Exclusieve preview: TROS Gemist, uitzending gemist van de TROS op de iPhone

TROS Gemist voor de iPhone is de eerste Uitzending Gemist-applicatie van een Nederlandse omroep. Met de applicatie kun je gemiste uitzendingen bekijken en ook offline opslaan. We kregen een exclusieve preview.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Voorbeeld van een uitzending, in dit geval TROS Radar.Er zijn heel wat mensen die graag een iPhone-applicatie van Uitzending Gemist zouden willen hebben. Die is er voorlopig nog niet (geduld!), maar de TROS neemt alvast een eerste stap in de goede richting. Zij brengen als eerste omroep een Gemist-applicatie uit, gemaakt door Rebel Technologies. Met de applicatie TROS Gemist kun je een groot aantal afleveringen van TROS radio- en tv-programma’s bekijken en beluisteren.

De tv-programma’s zijn in hoge resolutie te bekijken, zowel via Wi-Fi als via 3G. Je krijgt bij 3G een waarschuwing, maar als je die wegklikt kun je alsnog via 3G kijken.TROS Gemist gaat van start met een selectie van de programma’s. Dat klinkt misschien beperkt, maar dat zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat het een hele klus zal zijn om het complete aanbod met alle rechthebbenden te kunnen aanbieden.

De volgende tv-programma’s zullen in de eerste versie van de applicatie worden aangeboden:

 • EenVandaag
 • Opgelicht
 • Radar
 • Bananaspit
 • Zappsport
 • Sterren.nl
 • Vermist.nl
 • Kiesjester.nl
 • Kidstop20.nl

Er is ook een aantal radioprogramma’s aanwezig:

 • TROS Nieuwsshow
 • Kamerbreed
 • Radio Online
 • Sterren.nl-Top 20

Bij het opstarten worden alle actuele programma’s met alle bijhorende afleveringen geladen.

Indeling van TROS Gemist

De applicatie bestaat uit 3 tabbladen: TV, Radio en Bewaard. Standaard kom je terecht op het tabblad TV, waar je meest recent toegevoegde programma’s ziet. Kies je een bepaald tv-programma, dan krijg je een lijst met afleveringen te zien, gesorteerd op datum. Een rood bolletje geeft aan dat je het programma nog niet hebt bekeken.

Bij elk programma krijg je metadata te zien, indien aanwezig. Op dit moment zijn de gegevens bij de meeste programma’s nog niet goed gevuld, maar dat zal gaandeweg verbeteren. Heb je een programma gekozen, dan tap je erop om het programma te bekijken via de videofunctie van de iPhone.

Uitzendingen opslaan

Je kunt steeds twee afleveringen gelijktijdig downloaden.TROS Gemist heeft een bewaarfunctie, waarmee je afleveringen kunt opslaan zodat je ze offline kunt bekijken. Het downloaden is mogelijk via Wi-Fi en 3G. Je kunt de programma’s niet zomaar van de iPhone halen.

Om de bewaarfunctie te gebruiken klik je op de knop Bewaren, rechtsboven in het scherm. Vink aan welke afleveringen je wilt opslaan en start de download. Telkens worden maximaal twee afleveringen gelijktijdig gedownload; de rest komt in een wachtrij. Een voortgangsbalk laat zien hoe de status van de download is. Je kunt tussentijds ook de applicatie afsluiten en later doorgaan met downloaden. De download gaat dan verder vanaf de plek waar je bent gebleven. Wil je de download annuleren, dan kan dat ook door op de Annuleer-knop te drukken.

Tijdens het downloaden kun je gewoon het programma blijven gebruiken, maar alles reageert wel wat langzamer.

Instellingen van TROS Gemist

Ga je naar de algemene instelingen van de iPhone, dan vind je daarin ook de applicatie TROS Gemist terug. Hier kun je een aantal zaken aanpassen:

 • Een knop om de cache leeg te maken (d.w.z. bewaarde uitzendingen);
 • Het maximale aantal niet bekeken uitzendingen in de lijst (standaard 5, mag ook 10, 20 of alles zijn);
 • De updatefrequentie, dus hoe vaak er op de server wordt gekeken of er programma-updates zijn (standaard 30 minuten, mag ook 15 of 60 minuten zijn).

Ervaringen met TROS Gemist

Hierboven is vooral omschreven hoe de applicatie eruit ziet. Maar werkt het ook? Eigenlijk is er qua prestaties weinig verschil met een filmpje via YouTube kijken: ook via 3G spelen de tv-uitzendingen soepel af, mits je een goede verbinding tot je beschikking hand hebt (dus niet in een volle zaal met mede-iPhonegebruikers). Het bewaren van uitzendingen is een groot pluspunt ten opzichte van andere video-applicaties die al in de App Store verkrijgbaar zijn. Het downloaden werkt goed en wordt ook automatisch hervat als je de applicatie even moet verlaten. Een ander groot pluspunt is dat de uitzendingen in volledige lengte aanwezig zijn.

De applicatie laat op het programma-icoon ook een badge zien. Bij twee bewaarde afleveringen zie je hier een 2 (zie afbeelding links).

De badge op het applicatie-icoon. Heb je de vliegtuigmodus aangezet, dan krijg je bij het opstarten een mededeling dat er geen netwerkverbinding is. Klik je die waarschuwing weg, dan zul je zien dat alleen het tabblad Bewaar te gebruiken is. De lokaal bewaarde afleveringen kun je vervolgens bekijken. Eenmaal bekeken afleveringen kun je individueel wissen. Kom je later met te weinig geheugen te zitten, dan kun je via de algemene instellingen de hele cache wissen, maar dan ben je natuurlijk wel alle offline bewaarde uitzendingen kwijt.

Conclusie

De TROS heeft met TROS Uitzending Gemist een mooie primeur. Het gevaar bestaat natuurlijk, dat je startscherm straks vol staat met tientallen iconen van andere omroepen en commerciële zenders, van RVU tot SBS6. Maar dat is van later zorg. Waar het nu om gaat, is of de applicatie TROS Gemist doet wat het belooft. Bij deze applicatie lijkt de prioriteit vooral op functionaliteit en niet zozeer op ‘mooimakerij’ te hebben gelegen. Een prima uitgangspunt voor zo’n eerste versie (mooi maken kan altijd nog). Het aanbod is op dit moment nog wat beperkt, maar daar kan de ontwikkelaar niets aan doen. De offline bewaarfunctie is goed bedacht en functioneert perfect. Of het daadwerkelijk niet mogelijk is om de uitzendingen van de iPhone te halen mogen de jailbreakers onder ons straks gaan testen.
De applicatie heeft op dit moment eigenlijk maar één tekortkoming en dat is dat de metadata bij de programma’s vaak nog niet zijn gevuld, maar daar komt komt na de lancering hopelijk verandering in.

Info: TROS Gemist

 • Ontwikkelaar: Rebel Technologies
 • Applicatie: TROS Gemist
 • Te koop via: App Store (binnenkort)
 • Prijs: gratis
 • Geteste versie: 1.0
 • Bestandsgrootte: 2,2MB
 • Cijfer: 7,5

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 3:05
Categorie Nieuws

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.