Nederlandse biografie Steve Jobs tijdelijk niet beschikbaar in de iBookstore

De Nederlandse editie van de biografie van Steve Jobs is uit de iBookstore gehaald. Er ontbreken 5 foto's en een hoofdstuk, zo verklaarde Apple. Maar gek genoeg was dat een afspraak die met de auteur was gemaakt. Apple heeft een fout gemaakt.

biografie steve jobsDe uitgever van de Nederlandse editie van de Steve Jobs-biografie is niet blij. Apple heeft het boek uit de iBookstore gehaald. De reden? Er ontbreken vijf foto’s en er mist een hoofdstuk. Gelukkig blijkt het allemaal te berusten op een misverstand en kunnen we het boek waarschijnlijk vandaag alweer in de iBookstore downloaden. We vroegen uitgever Eduard Richter van Unieboek|Het Spectrum wat er precies aan de hand is. Volgens hem heeft Apple voorbarig gehandeld en hebben ze zich vergist.

We hebben vanuit de VS nauwkeurige instructies gekregen over de inhoud van het boek. Op een vrij laat moment kregen we te horen via de agent van auteur Walter Isaacson dat zij hoofdstuk 20/21 in tweeën wilden splitsen. Wij en andere uitgevers van buitenlandse edities hebben geprotesteerd. Wij moesten ons aan de instructies houden, waardoor er in de Nederlandse uitgave een lang hoofdstuk zit, dat in de Amerikaanse editie is gesplitst. De inhoud is echter precies hetzelfde.

Update: De Nederlandse versie van de biografie is weer verkrijgbaar in de iBookstore. Het boek is ongewijzigd weer teruggezet.

Ook was er een probleem met vijf extra foto’s, die de agent van Isaacson aan het begin van hoofdstukken had toegevoegd. Unieboek|Het Spectrum kreeg dezelfde foto’s die de Amerikaanse uitgever Simon & Schuster ook gebruikt. De toevoeging van de extra foto’s kwam in een laat stadium van de productie, waardoor het lastig was om nog alles te regelen. “We hadden geen licentie op die foto’s, dus dat moest nog apart geregeld worden. Voor sommige foto’s moesten duizenden euro’s worden betaald en voor twee foto’s konden we de rechthebbenden niet achterhalen. Dan kunnen we ze ook niet opnemen in het boek.” De Nederlandse editie is echter met volledige instemming van de auteur gemaakt en bevat – op de vijf foto’s na – dus ook alle teksten die in de Amerikaanse editie staan.

Apple is voorbarig geweest door het boek uit de iBookstore te halen. We hebben al excuses van Apple Nederland en van de Europese iBookstore-afdeling in Frankrijk. Maar om het boek weer terug te krijgen in de iBookstore zijn we afhankelijk van Apple in Californië en het probleem daarbij is het tijdsverschil.

De uitgever baalt, omdat hij nu omzet misloopt. Wie snel het boek wil hebben, kan voor de ePub-versie wel bij Bol.com terecht, maar Richter verwacht dat Apple-liefhebbers liever het boek bij Apple zelf kopen. Wie snel de biografie van Steve Jobs wil hebben om bijvoorbeeld cadeau te doen, kan beter de papieren versie in de boekhandel gaan halen. Er zijn 38.000 exemplaren bij de boekhandels uitgezet die nog niet compleet zijn uitverkocht. Aanstaande maandag komt de tweede druk al beschikbaar. Wie de papieren versie nu bij Bol.com bestelt, krijgt over een week pas geleverd.

Bestellen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2011, 20:11
Categorie Boeken
Onderwerpen biografie, ibooks, steve jobs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.