iCulture speelt: Disco Zoo, Autumn Dynasty Warlords, God of Light en Out There

Disco Zoo is de nieuwe iOS-game van de Tiny Tower-maker, Autumn Dynasty Warlords een geweldige Civilization-game en God of Light geeft rust.

ICS Disco Zoo iPhone iPadDe donderdag is de beste dag om de iCulture speelt te lezen. Het is de dag waarop de meeste games in de week uitkomen, waardoor je zeker weet dat de in de iCulture speelt beschreven games de moeite waard zijn. Vandaag spelen we het bijzondere Disco Zoo van de makers van Tiny Tower, het briljante strategiespel Autumn Dynasty Warlords en puzzelen we ontspannen weg onder de muziek van UNKLE in God of Light. En dan is er nog Out There: een ruimteverhaal waarin je er alleen voor staat.

Disco Zoo: gekte van de makers van Tiny Tower

Tiny Tower werd een enorm succes omdat het het simpelste managementspelletje was dat je je kon bedenken toen het uitkwam. Maar nu heeft ontwikkelaar NimbleBit zichzelf overtroffen. Je mag dan dieren verzamelen om geld te verdienen zodat je de dierentuin verder kan uitbouwen; Disco Zoo een managementspelletje noemen gaat gewoon te ver. Dat komt omdat het hoofdelement van het spel eigenlijk niks anders behelst dan Zeeslag zonder tegenstander.

Disco Zoo olifanten houden Disco Zoo iPhone dieren vinden

Je trekt er vanuit de dierentuin op uit om te jagen op verschillende jachtvelden. Daarin liggen de dieren die je kan vinden verstopt onder vakjes. Je hebt elk potje een beperkt aantal gokkansen om vakjes om te draaien en dieren te vinden. Dat gaat niet geheel willekeurig: bovenin beeld kan je op de dieren tikken die je dat veld kan vinden. Daarmee zie je het patroon van vakjes waarmee je een dier kan vinden: paar op elkaar, paar naast elkaar of in rare bochten. De eerste patronen zie je gratis, daarna koop je de volledige encyclopedie voor 2,69 euro.

Zo kan je werkelijk elke uitdaging uit het dieren vinden wegkopen of wegkijken. Je kan het aantal keren vakjes opendraaien op een jachtveld namelijk steeds met vijf beurten verlengen als je er in-app geld BUX tegenaan gooit of als je een reclamefilmpje voor een andere game kijkt. En dat kan oneindig. Ja, zo vind je de dieren in de velden wel. Alsof je niks wint op een kraslot en net zoveel krasloten toegespeeld krijgt tot je wel wat wint.

Uitdaging hoef je niet te zoeken in Disco Zoo dus. Geen enkele. Het is enkel bezigheidstherapie: de dieren verzamelen, de dieren af een toe aantikken om ze uit hun slaap te houden (voor jachtgeld) en af een toe een disco organiseren om dieren productiever te maken voor geld. En toch, ja echt waar, en toch is Disco Zoo verslavend. Bij deze kronen we NimbleBit tot koning van de verslavende onzin.

Downloaden: Disco Zoo (gratis met in-app aankopen, universeel, iOS 6.0+)

Autumn Dynasty Warlords: fantastische strategie

ICS Autumn Dynasty Warriors iPad iPhoneFans van Civilization en Total War, van RISK en andere veroveringsspellen, verenigt u. Autumn Dynsasty Warlords is een diep strategiespel. Nee, wacht, diép. Een heel werelddeel wacht op je diplomatieke, spionerende en veroverende kunsten. Je begint met het aanleggen van de eerste dorpen die je uitbreidt met faciliteiten die je geldstroom, verdediging en legermacht op gang brengen. Daarna is het tijd om te veroveren en treedt je buiten het beurtelingse keurslijf van het spel. Ja, de voorbereidingen doe je nog wel in je eigen tijd op je dooie gemak. Welke eenheden en formaties je inzet, in welke hoeken van het gebied je jezelf positioneert en welk terrein je wil vermijden. Maar de gevechten zelf zijn realtime.

ICS Autumn Dynasty Warrior dorpHet zijn gevechten waarin je elkaar tegenkomt op het veld, de ander aan zijn muur bestormt of je eigen vestiging verdedigt, maar in alle gevallen is het verplaatsen en inzetten van manschappen erg belangrijk. Middelen zoals vertragingsgas kunnen je verder op weg helpen naar een gewonnen veldslag, maar reken op flinke weerstand van de computer. Autumn Dynasty Warriors is een voortdurende wereld waarin je kan blijven spelen door de virtuele jaren heen. Ontwikkelaar Touch Dimensions belooft ruim 100 uur aan gameplay – en dat is dan ook nog gameplay die zich uitbouwt op de in de Verenigde Staten geroemde voorganger Autumn Dynasty – RTS. Strategiefan: zie dit niet over het hoofd.

Downloaden: Autumn Dynasty Warlords (€5,99 zonder in-app aankopen, universeel, iOS 4.3+)

God of Light: verlichtende muziek

ICS God of Light iPad iPhone puzzelgame UnkleICS God of Light iPad iPhone puzzelgame UnkleDinsdag was een ‘therapeutische’ dag in de iCulture speelt, met onder andere het spel Primal Flame waarin je zelf voor het licht zorgt. Konden wij weten dat dezelfde week nóg eens met licht zouden spelen. Het is het geval in God of Light. Een lichtpuzzelspel waarin je lichtstralen begeleidt van bloem naar bloem, geplaagd door bollen die de lichtstralen sturen, geholpen door kristallen die het pad verlengen en ondersteund door spiegels die de richting veranderen. Met 75 puzzels over 3 werelden is er genoeg te puzzelen in God of Light, maar het bijzondere is dat God of Light lang niet altijd als puzzelspel voelt.

Nee, het is soms meer een ontspanningstherapie. En dat komt door de muziek. Daar tekende UNKLE voor, een elektronische formatie die een geweldig diep new-age geluid aan God of Light heeft gegeven. Die werkt verslavend en verlichtend voor dit verder niet al te memorabele, maar wel prachtige puzzelspel.

Downloaden: God of Light (€1,79, universeel, iOS 6.0+)

Out There: interactief avonturenboek op steroïden

ICS Out There iPad iPhoneRuimtereizen is verdraaid lastig. Dat is onze eerste indruk na het spelen van het uitdagende maar ontzettend diepgravende overlevingsspel Out There. In de game word je wakker in een verlaten ruimteschip en mag je gelijk al iedere hoek van het universum verkennen. Een verkeerde keuze betekent alleen het einde van je kapiteinscarrière. Blijf je te lang door het universum zweven zonder je zuurstof bij te vullen? Dan stikt je ruimtereiziger. Ken je de taal van een aliënras niet en zeg je iets verkeerds? Dan wordt je schip zomaar weggeblazen. Out There leert je met iedere fout die je maakt hoe je het een volgende keer slimmer kan aanpakken. Omdat iedere speelsessie echter willekeurig wordt gegenereerd op basis van 300 willekeurige scenario’s, blijft de game je verrassen met bijzondere situaties.

ICS Out There gesprek voerenOut There voelt aan als een interactief avonturenboek waarin je naar een bepaalde pagina bladert, om daar te lezen wat de gevolgen zijn. Dat zagen we andere iOS-games eerder ook al doen, maar Out There is zich er veel beter van bewust een game te zijn. Waar de meeste interactieve boeken het verhaal zo simpel mogelijk houden om plotgaten te voorkomen, spelen al je ontdekkingen in Out There een rol. Je kunt gelijk alle kanten op, met in iedere richting een totaal ander avontuur. Daarnaast kan een geleerd aliënwoord of een gevonden technologie op een later, zeer specifiek moment alsnog een rol spelen. Dit is een game die nieuwsgierigheid beloont en afstraft, waarna je terugkomt voor meer.

Downloaden: Out There (€3,59, universeel, iOS 5.1+)

iCulture speelt en beschrijft elke werkdag de leukste nieuwe games en updates voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 februari 2014, 19:23
Categorie Games
Onderwerpen iculture speelt, nimblebit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.