Post-it PopNotes: officiële plakbriefjes op de iPhone (review)

3M heeft een officiële Post-it app uitgebracht, waarmee je de gele plakbriefjes overal op je iPhone en iPad kunt plakken. Ze kunnen ook op basis van je locatie waarschuwen dat je een bepaalde taak nog moet uitvoeren.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

post-it3M stuurde een bevriende website nog niet zo lang geleden een brief, waarin ze sommeerden om de naam ‘Post-It’ uit een artikel te verwijderen. De website had namelijk een artikel geplaatst over een notitieblaadjes-app die niets met de Post-Its van 3M te maken had. Dat is het gevaar als je product te populair wordt: bij Luxaflex en Brinta denk je er ook niet meer over na dat het eigenlijk merknamen zijn. Wie de juristen van 3M niet achter zich aan wil hebben, kan misschien maar beter namaak vermijden en de officiële app Post-it-app gebruiken, die vannacht in de App Store verscheen.

De Post-it PopNotes app is bedoeld om gele briefjes op locaties te maken. Op basis van je locatie laat de app vervolgens zien welke herinneringen je hebt ingesteld. Je kunt ze ook delen met anderen en je kunt een hoorbare waarschuwing krijgen als je vlakbij een bepaalde locatie bent. Zo’n zelfde functie zit straks ook in de Reminders-app in iOS 5. De app is universeel en dus ook op de iPad te gebruiken.

Locaties koppelen werkt niet

Bij het opstarten van de app zul je eerst een account moeten aanmaken. Er is een Skip-knop aanwezig om deze stap over te slaan, maar dan heb je niets aan de app: je kunt in dat geval alleen notities bekijken, maar niet aanmaken. 3M wil nogal wat van je weten: voor- en achternaam, nickname, e-mail, telefoonnummer (optioneel), locatie (optioneel) en wachtwoord. Vervolgens maak je de notitie aan. Insteek van de app is dat de notities niet alleen voor jezelf bedoeld zijn. Je kunt notitieblaadjes op de kaart achterlaten voor je jezelf, voor je vrienden of voor iedereen. Er is echter één beperking die deze app totaal onbruikbaar maakt voor Nederlandse gebruikers. Je mag alleen notitieblaadjes op de kaart zetten als je in de VS bent. Het is onbegrijpelijk waarom 3M deze keuze heeft gemaakt.

Bij het maken van een notitie heb je de keuze uit 9 verschillende kleuren, meerdere lettergroottes en bewerkingen (typen of tekenen). Post-it PopNotes is wel bruikbaar buiten de VS, maar je kunt er geen locatie aan koppelen: als je bij het opslaan van de notities aangeeft dat je geen locatie wilt vastleggen, mag dat. Via een interactieve kaart kun je zien welke notities binnen 450 meter zijn geplaatst door jezelf en anderen – maar dat werkt dus ook niet in Nederland. Het idee is dat je bij een winkel, café of restaurant bijvoorbeeld een notitieblaadje kunt plaatsen, om jezelf eraan te herinneren dat een bepaald drankje of gerecht erg lekker is. Een boodschap achterlaten voor je liefje voor als hij/zij op een vliegveld landt, is ook een toepassing die 3M voor zich ziet. Of je loopt door een vreemde stad en krijgt nuttige adviezen en suggesties van andere bezoekers. Allemaal leuk bedacht, maar voor de niet-Amerikanen is PostIt PopNotes niet meer dan een ‘domme’ notitieapp, zoals er wel meer zijn.

Conclusie

Post-it PopNotes is de eerste officiële notitieblaadjes-app van 3M, de makers van de gele plakbriefjes. Om zich te onderscheiden van de vele plakbriefjes-apps voor de iPhone hebben ze locaties aan de briefjes gekoppeld. Dat werkt ongetwijfeld prima in de VS, maar buiten de eigen landsgrenzen van 3M loop je tegen beperkingen aan, waardoor dit een gemankeerde app is. Je kunt de app PopNotes prima gebruiken, maar moet er dan rekening mee houden dat je geen notititeblaadjes op de kaart kunt zetten. Daardoor onderscheidt deze officiële app zich nauwelijks meer van andere apps zoals BugMe en iSticker.

Zelf heb ik de Post-it-app uit de Nederlandse App Store gedownload, maar inmiddels is hij daar weggehaald – misschien omdat er teveel klachten kwamen over het maar half functioneren van de app. Als je even de moeite neemt om een Amerikaans iTunes-account aan te maken, kun je de app nog wel installeren.

Info: Post-it PopNotes

  • Ontwikkelaar: 3M
  • Applicatie: Post-it PopNotes
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.0.0
  • Bestandsgrootte: 22,4MB
  • Cijfer: 5

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 augustus 2011, 15:33
Categorie Productiviteit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.