iOS game-update: online kliederen in Charadium II, Anthill Free en koopjes

Charadium II is Wordfeud voor de iPhone en iPod touch, maar dan met tekeningen maken en raden. Je maakt een tekening en anderen moeten raden welk woord je ermee uitbeeldt. Feed the Dragon is een Cut the Rope-kloon.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

GU MA Charadium II iPhone iPod touchU vraagt, wij draaien. Als er een actuele aanleiding voor is en we er zelf achter staan, dat wel. Jullie vroegen om het spel Charadium II, wij schrijven over Charadium II. En zo maak je in de eerste iOS game-update van de week kennis met een hyperinteractief spel waarin je een woord krijgt dat je moet visualiseren in beeld. Dat doe je met een kwast, een potlood, een verfspuit en met online spelers. Die moeten je woord zo snel mogelijk raden. Tevens is het indrukwekkende strategiespel Anthill nu gratis te proberen en bedient Feed the Dragon fans van Cut the Rope.

Charadium II: tekengekte

GU MA Charadium II iPhone iPod touchCharadium II is al eventjes uit – niet erg lang hoor, wees gerust – maar is na de update van dit weekeinde ook in het Nederlands te spelen. Drie man zorgden voor de vertaling en de aangepaste woordenlijst. Je wordt vriendelijk verzocht de Nederlandse vlag te kiezen als je online speelt om met de Nederlandse woorden te spelen en dat maakt dit stukje extra wenselijk. Je kan niet genoeg landgenoten hebben natuurlijk. Wat geweldig is aan Charadium II, is dat je meerdere soorten online multiplayer hebt. De eerste categorie laat zich live online spelen en laat iedereen tegelijk meedoen. Met de tweede categorie maak je eerst een tekening en mag de ander in zijn beurt het woord raden en de volgende tekening maken. Het Wordfeud-principe dus. Ping Pong heet het in Charadium II, en net als Wordfeud is het ontzettend geschikt om tegen je moeder te spelen. Dat geldt misschien minder voor de razend chaotische Classis Charadium en King of the Hill. In de eerste zijn er 15 ronden en mag iedereen meeraden naar het woord. Wie het als eerst heeft, ontvangt de meeste punten (en let wel: daar krijg je als tekenaar ook punten voor, dus daar heb je baat bij). In King of the Hill moet je zelfs het meeste punten behalen en behouden om te mogen blijven tekenen. Competitiever kan het bijna niet. Charadium II is verkrijgbaar in een gratis versie met reclame en een betaalde versie zonder, waarin je ook nog eens een heel tekenpakket met extra mogelijkheden tot je beschikking hebt. Online tekenen en raden is ontzettend leuk en Charadium II is waanzinnig uitgewerkt. Die 1,59 euro voor de volledige versie? Wij zeggen: doen. Maar hoe tekenen we dat uit?
Downloaden: Charadium II (€1,59)
Downloaden: Charadium II Free (gratis)

Tweede woord… Feed the Dragon

GU MA Feed that Dragon iPhone iPod touchOké, gaat ie. iPhone-game. Drie woorden. Tweede woord. Één lettergreep. The. Cut the Rope? Drop the Chicken? Lay the Egg? Burn the Rope? Laat maar. Zó dichtbij en toch zo ver weg. Niemand zal het net nieuwe iPhone-spel Feed the Dragon een half jaar later nog herinneren. Het is de zoveelste Cut the Rope-kloon waarin object A moet belanden in de smakkende bek van schepseltje B. Ditmaal is de smakbek een draak en het object iets ronds. Een koekje vast. Het probleem met Feed the Dragon hebben we eerder gezien in andere, minder goede varianten op Cut the Rope. Het komt nogal nauw met de natuurlijke gedragingen. Het koekje kan tijdens zijn weg naar de draak drie sterren pakken voor de optimale score. De weg bepaal je zelf door objecten te plaatsen waar het koekje langs rolt, door komt of tegenaan stuitert. Bij Feed the Dragon gaat dat weer eens helemaal verkeerd. Soms kan een plankje één pixel verzetten al schelen tussen het einddoel wel of niet halen. Stuitert het koekje opeens tegen een miniem puntje in het level aan waar hij net nog langs zoefde. De gameplayimpressie hieronder brengt het haarfijn in beeld. Ook de animatie van Feed the Dragon is het net niet. Een fractie te sloom om lekker vloeiend aan te voelen en van het beeld te spatten. Afsluiten met een positieve noot: het kleurgebruik is dik in orde. Tja, we hebben het toch aan de haak met een draak.
Downloaden: Feed the Dragon (€0,79)

Trailer van de Dag: Anthill Free

GU MA Anthill Free iPhone iPod touch gratisVerbazingwekkende diertjes, mieren. Zo klein maar in staat tot zoveel. Of hebben we teveel naar Antz en A Bug’s Life gekeken? We houden de constatering nog even aan, want hij sluit aan op het iPhone-spel Anthill. Dat is een strategiespel, een game in een genre waarvoor de iPhone drommels geschikt lijkt maar hij in praktijk te vaak een klein scherm heeft. Anthill werpt dat waardeoordeel omver. Het is gemáákt voor de iPhone en iPod touch en geeft je zonder morren totale controle over een grote mierenkolonie en hun problemen. In Anthill neem je niet de controle over individuele mieren, maar over troepen door lijntjes uit te zetten. Zo’n lijn verbind je dan aan een taak. Zo kan je diertjes aanzetten tot vermenigvuldiging, het uitschakelen van vijanden en… oh wacht, dat is hetzelfde hier! Je dient eerst de kleine beestjes te vermoorden en hun karkas op te ruimen om je leger aan te sterken en voor te bereiden op grotere aanvallen. Verderop in het spel laten de doelwitten echter niet zomaar op zich wachten en bemoeien ze zich maar wat graag met je stroom aan harde werkers. De truc is om elk level ritmes te verzinnen om de tegenstander(s) omver te leggen. Origineel, inventief en alom geroemd. De langer verkrijgbare volledige versie heeft een gemiddelde van 5 sterren op 116 beoordelingen in Nederland. De gratis versie is kakelvers en ook voor de kopers van het eerste uur interessant. Het heeft namelijk een aantal exclusieve levels. Deftig proberenswaardig spel, dit Anthill.
Downloaden: Anthill (€0,79, universele app)
Downloaden: Anthill Free (gratis, universele app)

De koopjeshoek

Met zoveel gratis topwaar hierboven genoemd, speelt de koopjeshoek wellicht niet een hele grote rol vandaag. Toch kiezen we ook vandaag de beste tijdelijke gamesaanbiedingen voor de iPhone en iPod touch uit. We zijn gekke Henkie niet.

Let op: de genoemde aanbiedingen hebben een beperkte geldigheidsduur. Controleer dus goed of de game/app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 januari 2012, 11:18
Categorie Games
Onderwerpen game, iculture speelt, kopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.