Review: Magin, snelle nieuwe mailapp vóór Gmail

Snel je e-mail doorspitten van een of meer Gmail-accounts. De iPhone-app Magin wil je ermee helpen, maar speelt het tegenovergestelde klaar.

Magin Gmail-app Triage iPhoneJe kan 2013 toedichten aan grofweg twee soorten apps. Er zijn behoorlijk wat kleine apps voor het openbaar vervoer op iPhone bijgekomen, maar dat aantal viel nog in het niet bij de hoeveelheid nieuwe mailapps. Magin is de eerste applicatie die de trend doorzet naar 2014. Het is een app die zich het best laat vergelijken met Triage: het is een applicatie die je gebruikt voordat je een volledige mailapp met alles erop en eraan gebruikt.

Magin werkt met Gmail, waarmee je direct inlogt in de applicatie. Bedenk je goed welke dat wordt als je over meerdere adressen beschikt, want je kan niet op elk moment schakelen en ook op een mailaccount toevoegen moet je mogelijk wachten. Magin werkt namelijk alleen als je nieuwe e-mail binnenkrijgt. Je komt de app binnen met centraal in beeld een vermelding van hoeveel nieuwe e-mails je hebt ontvangen. Een tik op de cirkel start de workflow van de app. Ben je klaar met mails beheren, dan stuurt de app je verder naar de Gmail-app.

Snel mail behandelen

Heb je één mail binnengekregen, dan opent Magin die mail meteen na een druk op de cirkel. Onderin zie je de standaardknoppen die de applicatie zo handig moeten maken: Archive, Keep en Later. Mails archiveren, bewaren in je inbox of een herinnering instellen zodat ie op een later moment terugkomt. Vandaag, morgen, deze week of volgende week? Magin laat het bericht dan terugkomen op een later moment dat je je mail in de app verwerkt. In de optiebalk bovenin geeft de app haar overige mogelijkheden prijs. Daar beantwoord je een mail, geef je hem een prioriteitsstip die alleen handig is voor Magin, en markeer je hem met een ster die binnen elke toepassing van Gmail geldt.

Magin iPhone nieuwe berichten binnen Magin e-mail behandelen iPhone

Gezamenlijke inbox

Je kan meerdere mailaccounts toevoegen aan Magin en zo de teller van nieuwe e-mails sneller op laten lopen. Dat is de moeite; als je toch de stap neemt van een extra snelle mailapp voor het archiveren van e-mail, voeg dan al je accounts toe zodat je echt snel je slag kan slaan. Magin gebruikt een gezamenlijke inbox voor je ontvangen mails. Je ziet ze in een lijst onder elkaar, maar kan ze helaas niet snel vanuit die weergave bewerken, zoals direct archiveren of prioriteren. En daarmee trekken we eigenlijk de beerput open.

Minpunten…

Er vallen wel meer kanttekeningen te plaatsen bij Magin. Dat de applicatie niet uit zichzelf pushberichten verstuurt bij nieuwe mail, maar op de achtergrond verzamelde mail eens per zoveel tijd pusht, is te snappen. Als je de app elke keer bij één nieuwe mail zou opstarten, zou het idee van de snelle voor-app verloren gaan. Maar dat je meerdere ontvangen e-mails in een lijst niet meteen kan beheren, is een denkfout van de makers. Nu moet je elke mail alsnog openen en behandelen… en dat kan alleen voor zover mogelijk.

Zo is het wel mogelijk om mails te archiveren, maar vind je geen optie om een e-mail te verwijderen. En kan je wel snel een mailtje terugsturen naar de verzender, maar is er geen mogelijkheid om er een CC aan toe te voegen of een mailtje door te sturen. De prioriteit die je kan aangeven werkt ook niet samen met Gmails prioriteit-optie, maar staat alleen. Mails die je markeert als belangrijk, verdwijnen in de map Margin die in andere Gmail-apps en op de website juist weggestopt zit.

Magin inbox mails op rij Magin geen handtekening iPhone mail

… en nog meer minpunten

Nog meer mankementen: in de testsessie kreeg ondergetekende twee e-mails in dezelfde minuut toegestuurd, maar zette Magin er maar één door en viel daarna te lezen dat de inbox was bijgewerkt. Niet dus: ik sloeg zo juist een mail over. Bovendien ververst de app niet automatisch. Ik kreeg de volgende e-mail binnen, maar Magin blijft staan op de melding dat je de inbox hebt georganiseerd en toont geen vermelding van nieuwe berichten.

En dan de fatale klap die Magin écht overbodig maakt: als je kiest voor de Keep-optie bij een e-mail, blijft het bericht als ongelezen in je inbox staan. Maar Archiveren verwijdert hem meteen uit de inbox. Er is helaas geen instelling om bewaarde mails als ongelezen te markeren. Zo zet Magin dus een workflow neer waarin je e-mails niet extra snel behandelt, maar juist twee keer behandelt. Het is duidelijk dat Magin nog niet doordacht genoeg is.

Downloaden: Magin – Delightful Email (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 januari 2014, 14:02
Categorie Productiviteit
Onderwerpen e-mail, gmail, triage

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.