molecules-theodore-gray

Molecules van Theodore Gray: prachtig studieboek over de onzichtbare wereld

Molecules van Theodore Gray is een leerzaam boek over moleculen: de interactieve modellen zorgen dat je de leerstof beter begrijpt.

Er verschijnen niet zo heel veel mooie boekenapps, die helemaal voor de iPad zijn geoptimaliseerd. Molecules by Theodore Gray is de opvolger van de alom bekende app De Elementen en is net als z’n voorganger prachtig uitgevoerd. Geen wonder dat het door Apple meteen werd uitgeroepen tot keuze van de redactie. Waren alle studieboeken maar zo mooi en interactief uitgevoerd.


molecules-theodore-gray

In De Elementen draaide het om de natuurkundige elementen. In Molecules gaat het om de bouwstenen waaruit de wereld is opgebouwd. Je leert hoe de elementen zijn opgebouwd uit onderdelen, zodat er allerlei chemische stoffen maar ook voorwerpen zoals rotsen uit kunnen ontstaan. Je gaat daarbij zelf op ontdekkingstocht: honderden verschillende moleculen die je zelf kunt ontdekken door ze aan te raken. De moleculen kunnen draaien, trillen en interactie met andere moleculen aan gaan. Bij het maken van deze app is gebruik gemaakt van de NAMD simulatie-engine van de universiteit van Illinois. Je krijgt een wetenschappelijk correcte simulatie te zien, ook al gaat het hier maar om een ‘simpel’ studieboek. Daarmee blijft de leerstof veel beter hangen. Dat NAMD op een iPhone of iPad werkt, is op zich al bijzonder. Normaal wordt de software gebruikt op desktopcomputers, waarbij je alleen interactie hebt met een muis. Bij deze app moest het geschikt worden gemaakt voor multi-touch. Sterker nog: je kunt een molecuul op 11 plekken vastpakken, het maximale aantal aanraakpunten op een iPad-scherm. Dat is niet eerder gebeurd.

In de app vind je alle 14 hoofdstukken van het boek Molecules, met fascinerende weetjes over het materiaal waarvan de wereld is gemaakt. De teksten zijn interessant (maar wel Engelstalig), de animaties zijn mooi gemaakt en er zitten allerlei mini-filmpjes in. Je kunt afbeeldingen ronddraaien, om te zien hoe een molecuul er van alle kanten uit ziet. Je ziet hoe moleculen op elkaar reageren in chemische reacties. Ze zijn kleiner dan de golflengte van zichtbaar licht, dus je kunt ze fysiek niet bekijken. De app geeft je wel het gevoel dat je echt kunt rondkijken in deze onzichtbare wereld op microniveau.

molecules-theodore-gray

Conclusie Molecules review

De prijs van €12,99 is misschien wat aan de hoge kant voor een app. Maar vergelijk je het met een gemiddelde prijs van een gedrukt studieboek, dan valt het eigenlijk erg mee. Zeker omdat een studieboek maar een dode stapel papier is, terwijl dit digitale studieboek echt tot leven komt. Elke pagina is interessant, je wil op elke pagina even kijken hoe dingen werken. Wil je meer weten over moleculen, ongeacht of je nu geïnteresseerd bent in biologie, scheikunde of natuurkunde, dan vind je in Molecules een hoop boeiende info.

Pluspunten

  • Enorm veel informatie over het onderwerp, overzichtelijk bij elkaar gebracht
  • Knappe animaties, die normaal alleen op de desktop werken

Minpunten

  • Prijzig voor een app (maar z'n geld zeker waard)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.