Incredimail: prachtige mail-app op iPad

Incredimail is een prachtige, Flipboard-achtige aanpak voor e-mail op de iPad. De app is goed in het weergeven van mails.

Incredimail iPad mail-appDe iPhone wordt voorzien van de ene nieuwe mail-app na de andere, en allemaal gooien ze hogen ogen. Mailbox is de bekendste en heeft een wachtrij ingevoerd om alle belangstelling aan te kunnen, Taskbox Mail is een serieuze applicatie die van je inbox een takenlijst maakt en Seed Mail is een andere fraaie app voor mailverwerking. De iPad bleef een beetje achter, tot nu. Incredimail is een nieuwe mailapplicatie voor de iPad die overweg kan met Gmail, iCloud, Yahoo, GMX, AOL en alle IMAP-accounts, van bijvoorbeeld je eigen server.

Het slechte nieuws meteen er maar even uitgooien: onder die ondersteuning valt Hotmail of sinds kort Outlook helaas niet. Microsoft werkt niet samen met andere maildiensten voor de IMAP-verwerking van e-mail en zodoende kan je niet met een Hotmail-account terecht in de applicatie. Met dat euvel meteen uit de weg, is het eens tijd om goed naar Incredimail te kijken.

Andere interface

Het is met name de interface die opzien baart. Incredimail voor de iPad biedt geen simpele lijst met daarin de nieuwste mails onder elkaar, maar kiest voor een tegellayout die meer doet denken aan een nieuwsapp als Flipboard. Linksboven tref je het vak met de nieuwste e-mail en hoe verder naar rechts, hoe oudere mails getoond. De applicatie maakt er visueel een feestje van: je ziet bij elke afzender een foto indien beschikbaar van die persoon (je kan de app met Facebook koppelen om profielfoto’s bij contacten te vinden), en als de mail een foto als bijlage bevat, zie je die groot in beeld verschijnen. Je ziet onder de kop van een mail en naast de eerste regels ervan, ook meteen welk type bijlage bij de mail is gevoegd. Met veegbewegingen scroll je door je inbox heen, die door de vele opsmuk wel een beetje trager kan aanvoelen dan je van een mail-app gewend bent. Op de iPad 3 in de testsessie gaat de app bij vlagen nèt niet vloeiend, zonder dat er grote afbeeldingen in het overzicht staan.

Incredimail overzicht mailmappen links

Mappenstructuur en foto-inbox

Je mail mag dan wel niet in een conventionele lijst staan; de indeling van de applicatie is helder. Met een menuknop links zie je de gehele mappenstructuur van je mailaccount staan, in ieder geval bij Gmail precies in de volgorde die je gewend bent van de dienst. Zo benader je snel je verschillende labels, inbox, ongelezen mail, gesterde mail, concepten, verzonden berichten en de prullenmand. Een speciale ruimte is ingebouwd door de Photos Inbox via Facebook: door je Facebook-account te koppelen kan je zo de laatste foto’s binnenhalen die door vrienden zijn geplaatst op het netwerk. Binnenkort worden ook andere netwerken (we gokken Instagram en Twitter) toegevoegd. Je kan de toevoeging ook ongemoeid laten en Incredimail als pure mail-app gebruiken. Daarbij is het goed om te weten dat je meerdere mailaccounts kan toevoegen in de applicatie.

Sublieme mailweergave

Waar Incredimail fantastisch in is, is de weergave van mails. De applicatie kan prima overweg met uitgebreid opgemaakte e-mails zoals nieuwsbrieven. Mails worden geladen in een nieuw scherm en met een knop schakel je tussen de originele grootte en schermvullend, waardoor mails ook zeer goed leesbaar zijn. Je kan een bericht met optieknoppen verwijderen, markeren als (on)gelezen, voorzien van een ster, doorsturen en beantwoorden. Die opties zie je trouwens ook op de overzichtspagina als je een mail binnen een vak naar onderen trekt. Daarnaast is er nog een Edit-knop op elke overzichtspagina, waarmee je meerdere mails tegelijk selecteert en er een actie op loslaat. Er is nog geen optie om mails in andere mappen of labels te onderbrengen, maar die functie heeft ontwikkelaar Perion reeds aangekondigd.

Een mail versturen is lekker simpel en je kan op de fotocamera drukken om eenvoudig foto’s vanuit je fotoalbum of je fotostream te versturen. Meerdere foto’s tegelijk selecteren is geen probleem en nadien kan je zelfs bepalen in welk formaat ze worden verstuurd, waarbij je meteen de grootte van de afbeelding in KB of MB ziet staan. Handig.

Incredimail mailbox mail schrijven

Niet voor iedereen

Incredimail is een fijne en fraaie app voor je e-mail, maar er is een punt dat wel aandacht verdient: net zoals bijvoorbeeld de iPhone-app Mailbox verwerkt Incredimail je mailverkeer via eigen servers. Maar waar Mailbox dat bijna altijd razendsnel doet, merken we een vertraging in mailverkeer in Incredimail. Met twee ontvangen mails merkten we een vertraging van 7 tot 11 minuten tussen het aankomen van een mail in Gmail op de desktop tegenover de mail in de applicatie. Wel krijg je een pushbericht als de mail er is. De eigenschap maakt Incredimail niet de meest geschikte applicatie voor power-gebruikers die mail zakelijk en bloedsnel inzetten. Wel is Incredimail ongeacht het minpunt waarschijnlijk de mooiste mail-app die je op de iPad kan downloaden.

Downloaden: Incredimail (gratis, iPad, iOS 5.1+)

Met dank aan Sjoerd voor de tip

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar het is aardig om de afkomst van Incredimail in ogenschouw te nemen. Incredimail was eerder een Windows-toepassing die zich lastig liet verwijderen op computers en bij de installatie toolbars in browsers zette. Dat doet de nieuwe iPad-app niet, maar houd rekening met de reputatie voordat je je accounts eraan toevertrouwt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 maart 2013, 11:46
Categorie Productiviteit
Onderwerpen e-mail, gmail, voicemail

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.