Don’t Panic, nieuwe iPhone-navigatiesoftware voor de Benelux

Don't Panic is een nieuwe navigatie-app voor de Benelux, waarmee je volgens de makers sneller kunt werken. Don't Panic kost 30 euro en beweert sneller routes te kunnen berekenen, bevat Foursquare-content en kan beweert slim te kunnen zoeken.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

dont panic iphoneDon’t Panic is een nieuwe navigatie-app voor de iPhone met kaarten van Tele Atlas. De naam van de app roept misschien wat vragen op: alsof je nerveus achter het stuur zit en deze app je wel even door het verkeer loodst. Toch gaat er achter Don’t Panic een serieuze navigatie-app schuil, waarmee je de beste routes kunt vinden, nieuwe plekken ontdekt en verkeersdruktes vermijdt. Alle kaarten worden offline bewaard, zodat je geen last hebt van datakosten. Bovendien is rekening ermee gehouden dat de app zo makkelijk mogelijk in gebruik moet zijn.

Als je nog steeds niet overtuigd bent dat je Navigon, TomTom en andere bekende spelers aan de kant moet zetten, heeft ontwikkelaar Mireo nog wel wat extra argumenten: de routeberekening zou duizend maal (!) sneller zijn dan bij andere navigatie-apps. Binnen een seconde is de volledige route doorgerekend. Bij het invoeren van je bestemming heb je te maken met maar één pagina, die slim genoeg is om te bepalen waar jij heen wilt, ook als je per ongeluk een typefout maakt. Het derde ‘unique selling point’ is dat er is gezorgd voor Foursquare-integratie, waardoor wereldwijd miljoenen nuttige plekken aanwezig zijn in de app.

Ik had dan ook hooggespannen verwachtingen bij het opstarten van deze app. Er zijn al zoveel navigatie-apps voor de iPhone verschenen, dat Mireo dé kans had om iets echt innovatiefs neer te zetten. Helaas maken ze dat niet waar. Bij het opstarten valt meteen al op, dat de app nog niet eens geschikt is voor het retinascherm van de iPhone, terwijl de iPhone 4 al twee jaar op de markt is. De beloofde geniale gebruikersinterface valt ook wat tegen. Je ziet aanvankelijk niet hoe je een route moet invoeren, totdat je op het vergrootglasicoontje onderin het scherm tikt. Er verschijnt een scherm dat default op België is ingesteld. Vervolgens kun je dat wijzigen door op een Duitstalig (?) scherm ‘Land wählen’ aan te geven dat je adressen binnen Nederland wilt vinden. Ik wil naar de vrij bekende woonwinkel Loods 5 in Zaandam, maar de app vindt alleen Loods Java in Amsterdam. Ondertussen zit ik wel met een Duits QWERTZ-toetsenbord opgescheept (Don’t Panic gebruikt namelijk niet het standaard iPhone-toestenbord en toont ook niet de standaard iPhone-statusbalk boven in het scherm.

Begin ik met het intikken van ‘Haa…’ omdat ik naar het Haarlemmerplein in Amsterdam wil navigeren, dan geeft Don’t Panic de suggestie M.J. Haack aan de Brusselseweg in Maastricht. Dit blijkt gelukkig een huisarts te zijn en niet het privéadres van een nietsvermoedende particulier. Maar toch… bij het intikken van een paar letters verwacht je meer opties, zoals Haarlemmerstraat, Haarlemmerplein en Haaksbergsweg. Bovendien heeft Don’t Panic mijn locatie al vastgesteld en weet dus dat ik waarschijnlijk eerder iets in Amsterdam wil zoeken, dan in Maastricht. Inmiddels heb ik via de instellingen van de app al uitgevogeld dat ik ook een Nederlandse interface met Nederlandse (M/V) of Vlaamse (V) stemmen kan gebruiken, maar dit staat niet standaard al goed ingesteld. Ook de toetsenbordindeling zul je handmatig moeten wijzigen van Duits naar Nederlands. Het is een kleine moeite, maar als tienduizenden gebruikers van de app allemaal deze instellingen moeten wijzigen, gaat het al snel om tientallen verloren uren die ze ook aan autorijden hadden kunnen besteden.

De app is voorzien van grappige zoef- en plok-geluidjes die het wellicht goed doen bij liefhebbers van goedkope prullaria, maar niet bij de kritische Apple-gebruikers. Bovendien is het invoeren van een route niet zo intuïtief als de makers willen doen geloven. Je vult een route in en krijgt daarna een opsomming van het adres en de huidige locatie. Een grote knop ‘Breng me erheen!’ was handig geweest, maar nu moet je puzzelen hoe je de navigatie het beste kunt starten. Er staan en stuk of 8 opties in beeld. Dat is op zich ook wel weer handig, want je kunt de ingevoerde bestemming meteen opnemen in een ingewikkelder reisplan met meerdere tussenpunten of meteen zoeken naar dichtstbijzijnde Foursquare POI’s. Maar het had wat mij betreft wat duidelijker gemogen.

Omdat ik nog niet veel kilometers met de app heb gemaakt, kan ik nog niet goed beoordelen of de betrouwbaarheid van Don’t Panic beter is dan van bekende navigatie-apps zoals Navigon. De prijs is in ieder geval wel een stuk lager: bij Navigon betaal je €69,99 voor het Benelux-pakket, al zijn er regelmatig koopjes en kortingen. TomTom’s Benelux-app is een tientje goedkoper. Bij Don’t Panic kun je allerlei in-app aankopen doen. Zo koop je voor €14,99 verkeersinformatie voor 9 West-Europese landen, ook al heb je alleen kaarten van de Benelux. Je kunt vanuit de app ook extra stemmen, 3D-gebouwen en extra kaarten kopen. Wil je bijvoorbeeld alleen Italië, dan betaal je daarvoor €17,99. Don’t Panic heeft op dit punt het voordeel dat je modulair kaarten kan aanschaffen. Er zitten nog wat andere handige dingen in, zoals het automatisch vastleggen en opslaan van routes. Je kunt je navigatie-activiteiten tot 30 dagen terugzien, wat handig is voor mensen die kilometers moeten declareren. Je kunt de trips bovendien als KML-bestand opslaan, om achteraf te analyseren. Voor bepaalde doelgroepen zou Don’t Panic daarom best geschikt kunnen zijn. Het bevat een paar functies die je niet in andere navigatie-apps vindt, maar er staat wat minder gebruiksgemak tegenover.

Downloaden: Mireo Don’t Panic (€29,99)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 november 2013, 14:47
Categorie Navigatie
Onderwerpen Navigatie, tomtom

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.