Review: EdiMon, je eigen Tamagotchi op je iPhone

EdiMon is een applicatie waarin je een digitale Tamagotchi op kunt voeden. Deze kan van kleur en vorm veranderen op basis van 4 factoren: Wellness, Fitness, Playtime en Hygiene.
Mike van Hoenselaar - · Laatst bijgewerkt:

EdiMon
Een Tamagotchi op je iPhone, dat is wat EdiMon je belooft. Maar dan nog leuker en beter. EdiMon is een applicatie die je de kans geeft om via je iPhone een eigen virtuele huisdiertje op te voeden, te laten spelen en te laten leren.

Ik heb het hele Tamagotchi-tijdperk volgens mij overgeslagen of verbannen, want ik kan me er niets meer van herinneren. Pokemon heeft een soortgelijke opzet (waarom is hier nog geen applicatie van?): je moet Pokémon verschillende skills leren om te groeien en sterker te worden. Bij de nieuwe game EdiMon gaat het ongeveer hetzelfde eraan toe. EdiMon is een simulatiegame, maar niet te vergelijken met de Sims 3, dat veel uitgebreider van opzet is.

EdiMon legt de nadruk op een raar figuurtje dat van vorm en kleur verandert op basis van zijn gedrag en voltooide opdrachten. Je moet EdiMon voorstellen als een kruising tussen een insect en een alien. Aan de hand van verschillende opdrachten moet je hem opvoeden.

De minigames

Je EdiMon heeft vier factoren die zijn humeur beïnvloeden: Fitness, Wellness, Playtime en Hygiene. Er zijn vier minigames aanwezig waarmee je deze factoren kunt beïnvloeden. Elke minigame kent vier niveaus. In het laagste niveau wordt vaak een wat slomere reactietijd aangehouden en zijn er aanwijzingen aanwezig hoe je het spel moet spelen.

EdiMon Fitness

Fitness is een erg leuk minigame waarin je op het scherm verschillende kleuren te zien krijgt, waarna zo snel mogelijk de twee dezelfde kleuren aan moet tappen. Was erg leuk om te proberen elke keer je highscore te verbeteren.

Wellness maakt gebruk van de accelerometer. Je moet EdiMon in evenwicht zien te houden in zijn mediteerhouding. Ondertussen moet je elke afleiding die hij krijgt van vogels, bladeren en allerlei andere dingen zien te vermijden om zo zoveel mogelijk punten te scoren.

Playtime is een leuk spelletje waarbij je in een vervormde manier te zien krijgt waaraan je EdiMon denkt. Aan jou de keus om zo snel mogelijk dat object aan te tappen. Des te vaker je een goed antwoord hebt gegeven, des te meer punten je krijgt.

Hygiene is vrij simpel: je moet je EdiMon schoon houden. Zet em onder de douche en was hem door met je vinger over hem heen te wrijven, net zolang totdat hij weer schoon is.

Mijn ervaring

Ik heb Pokemon altijd wel leuk gevonden omdat er nog enige actie in zat, maar EdiMon is persoonlijk niks voor mij. De minigames zijn erg leuk, vooral voor kleine kinderen. Maar toch start ik deze applicatie niet genoeg op om mijn EdiMon gezond te houden. Je moet echt elke dag minimaal een half uur spelen om je EdiMon gezond te houden.

Ik vind de gebruiksvriendelijkheid van de interface af en toe nog matig. Als je bij het invoeren van een highscore op een toets drukt krijg je geen bevestiging of je ook daadwerkelijk gedrukt hebt. Dat is ook het geval bij de OK-knop en zelfs bij het hoofdmeu. De reden dat dit af en toe vervelend is, is dat de game af en toe wat trager reageert en daardoor onduidelijkheid veroorzaakt.

Ik mis een optie om opnieuw te starten. Ik heb de applicatie vorige week gedownload, toen eenmaal gespeeld en nu vandaag weer eens. Mijn EdiMon heeft veel minpunten voor allevier factoren. Mijn eigen schuld natuurlijk, want ik had hem gewoon beter moeten verzorgen. Het zou wel fijn zijn als je na een paar dagen weer met de game bezig gaat, dat je dan opnieuw kunt beginnen. Het is namelijk een hels karwei om je EdiMon weer gezond te krijgen als hij op -20 punten staat. Zelfs als ik alle minigames op het hoogste niveau speel en bijna elke keer een highscore haal, krijg ik er weinig pluspunten bij. Het valt vies tegen om de opgelopen achterstand weer goed te maken.

Misschien dat een sharefunctie mij meer betrokken zou raken bij mijn EdiMon. Daarmee bedoel ik, dat anderen mijn EdiMon kunnen bekijken, zodat ik wat meer gemotiveerd raak om mijn EdiMon te verzorgen. Misschien is een customizefunctie, zoals Spore dat heeft, ook nog wel iets voor deze game.

Voor de geinteresseerden, er is ook een EdiMon Lite versie om het uit te proberen. Hier kun je 1 van de minigames proberen.

Info: EdiMon

UPDATE: Lite versie toegevoegd, bedankt TheStijg.

Ook in de App Store: EdiMon+ (€1,59) en EdiMon Lite (gratis) van dezelfde ontwikkelaar. Er is ook een officiële Tamagotchi-applicatie (€4,99) van Namco in de App Store te vinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 1:54
Categorie Games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.