Reader X: stortvloed aan nieuws in vernieuwde RSS-reader op iPad

Reader X is dé Google Reader-app op de iPad voor de koppensneller. Je ziet tot maar liefst 40 koppen op het scherm van je nieuwsbronnen.

Reader-X-header-image-3We hebben het op iPadclub.nl al eens eerder gehad over Reader X en noemden het toen ‘een andere manier om het nieuws via Google Reader mee te krijgen’. Na een grondige update van de app, kunnen we daar gerust van maken: ‘dé manier op de iPad om overspoeld te worden door nieuws via Google Reader’. De applicatie is voorzien van een nieuwe interface waarbij al het het nieuws van alle sites die je volgt in Google Reader, naast elkaar staat gesorteerd op nieuwsbron of datum. Zo zie zie je al snel veertig (!) nieuwskoppen op het scherm van de iPad.


Als alleen de koppen je niet aanstaan, kan je er in de bovenbalk van de totaal gerenoveerde app voor kiezen om te schakelen naar Previews in plaats van Headlines. Zo lees je ook de eerste zin(nen) van een stukje en tref je foto’s bij verhalen, waardoor er wat meer onderscheid is te maken tussen de verhalen en je misschien wat minder overdonderd wordt. Het aantal aangekondigde nieuwsitems zakte in onze test meteen terug van 40 naar 16 items. Zo is het wat behapbaarder als snelheid niet je voornaamste doel is.

Reader X artikeloverzichtReader X heeft een donkerblauw-grijze interface gekregen waarin je in zowel de liggende als staande houding van de iPad horizontaal kan scrollen door de nieuwsbronnen. Je scrollt naar onder om minder recent nieuws te zien. Hoe verder je naar onder gaat, hoe verder terug je in het archief van een site duikt. Ongelezen artikelen hebben een donkerblauwe kop, favoriete (gesterde) artikelen zijn oranje-bruin en gelezen stukken tonen in het lichtgrijs. Behalve opgesteld per bron, kan je ook al het nieuws per dag weergeven. Als je veel bronnen volgt, vergt dat wel heel veel scrollwerk naar beneden en het gebeurde in onze testsessie (met ruim 18.000 ingeladen artikelen) al eens dat de app in dat scrollen vastliep. Filters tussen alle artikelen, ongelezen stukken, gesterde berichten en een zoekopdracht zijn ook nog voorhanden. Door op een kolomtitel te drukken, markeer je alle berichten erin als gelezen.

Reader X drukte zonder opsmukReader X 2.0 heeft de goede eigenschappen van de vorige versie behouden. Je kan dus op elke nieuwskop drukken om de preview van een bericht als pop-up scherm te bekijken. Snelkoppen markeren als gelezen, laden het artikel in de vormgeving van lees-later apps Readability, Pocket of Instapaper en de deelmogelijkheden zijn veelzijdig. Behalve de genoemde apps, kan je ook versturen naar Twitter, Pinboard, Google Chrome, via e-mail, Delicious, Evernote en Safari. Tumblr heeft tijdelijk het veld geruimd om onduidelijkere reden, maar komt terug.

De zoekfunctie en de mogelijkheid om te schakelen tussen witte en sepia-achtergrond zijn de laatste vernieuwingen aan Reader X. Helaas is de app nog altijd niet zo stabiel als we wensen. Net als bij het Reader X van na de release, loopt ook de update nog soms vast. Dat kan ook bijna niet anders met als je zoveel artikelen op je vork neemt, maar het is toch jammer. Gelukkig is de app ondanks het euvel – en vermoedelijk ook met minder nieuwsbronnen en ongelezen artikelen – verder erg goed.

Downloaden: Reader X (€2,69, iPad, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 februari 2013, 16:52
Categorie Nieuws
Onderwerpen dashboard, google reader, jailbreak, reader, rss, springboard, widgets
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.