Remain: wanneer wordt een takenlijst te simpel?

Remain is een erg simpele takenlijst-app voor de iPhone en iPod touch die eigenlijk te weinig functies biedt. Je kan er je deadlines in zetten en in de applicatie zie je dan, ietwat pietepeuterig, hoeveel tijd je er nog voor hebt staan.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Remain iPhone app takenlijst deadlinesHet lijkt een nieuwe trend te worden in iPhone-apps: simplificatie. De takenlijst Clear heeft laten zien dat applicaties gestript kunnen worden van veel mogelijkheden en nog steeds een prettige ervaring kunnen neerzetten. Sindsdien wordt vooral het genre van de to-do apps onderworpen aan allerlei nieuwelingen die het maar simpeler en simpeler willen. Maar wanneer is een takenlijst te simpel geworden? Het lijkt Remain aan handige functionaliteit te ontbreken.

Remain probeert, in tegenstelling tot veel nieuwkomers in deze categorie apps, in ieder geval iets anders te doen dan Clear. Het biedt niet zozeer een takenlijst waarbij je taken kan schikken en kan vinken, maar een lijst met taken waar je een deadline aan verbindt. In de app zie je welke taak je het eerst af dient te hebben: die staat bovenaan. Je ziet onder elke taak wanneer die af zal lopen en als je er een keer kort op drukt, wordt de zwarte balk eronder vervangen door een afteller zodat je concreet ziet hoeveel tijd je nodig hebt.

Remain iPhoneclub to-do lijst zonder functiesRemain ziet er in al zijn eenvoud misschien best een beetje statig uit. Het toont enkel zwarte letters en een zwarte, vette onderscheidingsstreep tussen de taken, op een verder totaal witte interface. Met de knop rechtsboven voeg je een item toe, met de ververs-knop linksboven of een pull-down beweging, wis je de taken die zijn verlopen. Er is geen mogelijkheid om taken vroegtijdig af te vinken. Je kan ze enkel compleet verwijderen met een veeg naar rechts. Een counter van het aantal deadlines in het app-pictogram is niet van de partij en er is geen alarmmelding als een deadline nadert.

In het geval van Remain lijkt vorm boven functie te zijn gegaan. Alles draait om de deadlines die je nog te halen hebt, maar de daadwerkelijke tijd die je ervoor hebt, staat bijzonder klein weergegeven en je moet er zelfs nog een extra keer voor drukken. Dat is simpelweg geen logische keuze. Het maakt van Remain een schoolvoorbeeld van hoe simplificatie niet moet – al zal de simpel uitziende app vast een publiek aanspreken.

Downloaden: Remain (€0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 juni 2012, 14:11
Categorie Productiviteit
Onderwerpen clear, takenlijst, todo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.