iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps Het beste op app-gebied uit Nederland en België

Marten Toonder: de man achter Olivier B. Bommel in een iPad-app

De gratis iPad-app Marten Toonder vertelt het levensverhaal van de tekenaar en schrijver achter Olivier B. Bommel en Tom Poes, aansluitend op de tentoonstelling Een Dubbel Denkraam in het Letterkundig Museum.

Marten Toonder header iPad-appMinkukel is geen woord dat al een eeuwenlange oorsprong heeft in de Nederlandse taal, maar voortkomt uit de geest van Marten Toonder. Afgelopen vrijdag opende het Letterkundig Museum de tentoonstelling ‘Een Dubbel Denkraam’ ter ere van de schrijver en tekenaar van Olivier B. Bommel en Tom Poes. Bij de tentoonstelling is ook de iPad-app Marten Toonder uitgebracht, waarin je 100 jaar na de geboorte kan duiken in het archief van Toonder.


De applicatie is uiteraard in de markt gezet als warmmakertje voor de tentoonstelling, maar biedt op zichzelf ook veel informatie over de schrijver en tekenaar. Als ‘Pater Familias’, ofwel familieman, kan je een tijdlijn van zijn leven bekijken, met daarin veelvuldig verwijzingen naar de werken en woorden waardoor hij nu bekend is.

Marten Toonder studio-foto en videoEr is ook een zakelijke sectie in de app. Daarin wordt dieper ingegaan op zijn werken. Zo zie je de eerste fladders van het reclamewerk van Toonder, het opzetten van de Toonder Studio’s en het prille begin van Olivier B. Bommel en Tom Poes.

De pagina’s zijn voorzien van foto’s die je op de schermgrootte van de iPad kan bekijken en zijn allen anders opgemaakt. De studiofoto’s worden bovendien geflankeerd door een cursus tekenfilm maken en een video. Natuurlijk zie je ook tekeningen van de bekende figuren van Toonders hand. De hoeveelheid en kwaliteit van het beeldmateriaal maakt dat de app maar liefst 391 MB groot is om te installeren.

Downloaden: Marten Toonder (gratis)

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.