Hazed fotofilters met stijl iPhone iPad

Hazed: fraaiste fotofilter-app voor iPhone?

Hazed is een kleurenfilter-app met een bijzondere horizontale bediening, waardoor je lekker veel foto ziet terwijl je een filter kiest.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Hazed fotofilters met stijl iPhone iPadDe situatie bij mijn vakantiefoto’s: de fotofilters in Instagram zijn zo rigoureus, dat iedereen van mijlenver ziet dat de kleuren zijn gemanipuleerd. Kleurovergangen in een strak blauwe lucht: dat kan gewoonweg niet. Gelukkig heeft Instagram ook een schuiver die foto’s warmer maakt, maar er moet toch wel een tussenweg zijn? Hazed is een nieuwe fotofilter-app die zich onderscheidt in bediening en de filters.

De ontwikkelaar achter Hazed is Make A, dat eerder tekende voor het redelijk onbekende Filtergram dat filters combineert met opplaktekst en vormen. Hazed is er puur voor de filters, en daarin onderscheidt de app zich van het gros in de App Store.

Hazed fotofilter app Vismarkt kleuren

Lekker veel foto

Zo bedien je Hazed in de liggende houding van de iPhone. Er is geen portretstand voor deze app. Zo hoef je foto’s niet priegelig klein te bewerken of nog erger: verplicht vierkant uit te snijden. In Hazed vullen je liggende platen het volledige iPhone-scherm en is bijna alle bediening weggestopt in veegbewegingen, zodat je lekker veel van de foto ziet. Met vegen naar links en rechts schakel je tussen een paar filters. Op het moment van vegen neem je het nieuwe filter mee en zie je meteen het verschil tussen het ene en het andere over de foto.

Hazed heeft drie hoofdcategorieën filters die je links onder een knop vindt. Beginner (standaard na het kopen van de app), Amateur (tijdelijk gratis) en Expert (0,89 euro). Die hebben elk vier subcategorieën: instant film, slide film, B&W film en color film. Elke subcategorie heeft weer een handvol filters waartussen je kan vegen, met vaak een warme, koude, negatieve en overige kleurlaag. Op het moment dat je veegt zie je informatie over het filter staan. Hazed tilt daar zwaar aan. Veel filters zijn gebaseerd op vergane, echte filters, aldus de omschrijving.

Lees ook: Vijf geweldige fotofilter-apps voor iPhone en iPad

Hazed filter keuzemenu iPhone

Filters onder de loep

De bediening van de app is wel wat bewerkelijk. Omdat je elke keer terug naar een menu gaat om een categorie filters te kiezen, kan je ze niet simpel naast elkaar leggen. En omdat veel filters de originele foto valer maken, lijkt het wel alsof Make A wilde verbergen dat veel filters – gratis en betaald – veel op elkaar lijken. Al helemaal omdat je bij elk filter ook de witbalans, lichtsterkte en exposure kan aanpassen en zo de verschillen tussen filters handmatig zijn terug te dringen. Handig is wel dat je aan het einde van de subcategorie je originele foto ziet.

Hazed fotofilter iPhone steiger bewerkingen

De fotofilters van Hazed vallen niet tegen. Ze laten de originele kleurenverhouding op foto’s behoorlijk intact. Een blauwe lucht is hooguit een anders getinte blauwe lucht, maar in ieder geval geen lucht die hier lichtblauw is en daar donkerblauw. Vooral het verschil tussen de warme en coole filters is indrukwekkend: hoe subtiel de kleurveranderingen soms ook zijn: de ene oogt echt alsof het kouder is dan de ander. En daar komt bij de warme filters geen overdadig oranje, rood of geel aan te pas. Het is de subtiliteit die voor de punch zorgt.

Hazed fotofilter menu

Heeft Hazed de fraaiste fotofilters?

Terugkomend op de vraag uit de kop, of Hazed de fraaiste fotofilter-app voor iPhone en iPad is. Het antwoord daarop is nee. De bediening is lekker anders, laat lekker veel foto zien en de fotofilters zelf geven warmte en kilte op een indrukwekkend subtiele manier. Maar de app is ook bewerkelijk door het constant teruggrijpen naar het filtercategoriemenu, mist gedetailleerde bewerkingen en is bovendien 89 cent duurder dan onze favoriete fotofilter-app: VSCO Cam.

Pluspunten

  • Lekker veel foto in beeld
  • Subtiele maar krachtige filters...

Minpunten

  • ... die wel wat op elkaar lijken

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 september 2014, 11:53
Categorie Fotografie en video
Onderwerp fotofilters

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.