Gekko: bonnetjes-administratie voor freelancers op iPhone

Gekko voor de iPhone is een applicatie die freelancers helpt met de administratie van BTW-bonnen en facturen. De app is gratis.

Gekko iPhone administratieDie stapel bonnetjes die maar groeit en groeit? Je kan hem hopen op één plek te houden en weg te werken als je kwartaal- of jaaradministratie daar om vraagt. Een alternatief is je bonnetjesstapel digitaliseren en er zijn verschillende iPhone-apps om dat mee te doen. Gekko is een nieuwe speler in de markt die de functie speciaal op freelancers inricht. Dat lijkt meer een marketingkeuze dan dat je het in de praktijk merkt, maar het is wel een handige manier om onkosten en BTW weg te schrijven.

Gekko laat je foto’s maken van bonnetjes of facturen, maar zet de gegevens op dat bonnetje niet automatisch door naar de verschillende velden. Dat klinkt teleurstellend, maar is niet zo erg: we zagen de functie in nog niet één app goed werken. Er zijn simpelweg teveel soorten bonnetjes en declaraties om de informatie goed in te laten stromen. Nu maak je eerst een foto en vul je een bedrag in en het BTW-tarief. Een omschrijving en eventuele notitie maken de digitalisering af. Als je geen tijd hebt de informatie bij een bon te zetten, kan je ook eerst alleen een foto maken en daarna nog de gegevens invullen.

Ingescande bonnetjes en facturen worden gekoppeld aan de online service van Gekko. Dat is gratis en Gekko beweert op haar website stellig dat de gegevens niet worden verkocht of anderzijds misbruikt. De bonnetjes worden via een beveiligde verbinding opgeslagen op Europese servers. je moet wel een account aanmaken voor Gekko, maar informatie als je creditcard-nummer blijft achterwege in dat proces. De verwerking van administratie blijft kosten- en reclameloos. Wel wil Gekko op den duur aanvullende diensten aanbieden die aansluiten op je administratie – maar die heb je niet nodig om je administratie in de app op orde te krijgen. Je kan de verrekeningen en bedragen via Gekko omzetten naar facturen die je kan versturen. Zo moet je de digitale administratie compleet hebben volgens de richtlijnen van de belastingdienst.

Gekko foto maken van bon Gekko iPhone bonnetjes verwerken

Gekko is niet de enige Nederlandse iPhone-app die je zegt te helpen bij administratie van bonnetjes. ZPlite en Xpenditure doen bijvoorbeeld hetzelfde en Shoober is een alternatief voor persoonlijke uitgaven. Alle apps zijn gratis te gebruiken.

Downloaden: Gekko – Administratie voor freelancers (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 september 2013, 10:51
Categorieën Financiën, Nederlandse apps
Onderwerp Zakelijk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.