Need for Speed Most Wanted: sensationele racegame op de iPhone

Need for Speed Most Wanted is een waanzinnig spectaculaire racegame voor de iPhone en iPad, waarin je in raceauto's racet tegen andere coureurs terwijl je politieauto's van je afschudt. Helaas ontbreekt een online multiplayer.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Need for Speed Most wanted header KoeningseggNoem twee racegames voor de iPhone en de kans is dat Real Racing en Asphalt worden genoemd. Dat is niet zo vreemd: de eerste benadert het realisme van echt rijden het meest en Asphalt 7 is voor de belachelijke prijs van 89 cent geen moment weg te slaan uit de App Store-hitlijsten. Need for Speed van de grote gamesuitgever EA kwam daardoor op de iPhone al snel op een derde plek te staan, maar het tij kan vanaf nu wel eens keren. Need for Speed Most Wanted is waanzinnig spectaculair.

Als je de eerste races aflegt in een Ford Focus of Lancia Delta, doe je dat op zonnige circuits waar een beetje een grauwe kleurenlaag overheen ligt. De raceactie is aardig snel, maar niet zo snel als je te zien krijgt in de eerste seconden filmpje voor de race. In de tweede race word je herinnerd aan hetgeen waar Need for Speed voor staat: dan bemoeit de eerste politiewagen zich met de race en overheerst de sirenedrager de actie meteen. Het is niet alleen een reminder. Het is een voorzet voor het spektakel dat volgt.

Need for Speed Most Wanted headerDe structuur van Most Wanted op de iPhone komt overeen met de laatste Need for Speeds op de spelcomputer. Je hebt een kaart voor je waar nieuwe races op beschikbaar komen, en Need for Speed doet er niet zo moeilijk over welke race je als eerst rijdt. Wel is het zo dat je voor bepaalde races nieuwe klasse auto’s nodig hebt en dat je eerst een budget bij elkaar moet racen om die te kopen. Selecteer een gebied en je ziet welk speltype er voorhanden is in welke autoklasse. Veel races zijn straatraces tegen andere coureurs, maar je hebt ook checkpoint-races waarin je een beloning krijgt voor de tijd die je erop neerzet. Je hebt altijd keus genoeg. Komt een raceklasse nog niet uit omdat je alleen een Hummer kan kopen, terwijl je nog maar 4000 credits nodig hebt voor een Range Rover Evoque Coupé? Verrijd eerst een andere race. Als je geen zin hebt in die keuzes, is het ook goed. Met een knop links onderin kan je meteen de meest voor de hand liggende race volgens de spelmakers starten. Goede zet.

Need for Speed Most Wanted Lexus LFAHet kost een handvol races voordat Need for Speed Most Wanted omslaat. Dan worden de dagraces aangevuld met nachtraces. Kunstmatige verlichting reflecteert in het natte wegdek en het aantal politiewagens benadert dat van je medecoureurs. De politie zet om de haverklap een blokkade neer, deponeert spijkermatten op het straatcircuit en beukt steeds agressiever op je in. Dat laatste kan oneerlijk voelen als je tegenstanders ongehinderd blijven door de politie, maar hee: jij bent de speler. Zo hoort het. Je verkeert constant in een fantastisch snelwegspel van politieauto’s en bolides die door elkaar heen racen, voorbij scheuren met nitroboosts en op het laatste moment vrachtwagens en tegenliggers op de weg ontwijken. Sensationeel is het enige goede woord.

Need for Speed Most Wanted McLaren raceNeed for Speed heeft twee besturingen waarbij het stuivertje wisselen is welke prettiger is. De kantelbesturing werkt snel en nauwkeurig, maar ook het naar links en rechts vegen aan de linkerkant van het scherm is goed te doen. Je kan rechts in beeld altijd omhoog vegen voor een boost, die zich snel uit zichzelf weer opbouwt. Een echt Need for Speed-element dat je lekker bezig houdt tijdens de race. Ook andere zaken zijn typisch Need for Speed. Zo kan je je auto’s voor elke race uitrusten met allerlei technieken om je nitro op te krikken, spijkermatten ongedaan te maken of je een sterker chassis aan te meten. Zelfs je auto overspuiten kost credits. Gelukkig zit je niet snel zonder geld. Een andere goede eigenschap is dat je op elke race je tijden kan vergelijken met die van andere spelers via EA’s netwerk Origin. Zo kan je elkaar gek blijven maken met het verbeteren van tijden.

Helaas schittert een online multiplayer in haar afwezigheid. Het is niet mogelijk tegen anderen te spelen en ook niet mogelijk de rol van politieagent op je te nemen. Zonde, maar begrijpelijk: anders is er helemaal geen reden meer om ook de versies op de Xbox of PlayStation te kopen. Zó goed is Need for Speed Most Wanted op de iPhone en iPad. Het heeft een uitgebreide soundtrack, ziet er fantastisch uit, speelt heerlijk en geniet een daverende hoeveelheid actie. Het is een spektakelstuk.

Downloaden: Need for Speed Most Wanted (€5,99, universele app)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2012, 14:23
Categorie Games
Onderwerpen electronic arts, need for speed, racegame

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.