GroupShot: maak groepsfoto’s waar iedereen goed op staat

Met de iPhone-applicatie GroupShot kan je groepsfoto's zo bewerken dat iedereen er goed op komt te staan, door eenvoudig een gezicht van de ene naar de andere foto over te zetten. Een handige, goedkope app.

GroupShot iPhone iPod touchOver een groepsfoto maken kan je zolang doen als je wilt: er staat altijd wel iemand niet goed op. Aan de linkerkant heeft iemand de ogen dicht, degene naast je moest niezen en zelf keek je niet naar de camera waardoor je nu loos naar boven staart. De nieuwe iPhone-app GroupShot weet het goed gemaakt: je schiet klakkeloos een aantal groepsfoto’s na elkaar, zoekt later wel uit wat de beste is en daar plak je dan een gezicht uit een andere foto op.

Niks legt GroupShot duidelijker uit dan de demovideo die ontwikkelaar Macademia zelf heeft uitgebracht.

Je selecteert meerdere foto’s uit een zelfde reeks, laadt die in en kiest je favoriete foto uit met een knop bovenin het scherm. Vervolgens kleur je een gezicht in met een vingertop. Dat hoeft niet eens nauwkeurig. Zodra je een gezicht, een omtrek om een gezicht of een gedeelte gezicht te pakken hebt, laadt GroupShot hetzelfde gezicht van de andere foto’s ernaast. Als je er op een drukt, neemt de toepassing even de tijd en ziedaar: een groepsfoto waarin je naaste gewoon met een lach op staat.

In de praktijk werkt het natuurlijk niet altijd even goed en makkelijk als in de videodemonstratie. De foto’s die daarin worden gebruikt, laten je ook in de applicatie oefenen. Je kan ze openen naast je eigen fotoalbum waar je foto’s uit kan plukken. De voorbeeldfoto’s hebben echter een hele rustige achtergrond. Dat zal in de praktijk – in een kroeg bijvoorbeeld – niet het geval zijn.

We bewerken zelf een foto genomen op een openluchtfestival met veel benen en gras op de achtergrond. Voor het gezicht maakt het niet uit. GroupShot voorbeeld vervangenDat zit fantastisch en overtuigd aan het lichaam vast, ook al is het een kwartslag gedraaid ten opzichte van de mislukte foto. Van hoofden die elkaar teder aanraken is geen sprake meer vanwege het gedraaide gezicht, maar dat valt op het gezicht van ondergetekende niet te zien. Wel gaat het fout aan de andere kant van de foto. Daar prijkt, zij het ietwat vaag, een zwevend stuk schouder en een witte, verder niet aanwezige jas op de achtergrond. Hoe mislukt het ook klinkt: in eerste oogopslag ziet het resultaat er overtuigend uit. De rare achtergrond valt pas op als je de foto iets langer bekijkt. Dan gaat het echter wel over het scherm van de iPhone zelf.

Foto’s kunnen opgeslagen worden in een fotoalbum en je kan ze delen op Twitter en Facebook. Daarnaast kan je ze mailen. Wat in ieder geval niet mogelijk is, is vreemde hoofden in een foto plakken. GroupShot weet wanneer je vals speelt en waarschuwt je dat niet alle gezichten overeen komen.

Downloaden: GroupShot (€0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 januari 2012, 9:07
Categorie Fotografie en video
Onderwerp fotografie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.