iOS game-update: bordspel Caylus, Frederic, Roads of Rome en koopjes

Roads of Rome is een nieuw, casual strategiespel voor de iPhone en iPod touch waarin je het Romeinse rijk moet zien op te bouwen. Caylus is de iPhone-adaptie van een geroemd bordspel dat een stuk dieper gaat.

GU WO Roads of Rome headerKlassiek is het toverwoord van de iOS game-update vandaag. Zo bouwen we het grootste rijk dat Europa in haar vroege jaren heeft gekend in Roads of Rome. Frederic: The Resurrection of Music is een bijzonder muziekspel waarin een animatiefilm regelmatig onderbroken wordt door spannende pianogevechten… jawel. Caylus, tenslotte, is de iPhone-adaptie van een onder kenners geroemd bordspel, waarin je naar de gunsten van een Franse koning dingt om een kasteel te bouwen.

Frederic: weg met popmuziek!

GU WO Frederic The Resurrection of Music iPhone iPod touchDie verderfelijke popmuziek! Die zielloze fabrieksmuziek! De Top 40 wordt overspoeld met monotone bagger! De wereld van het gehoor stort in elkaar! Jaha, Frederic: The Resurrection of Music tilt er zwaar aan. Maar gelukkig is daar de terugkeer van de componist en pianist Chopin, om iedereen weer aan de harmonieuze, mooie en onovertroffen zuivere muziek te krijgen. Eindelijk! Weg met de dampende beats en stampende remixes! Of nee, toch niet helemaal. Frederic bevat 9 composities van Chopin en heeft die gegoten in een nieuw eigentijds jasje middels… remixes. Soms klinken ze helemaal van nu, soms klinken ze als de bliebjes van je eerste telefoon met polyfone beltonen. De gameplay van Frederic is helemaal van nu, met muzieknoten die rechtstreeks op een toetsenbord afkomen. Time de toetsen juist en de melodieën van Chopin klinken heel aardig met of zonder koptelefoon, maar oei oei als je ernaast zit. Ondertussen tilt ‘The Resurrection of Music’ erg zwaar aan haar thema en goede bedoelingen met de muziekindustrie. Het spel bevat maar liefst een uur aan bewegende en gesproken animaties en introduceert nieuwe muziekstromen waar je het tegenop neemt. Blind kopen als je popmuziek net zo graag verwerpt als de makers van dit spel.
Downloaden: Frederic: The Resurrection of Music (€1,59)

https://www.youtube.com/watch?v=X5yllqwdIgU

Rijk bouwen: Roads of Rome

GU WO Roads of Rome strategie iPhone iPod touchRome is niet in één dag gebouwd, dat zul je weten. Of wel eens hebben gehoord. Het kost een pak tijd en moeite om een Keizerrijk op te zetten. Dat is wat Roads of Rome ‘simuleert’. We zetten simuleert expres even tussen haakjes, want het spel is een bijzonder lichtzinnige benadering van een managementspel. In veertig verschillende levels dien je steeds een stukje van het rijk op te bouwen en dat doe je in het begin door simpelweg wat hout van de ene naar de andere plek te brengen. Gaandeweg krijg je steeds meer taken die je in een stappenplan moet uitwerken. Zo zet je gebouwen neer, bouw je bruggen en plant je je voort. Je zet manschappen neer, geeft ze een opdracht en al multitaskend dien je zo de leveldoelstellingen te behalen. Echt lastig is Roads of Rome niet. Zo zet je gebouwen altijd neer op plaatsen die daarvoor al zijn aangewezen en eigenlijk wordt elke taak die je voor je kiezen krijgt, je voorgekauwd. Een rijk opbouwen is zo moeilijk nog niet! Roads of Rome is daardoor wel lekker vlot voor een spel van deze categorie. Het is prima geschikt voor even tussendoor – verwacht alleen geen complex bouwspel. Daarvoor kun je beter bij de Trailer van de Dag zijn.
Downloaden: Roads of Rome (€2,39)

Trailer van de Dag: Caylus

GU WO Caylus iPhone iPod touch iPadHij is geliefd onder kenners van bordspellen en heeft talloze publieks- en juryprijzen binnengesleept toen het uitkwam in 2006: Caylus. En toch verkoopt het bordspel zich op een bijna defensieve manier in de officiële iPhone-trailer die ervan is uitgegeven. Daarin wordt, alvorens het spel wordt gepresenteerd, eerst nog even afgerekend met vooroordelen die er bestaan rondom bordspellen op de iPhone en iPad. ‘Het tablet is ongeschikt voor diepgaande spellen’ en telefoongames zijn voor tussendoor, zijn reacties die langskomen en vervolgens door Caylus worden ontkracht. Rare manier om een trailer te beginnen, maar wel een terechte. Met Caylus is er namelijk een echt diepgaand, maar behapbaar bordspel op de iPhone verschenen. Spelers (computers, echte mensen op de bank naast je als je de telefoon doorgeeft óf online) nemen de rol aan van aannemers die trachten bij te dragen aan een kasteelbouw om het Franse koninkrijk te versterken. Met het bouwen van kasteeldelen verdien je prestigepunten waarmee je het spel kan winnen, maar voordat het zover is moet je eerst je eigen grondstof- en verwerkingsproductie op gang zetten. Elke beurt heb je verschillende acties, waarbij je bijvoorbeeld werkers op een taak kan zetten of productiematerialen kan omzetten. Nadat jouw beurt is verlopen, wacht je op de acties van anderen. Als je online speelt, kan een beurt net als bij een pot Wordfeud uren op zich laten wachten. De multiplayer is namelijk niet ‘live’, maar asynchroon met pushberichten. Je zal dus regelmatig overvallen worden door meldingen van Caylus. Dus: wat is het Franse equivalent van ‘For King and country?’
Downloaden: Caylus (€3,99, universele app)

De koopjeshoek

Elke dag selecteert de iOS game-update de leukste tijdelijk goedkope of zelfs gratis games voor de iPhone en iPod touch. Vandaag zijn dat:

Let op: de genoemde aanbiedingen hebben een beperkte geldigheidsduur. Controleer dus goed of de game/app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 januari 2012, 19:09
Categorie Games
Onderwerpen iculture speelt, kopen, rome

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.