iOS game-update: schaak voor drie in Ch3ss, Skyriders en avonturenspel Reversion

Schaken met drie personen kan in de nieuwe cross-platform game Ch3ss voor de iPhone en Android. Ondertussen zoeven we onder opzwepende beats door allerlei circuits in de ruimte, op zoek naar sterren.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

GU MA Reversion the Escape headerOpzwepende stemmen, met zijn drieën zoeven op spectaculaire ruimtecircuits en het aloude schaak met een Spaans jasje. Of wacht, halen we de inhoud van de drie games nou door elkaar? Dikke kans. Als je wakker wordt in het jaar 2035 terwijl je verwacht dat het 2015 is, krijgen je hersens wel even een opdoffer te verduren. En als dan ook nog eens de normaliter Engels sprekende bevolking Spaans praat, ja, dan kan je wel reppen van een tegenvaller.

Reversion: serieus en Spaans avonturenspel

GU MA Reversion the Escape iPhone iPod touchIn principe is het niet zo erg dat Reversion Spaans is gesproken. Het spel wordt Engels ondertiteld en omdat er veel korte en bondige zinnen zijn, kost het geen enkele moeite het verhaal van het spel evenwel goed mee te krijgen. En toch is het jammer. Als je een point & click-avonturenspel downloadt waarin je hoofdzaak is gesprekken te voeren die je kunnen helpen met het oplossen van puzzels, koester je de verwachting dat juist de stemmen of de messcherp geschreven dialogen het spel tot leven brengen. Dat laatste heeft Reversion niet, en de stemmen zijn behalve Spaans ook nog eens erg vlak, monotoon en gekunsteld. Er zit verdraaid weinig karakter en passie in de uitspraken van de mensen in je gesticht-achtige instantie waarin je terecht bent gekomen in 2035 – terwijl je verwacht dat het 2015 is. Zo is het ontsnappen eruit, en vooral het achterhalen van hoe en wat eigenlijk helemaal niet zo’n leuke bezigheid. Reversion: The Escape is niet geënt op grappige gesprekken of absurde situaties, maar is broodnuchter in opzet met serieuze gesprekken en logische puzzels. Niet echt muy bien allemaal.
Downloaden: Reversion: The Escape (€2,39, universele app)

https://www.youtube.com/watch?v=Jaa4blrHb7g

Ch3ss: schaak voor drie

GU MA Ch3ss header iPhoneJe hebt het vast al eens ergens anders gezien of dacht het anders misschien al eens bedacht te hebben: schaak voor drie personen in plaats van twee. In theorie is het mogelijk, in de praktijk vaak oneerlijk door het scheve bord of onoverzichtelijk omdat je in meer dan rechte lijnen moet denken van het speelbord: dat gaat immers in hoeken mee. Ch3ss probeert het lekker gewoon toch en plakt er een volkerenstrijd op, zodat het thema wat opsmuk krijgt en een excuus heeft voor felle kleuren. Ook daarbuiten pakt het spel het leuk aan: je kan het online ‘live’ tegen twee medespelers opnemen en het werkt zelfs cross-platform, zodat je Android-gebruikers een tik kan verkopen. Het spel heeft wereldwijde leaderboards en je kan de iPhone ook aan een ander doorgeven voor de multiplayer. En dan was er nog iets… oh ja, je kan je laatste zet ongedaan maken. Dat is de maatregel die Ch3ss neemt om je niet te eenvoudig om zeep te helpen en dat is een welkome, want een andere maatregel zorgt ervoor dat het spel weer erg moeilijk is om aan te wennen. Je steekt namelijk niet rechtdoor over naar een andere speler, maar buigt af met de hoek van zijn spelbord. Met name lopers en koninginnen worden zo aardig onvoorspelbaar. De mogelijkheid om in te zoomen zou het wat makkelijker en beter zichtbaar maken, maar het mocht niet zo zijn. Je moet een drempeltje overwinnen om deze geinige variant op schaak te waarderen.
Downloaden: Ch3ss (gratis, universele app)

GU MA Ch3ss iPhone iPod touch iPad schaak met drie

Trailer van de Dag: Skyriders

GU MA Skyriders iPhone iPod touch iPadHet is ongetwijfeld een kwestie van smaak, de opzwepende typische computermuziek die Skyriders niet zozeer afspeelt, maar overhéérst. Als speler worden we erdoor meegenomen en weggeblazen in het spel waarin je lastige ruimtecircuits aflegt. Voor iemand ernaast kunnen die hyperactieve jaren-negentig-bliebjes blijkbaar erg op de zenuwen werken – maar verder hebben we er geen persoonlijke ervaring mee hoor. Goed. Skyriders heeft dus opzwepende muziek, maar er is meer om in het spel gezogen te worden. In 35 tracks neem je een UFO op pad die je moet zien te kantelen door lastige circuits waarvan losse componenten en platformen los in de ruimte hangen. Door de iPhone te kantelen, geef je je UFO richting, met een tik op het scherm spring je. En spring je nog eens als je eenmaal in de lucht bent. Dat laatste is niet alleen handig om het volgende platform te bereiken, maar ook om sterren te pakken die je helpen naar de ultieme score. Als je dat maar vaak genoeg doet, speel je de 5 bonustracks vrij en die zijn de moeite waard: het zijn de losse tracks aan elkaar gelust en bitter lastige tracks om een fijne score op te zetten. Skyriders doet denken aan Snail Mail, een oud racespelletje waarop je als slak in de ruimte zulke lastige circuits aflegt. Dat was tevens het eerste spel dat ondergetekende een wauw-effect op de iPhone opleverde. Snail Mail is inmiddels (wegens ouderdom?) uit de App Store verdwenen, dus als je even wegdenkt dat we al snel vijf andere iPhone-games per dag testen, komt Skyriders op een ideaal moment.
Downloaden: Skyriders (€1,59, universele app)

De koopjeshoek

Dit zijn de leukste aanbiedingen van vandaag. Let op het Nederlandse highscore-spel Super Crate Box!

EA is weer begonnen met de Daily Deals. Vandaag kun je met 66% korting de game Need For Speed: Undercover downloaden. Reckless Racing HD op de iPad is met 75% korting te krijgen en bij Risk voor iPhone krijg je 66% korting.

Let op: de genoemde aanbiedingen hebben een beperkte geldigheidsduur. Controleer dus goed of de game/app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 oktober 2012, 20:09
Categorie Games
Onderwerpen avonturengame, iculture speelt, schaken
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.