Mijn Aandelen: beleggingsportefeuille op de iPhone beheren in Nederlandse app

Mijn Aandelen is een nieuwe app van Belegger.nl, onderdeel van Sanoma. De app is bedoeld om je aandelenportefeuille te beheren en bevat ook een watchlist om koersen van interessante aandelen in de gaten te houden. Mijn Aandelen kan Nederlandse en buitenlandse aandelen aan.

mijn-aandelenDe Nederlandse website Belegger.nl (onderdeel van Sanoma) heeft een iPhone-app uitgebracht. Geen app met nieuwtjes uit de financiële sector, maar beheren van je aandelenportefeuille. ‘Mijn Aandelen’ is gratis te downloaden en vereist een in-app aankoop van €1,59 voor de Premium-functies. Bij het opstarten van de app is het openingsscherm nog leeg. Er zijn twee tabbladen die van belang zijn: ‘Mijn aandelen’ en ‘Watchlist’. Het derde tabblad bevat instellingen, zoals een optie om elke dag om 17:30 uur een push-bericht te ontvangen met informatie over je dagrendement.

Het is misschien wat eng om je aandelenportefeuille in een dergelijke app in te voeren, maar ‘Mijn Aandelen’ vraagt niet om inloggegevens en er is ook geen koppeling met een bank. Je kunt dus naar hartelust gegevens van je aandelen gaan invoeren, zonder dat Belegger.nl weet dat jij steenrijk bent, of juist een kluns in beleggen. Met een plusknop voeg je je aandelen toe, waarbij je kunt filteren op bedrijf, afkorting of markt (bijvoorbeeld AEX, Nasdaq 100, Euronext 100).

portefeuille-mijn-aandelenHet toevoegen van aandelen kan op elk moment: heb je vorig jaar 300 aandelen Apple van $250 gekocht, dan kun je dat nu invullen en de app laat zien dat je waarde nu ruim $90k is. Je kunt ook aangeven hoeveel aandelen je wilt verkopen en tegen welke koers. Bij elk aandeel kun je aangeven dat je een push-bericht wilt ontvangen, als het aandeel een bepaalde (zelfgekozen) koers bereikt. Zo kun je snel handelen wanneer de markten weer eens wilde schommelingen doormaken. De koersinformatie is, net als bij vrijwel alle andere beleggingsapps, met 15 minuten vertraagd en worden geleverd door ShareCompany.

Na drie ingevoerde aandelen loop je tegen de grenzen van de gratis versie aan. Je moet voor €1,59 upgraden om onbeperkt aandelen te kunnen toevoegen. Dat lijkt ons een faire deal, want je kunt op deze manier alle functies van de app alvast proberen, om te kijken of ‘Mijn Aandelen’ iets voor jou is. Op het tabblad Watchlist kun je veel meer aandelen toevoegen, zonder dat je hoeft te upgraden. Na 10 aandelen kon ik nog gewoon doorgaan met het toevoegen van indices en bedrijven. Door te tappen op het percentage (groen is stijging, rood is daling) krijg je de koersverandering in valuta te zien. Aan het eind van de dag kun je via de knop ‘Deel’ (centraal op het startscherm) aangeven hoe het met je beleggingen is gegaan. Er verschijnt een standaardtekst “Deze jongen heeft vandaag x met zijn aandelen verdiend! #BeleggerApp”, die je kunt tweeten of op Facebook kunt plaatsen. Helaas heb ik een (fictief) dagrendement van €862,67 geboekt en ben ik geen jongen, dus deze tweetmogelijkheid heb ik maar even aan mij voorbij laten gaan.

Het kopen en verkopen van aandelen vanuit deze app is niet mogelijk, je kunt de app alleen gebruiken om je aandelenbezit vast te leggen. Belegger.nl belooft dat de app op korte termijn zal worden uitgebreid met meer functionaliteiten. Zijn er in Nederland eigenlijk goede alternatieven? De IEX-app toont alleen koersen en financieel nieuws, ING Sprinters is alleen voor klanten van ING en hetzelfde geldt voor de Alex Beleggingsapp en de Binckbank-app. Fintessa levert alleen koersen. HENS en Robeco tonen wel het rendement op je portefeuille, maar alleen als je klant bent bij respectievelijk HENS en Robeco. Bij Beurstrends ABN Amro kun je een schaduwportefeuille aanmaken, maar deze app zal klanten van andere banken minder aanspreken. Beurs.nl heeft wel een watchlist, maar geen portefeuille-functie. Voor een algemeen bruikbare app die qua functionaliteit in de richting komt van ‘Mijn aandelen’ moeten we in het buitenland kijken, bijvoorbeeld Portfolio Mobile Lite of de overbekende Bloomberg-app. De ‘Nederlandse’ app Aandelen (€1,59) lijkt veelbelovend, maar is gemaakt door een Aziatische ontwikkelaar en wordt door de gebruikers afgekraakt. Niet zo’n verstandige investering dus.

Downloaden: Mijn Aandelen (gratis)

Disclaimer: Getoonde bedragen zijn fictief en tonen niet het werkelijke aandelenbezit van de auteur.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 november 2011, 19:55
Categorieën Financiën, Nederlandse apps
Onderwerpen aandelen, beleggen, sanoma

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.