FontBook: catalogus met bijna 37.000 lettertypes op iPad en iPhone

FontBook bevat een gigantische collectie lettertypes, die je onderling kunt vergelijken. De app is tijdelijk afgeprijsd en biedt diverse zoekmethoden voor fonts. Op de iPad kun je door lettertypes bladeren, favorieten aanmaken en ontdekken, op de iPhone kun je gerichter zoeken.

fontbook schermFontBook is een universele app die lettertypes overzichtelijk in beeld brengt. De app kreeg onlangs een update en is sindsdien als universele app ook geoptimaliseerd voor de iPad. Bovendien is ‘ie momenteel afgeprijsd van €5,49 naar €0,89. FondBook bestaat sinds 1989 en wil een autoriteit zijn op het gebied van lettertypes. Ze willen ook de lettertypes uit voorbije decennia bewaren, maar het is tegelijk een handig hulpmiddel voor als je een hedendaagse letter zoekt.

Er worden regelmatig nieuwe lettertypes toegevoegd. Dit gebeurt over-the-air, zodat je de app zelf niet hoeft te updaten. Maar liefst 36.834 lettertypes in 8038 fontfamilies zijn op het moment (december 2012) aanwezig in deze app. Je kunt de voorbeelden gebruiken, combineren en varianten onderzoeken. Met zoveel aanbod moesten de makers wel iets verzinnen om de collectie makkelijk doorzoekbaar te maken.

Bij het universeel maken van de app hebben de makers gekozen voor twee verschillende insteken. De iPad-versie is vooral bedoeld om te bladeren en inspiratie op te doen. De iPhone-versie is meer bedoeld om gericht te zoeken, met filters, zoekopdrachten en lijsten. Je kunt filteren op klasse, ontwerper en jaar. De insteek is daarbij dus iets praktischer, waarbij je je favorieten en voorkeuren gelukkig wel via iCloud kunt synchroniseren met al je andere iOS-apparaten.

fontbook ipad

De iPad-versie heeft twee soorten bookmarks om lijsten met favorieten aan te maken en gekozen lettertypes met elkaar te vergelijken. Je kunt zelf voorbeeldwoorden intikken, die vervolgens in het gekozen lettertype worden getoond, in de gewenste kleur en met een zelf gekozen achtergrondkleur. Vanuit de app kun je FontBook-voorbeelden op Twitter en Facebook delen, zodat je anderen om advies kunt vragen. Weet je nog steeds niet welk lettertype je moet hebben, dan bevat de app sinds versie 2.0 lettertypelijsten die door een redactie worden uitgekozen en die goed passen bij bepaalde toepassingen, genres, stijlperiodes of populariteit.

Downloaden: FontBook (tijdelijk €0,89, normaal €5,49, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 december 2012, 12:22
Categorie Naslagwerken
Onderwerpen fonts, lettertype

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.