iOS game-update: Shadowgun is Game van de Week, Funpark Friends, Arcade Jumper en koopjes

Arcade Jumper voor de iPhone en iPod touch hint naar een vervlogen tijd op gamesgebied, maar is stiekem een modern platformspelletje. Shadowgun is juist een blik naar de toekomst van iOS-gaming.

GU VR Arcade Jumper iPhone iPod touchHet is vrijdag en dus is hier de laatste Game-update van de week. De week waarin de Game-update in de titel nu de iOS game-update heet en waarin we dagelijks een rij koopjes aanbieden in plaats van één afgeprijsde titel eruit pakken. De dag bovendien, waarop we bekend maken dat FIFA 12 op een haar na niét de Game van de Week is geworden en waarop er een spel uitkomt dat zich laat omschrijven als Rollercoaster Tycoon voor de iPhone…

Geen Rollercoaster Tycoon: Funpark Friends

GU VR Funpark Friends iPhone iPod touchEen simulator waarin je een eigen pretpark opzet. Met kraampjes waar klanten om staan te springen. Doelstellingen die je moet behalen. Attracties die je kan neerzetten. Is dit dan eindelijk… Rollercoaster Tycoon voor de iPhone? Nee, helaas niet. Funpark Friends ontbeert de mogelijkheid om zelf je achtbanen in elkaar te experimenteren, veruit de leukste functie van het beroemde Tycoon-spel. Al goed, wat Funpark Friends wel biedt is een vrolijk vormgegeven simulatie met fraaie, gedetailleerde 2.5D-beelden en verschillende thema’s waarmee je (delen van) je pretpark kan aankleden, zoals piraten, ruimte en de Middel-Eeuwen. In plaats van meerdere levels met missies, is Funpark Friends meer een soort We Rule-achtig spel waarbij je één pretpark helemaal naar eigen smaak inricht en opbouwt. In een aankomende update wordt het ook mogelijk om pretparken van je vrienden te bekijken en attracties eigen namen te geven. We stellen voor dat die update een paar van de vreselijke standaardgeluiden uit de menu’s weghaalt.
Downloaden: Funpark Friends (€3,99)

https://www.youtube.com/watch?v=isBTI-jiO2E

Verknipte nostalgie: Arcade Jumper

GU VR Arcade Jumper screenshotEr zijn tientallen springspellen die terugverwijzen naar een letterlijk grijs, monotoon verleden op de iPhone en iPod toch. Ze teren op nostalgische gevoelens en hebben vaak ook een onmogelijke moeilijkheidsgraad die daarbij hoort. Arcade Jumper heeft een slimme naam en wekt daarmee nostalgische gevoelens op bij iedereen die ook maar een beetje gamer in zich heeft, maar stiekem grijpt het niet terug in de tijd. Het is zelfs een hagelnieuwe platformer waarbij alle ondergronden in het spel wiebelen. Er zijn objecten waar je omheen moet springen, objecten die je moet pakken en ontwijken of schieten, maar dat doet Arcade Jumper met een flow die we eigenlijk nog niet eerder gezien hebben in een springspel. Soms wiebel je wel seconden lang op hetzelfde blok om alle gevaren erom heen eerst af te wenden. Daarnaast zit het spel ook nog eens vol met minigames (een tamelijk recent fenomeen) die oude bekende vormen hebben van bijvoorbeeld Space Invaders, maar die inzetten in een spelletje doe-de-volgorde-na en je dan belonen met prijzen in de vorm van virtuele tickets. Arcade Jumper is een bij elkaar geraapt zooitje, maar dat vinden we helemaal niet erg. Het spel is anders en leuk en dat is het enige dat telt.
Downloaden: Arcade Jumper! (€1,59)

Game van de Week: Shadowgun

Game van de Week iPhoneclubDe ontwikkelaar van Shadowgun, Madfinger Games, komt uit Tsjechië. En wie een beetje kijk op games heeft, had dat misschien ook wel kunnen raden. Shadowgun kampt namelijk met een bekend fenomeen waar Oost-Europese spelmakers wel eens meer last van hebben: de presentatie is prachtig, maar de afwerking is niet altijd goed genoeg. Denk maar aan de pc-spellen Hidden & Dangerous, Vietcong en Mafia. Stuk voor stuk spellen die overtuigen in hun decor en setting maar vol met bugs zitten omdat de spellen te weinig getest zijn. Bij de nieuwe iPhone– en iPad-actiegame Shadowgun kwamen we een keer terecht in een onbekende ruimte toen we uit het spel gingen en er daarna weer in. Op een ander moment werden de tegenstanders niet geladen en konden we beoogde acties niet uitvoeren. Het zijn zeldzame gevallen, maar ze komen voor in Shadowgun. En toch is het de Game van de Week. Dit actiespel dat je van achteren bekijkt, speelt namelijk subliem met de besturing die tijden lang onmogelijk werd geacht op een touchscreen. Het verlegt de visuele mogelijkheden van gaming op telefoons en spat van het scherm op de iPhone 4. Het beklemt met knalharde actie in benauwde, futuristische omgevingen. En… er komt een update aan met online multiplayer erin. Shadowgun laat zien dat de telefoon van Apple een thuishaven is voor de fanatieke gamer die dacht dat dit soort games alleen mogelijk was op de Xbox, PlayStation en pc.
Downloaden: Shadowgun (€5,99)

De koopjeshoek

In de koopjeshoek van de Game-update tref je vanaf deze week elke werkdag de afgeprijsde games die wij de moeite waard vinden. Op het moment van schrijven zijn dat in willekeurige volgorde:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 september 2011, 18:50
Categorie Games
Onderwerpen arcadegame, iculture speelt, kopen, rollercoaster, shadowgun

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.