Flash op de iPhone: Adobe krabbelt terug

Adobe krabbelt terug wat de beweringen over Flash over de iPhone betreft. Om Flash op de iPhone te kunnen aanbieden zal Adobe toch moeten samenwerken met Apple.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Adobe gaat zelf Flash ontwikkelenNa de stoere beweringen van Adobe CEO Shantanu Narayen, dat Adobe wel even zelf een Flash Player voor de iPhone gaat maken, lijkt het bedrijf nu terug te krabbelen. In een verklaring die per e-mail werd verstuurd, is te lezen dat Adobe een Flash-mediaspeler voor de iPhone wil ontwikkelen, maar dit niet kan doen zonder hulp van Apple. Adobe heeft de iPhone SDK bestudeerd, maar om de volledige mogelijkheden van Flash op de iPhone in de webbrowser beschikbaar te stellen, “moeten we met Apple samenwerken, verdergaand dan wat beschikbaar is via de SDK en de huidige licentie”.

Waarna Adobe van de gelegenheid gebruikmaakt om aan zelfpromotie te doen:

We denken dat Flash-functionaliteit op de iPhone ten goede komt aan Apple en Adobe’s miljoenen gezamenlijke klanten, dus we willen met Apple samenwerken om deze functies op het apparaat beschikbaar te stellen.

Die laatste zin trekt in twijfel of Adober uberhaupt al is begonnen met het maken van een Flash Player voor de iPhone. Tom Krazit van CNET schrijft, dat “Adobe heeft toegegeven dat ze Flash niet naar de Iphone kunnen brengen”. Volgens Krazit hebben we de opmerkingen van Adobe CEO Narayen verkeerd begrepen. Adobe heeft daarom in een verklaring duidelijk gemaakt dat het niet zomaar met de iPhone SDK Flash geschikt kan maken voor de iPhone, zonder toestemming van Apple.

Narayen’s opmerkingen moeten anders worden begrepen: het ging niet om een bevestiging, maar een idee dat Adobe het graag zou willen doen. Volgens een analyse op Computerworld heeft Apple helemaal geen haast om Flash op de iPhone te gaan uitbrengen. Apple heeft een nauwe relatie met Google en kan YouTube-video’s al in geconverteerde vorm aanbieden. Computerworld vroeg ook een andere topman binnen Adobe, Anup Mururka, directeur voor technische marketing. Hij zegt: “We’d love to see Flash come to the iPhone. Hopefully, when we have the opportunity to review the SDK, and if it’s a vehicle to deliver a solution, we would look forward to working with Apple.”

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 april 2010, 20:57
Categorie Diensten
Onderwerpen adobe, flash, sdk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.