Earl: iPhone-app voor blinden leest kranten voor

Earl is een nieuws-app voor iPhone voor blinden. De applicatie laat zich geheel met de stem bedienen en leest artikelen naar wens voor.

Earl iPhone iPad nieuws voorlezenDe nieuwe iPhone-app Earl bestaat uit één scherm. Een wit scherm met het logo centraal in beeld. En toch kan je er op de hoogte van het nieuws mee blijven. Earl richt zich specifiek op blinde mensen. Het heeft geen tastbediening, maar een spraakbediening. Menu’s komen niet in beeld, maar worden voorgelezen. Dubbeltap op het scherm en je spreekt je commando in. Zo kan je het nieuws voorgelezen krijgen van de websites van internationale en Amerikaanse kranten.

Earl werkt zowel in de normale stand van de iPhone als de Voice Over-stand waarin je de iPhone als slechtziende kan zetten. De applicatie is om het even enkel gesproken. Met stemcommando’s bedien je de hele app, en dat is ver doorgevoerd tot in diepe submenu’s. Het belangrijkste is dat je kan kiezen tussen verschillende kranten om daarvan het nieuws tot je te nemen. Het gaat daarbij om Engelstalige uitingen, zowel lokaal Amerikaans als grote engelstalige dagbladen. Helaas bevat de website van Earl geen lijst van bronnen die worden ondersteund.

Earl nieuws voor blinde iPhone-gebruikers screenshotHet beluisteren van de headlines van alle bronnen is niet meteen mogelijk. Daarvoor sluit je in de app een abonnement af voor 10 dollar per maand. Je krijgt daarna keuze uit 250 titels die je kan selecteren per gebied en toevoegen als je favorieten. De volgende keer dat je in het hoofdmenu bent, wordt de krant dan voorgedragen als nieuwsbron waar je meteen nog maar een cijfer voor hoeft in te spreken om de headlines ervan te horen en berichten voorgelezen te krijgen. Standaard na de aankoop van 89 cent, kan je uit drie titels waaronder de Los Angeles Times. Per bron kies je voor het laatste nieuws, top stories of rubrieken. Zonder abonnement kan je drie volledige berichten per dag beluisteren.

Qua structuur laat Earl zich vergelijken met een helpdesk bellen. Het verschil is dat je de [1] voor het nieuws en dan de [4] voor het vierde artikel niet intoetst, maar inspreekt na een dubbeltik. Met commando’s als [back] ga je terug. Ze liggen voor de hand en zijn intuïtief in het Engels – maar helaas ontbreekt ook hier een geschreven overzicht van op de site. Iemand kan dus niet even snel meekijken om commando’s uit te leggen; je moet de instructies in de app opzoeken om te beluisteren.

https://www.youtube.com/watch?v=IjBYqp35pRU

Earl is vernoemd naar Earl Barlow, een man die vanaf de jaren zeventig blind is. Hij had behoefte aan de knap gemaakte applicatie. Een Nederlandse app die zich een béétje laat vergelijken, is het gratis te downloaden Nieuwslezer. Die loopt de koppen langs op AD.nl, NRC, NU.nl en De Telegraaf, maar kan niet hele berichten voordragen. Je hebt er bovendien de keuze uit twee stemmen, tegenover vijf in Earl.

Downloaden: Earl (€0,89, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2013, 20:30
Categorie Nieuws
Onderwerpen blind, kranten, slechtziend

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.