niveau is 5 en dat heb je ook vrij snel behaald. Voor ieder van deze skills heb je wel iets nodig wat je eerst moet kopen. Om te koken heb je recepten en ingrediënten nodig (die je soms ook zelf kan kweken). Om te vissen heb je een vishengel nodig, om te repareren een reparatiekit en om te tuinieren heb je zaadjes nodig.

Koken, vissen en repareren doe je echter niet zomaar. Bij het koken sta je achter het fornuis, met enkele pannen op het vuur. Wanneer de pannen heet beginnen te worden (ze beginnen te gloeien), moet je ze oppakken en rustig heen en weer schudden. Je kunt maar één pan per keer oppakken, dus wanneer er drie pannen op het vuur staan, kan het vrij lastig worden. Laat je een pan te lang op het vuur staan, dan ben je je ingrediënten kwijt, en heb je geen eten.

Vissen is iets minder ingewikkeld. Hierbij hoef je enkel je hengel in de richting van vis te bewegen, door de iPhone heen en weer te tilten. Wanneer je beet hebt, moet je een snelle opwaartse beweging maken om de vis binnen te halen.

Om een koelkast, tv of radio te repareren, moet je de kapotte onderdelen naar de prullenbak slepen en de juiste (nieuwe) onderdelen op de juiste plek te zetten. Moeilijk is dit niet, maar het moet wel binnen de tijd.

Socialiseren

Op naar een relatieEen eenzaam bestaan leiden vindt niemand leuk, dus af en toe een gesprekje beginnen kan geen kwaad. Dit kun je doen met mensen die je buiten tegenkomt, bijvoorbeeld tijdens het vissen, of door gewoon bij ze langs te gaan. Mensen die je al eens hebt ontmoet, kun je ook opbellen. Kun je het goed met elkaar vinden, dan word je vrienden. Daarna kun je goede vrienden worden en ga je echt een tijdje met iemand om, dan kun je zelfs met elkaar trouwen. Vind je het nog niet genoeg, dan kan je zelfs aan je partner vragen of hij/zij bij je intrekt.

Goed met elkaar bevriend zijn heeft een paar voordelen. Je Sim vindt het vaak leuk om met anderen te communiceren, je kunt er (gratis) eten en drinken en je kunt er gebruikmaken van de eventuele thuisbioscoop, wat het humeur ook weer een beetje opkrikt.

Conclusie

The Sims 3 komt er naar mijn mening op meerdere punten goed uit. Grafisch gezien ziet het spel er vrij netjes uit. Niet alleen de menu’s, maar ook de 3D-omgevingen. De besturing werkt zoals je van de computerversie gewend bent, gecombineerd met ‘iPhone-mogelijkheden’. De kijkhoek verander je namelijk door middel van multi-touch, en bij het vissen en koken maak je gebruik van de accelerometer. Het is wel jammer dat het in- en uitzoomen door middel van een schuifregelaar gebeurt en niet door te pinchen.

Een toch wel groot minpunt dat je niet zelf aan je huisje kunt klussen, maar afhankelijk bent van de upgrades. Zoals hierboven ook al vermeld, had ik er graag een zwembad bij gehad, of misschien zelfs een tweede verdieping. Desnoods maken ze meer upgrades, want ik wil m’n huis kunnen uitbreiden. Daarnaast mis ik ook dingen als een pooltafel, of een basket, om m’n sim te vermaken. Nu moet hij het doen met boeken, de tv, en de computer.

The Sims 3 is wel een vrij traag spel. Het spel reageert vaak niet direct op alles en wanneer je naar het meer of andere huizen gaat, moet het spel weer laden. Ook crasht hij af en toe, maar een reboot voordat je begint met spelen moet dit voorkomen.

The Sims 3 geef ik een 7, omdat het niet altijd even snel reageert en ik graag meer upgrade- en inrichtmogelijkheden wil hebben. Misschien dat die beschikbaar komen in OS 3.0, door middel van in-app purchase, maar daar hebben we nu natuurlijk niets aan.

Info: The Sims 3

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 1:54
Categorie Games
Onderwerpen electronic arts, sims

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.