Onavo Count laat zien welke iPhone-apps meeste data verbruiken

Onavo Count is een nieuwe iPhone-app die het dataverbruik per app laat zien.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

onavo countOnavo kenden we al van Onavo Extend, een app die je dataverbruik minimaliseert door al het verkeer langs een proxy te sturen. Nu is er een nieuwe app, die wel wat doet denken aan DataMan Pro. Met die app kon je het dataverbruik per iPhone-app volgen. De app verscheen verdween om onduidelijke redenen uit de App Store, schijnbaar omdat Apple het gedetailleerd tracken van app-data niet toestond. Toch is Onavo Count gewoon goedgekeurd. De fraai uitziende app houdt bij hoeveel 3G- en 4G-dataverkeer je gebruikt en doet dat via een server. Het trekt daardoor je batterij minder leeg dan een app die constant op de achtergrond data zit te meten, maar het betekent wel een wat ingrijpender installatie.

Als je de iPhone-app installeert moet je ook de installatie van een nieuw profiel accepteren, die zo te zien je APN-instellingen aanpast. Vervolgens zie je… helemaal niets. De app heeft wat tijd nodig om data te verzamelen. Na een paar uur je iPhone te hebben gebruikt komen de eerste cijfers binnen. Je zult verbaasd zijn hoeveel data je op een dag gebruikt, zeker als je apps buitenshuis downloadt, buiten het bereik van een Wi-Fi-netwerk.

Onavo Count meet alleen het dataverbruik via 3G en 4G, niet via Wi-Fi. Voor elke app is een grafiek voorhanden, die je te zien krijgt door op de naam van de app te tappen. Een kleurenbalk laat in één oogopslag zien welke apps de meeste data hebben verbruikt. Zo kun je onverwachte dataslurpers op het spoor komen. Apps die op de achtergrond draaien kunnen wel eens meer data verbruiken dan je aanvankelijk dacht. Nu de databundels steeds meer worden uitgeknepen is het zaak om daarop te letten.

De Android-versie van Onavo Count, die al een tijdje beschikbaar was, had leuke homescreen-widgets, maar door de beperkingen van iOS ontbreken die in de iPhone-versie. Wel kun je de cijfers per week bekijken, wat pas echt interessant wordt als je de app al een tijdje hebt draaien. Delen van statistiekjes (en daarbij reclame maken voor Onavo) kan via Twitter, Facebook, e-mail en sms-bericht.

Of je je comfortabel voelt bij een app die constant je dataverbruik monitort en gemaakt wordt door een bedrijf uit Israel, is een afweging die je zelf moet maken.

Downloaden: Onavo Count (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2012, 11:28
Categorie Diensten
Onderwerpen dataverkeer, onavo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.