iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps Het beste op app-gebied uit Nederland en België

Dees en Tees: iPhone-app helpt je foutloos werkwoorden spellen

De iPhone-app Dees & Tees helpt je werkwoorden goed te vervoegen op de theoretische manier. Door een aantal vragen te beantwoorden, weet je in welke tijd een werkwoord staat en hoe je hem moet opschrijven.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Dees en Tees iPhone app werkwoorden lerenHet is een jaarlijks tafereel op Twitter: mensen retweeten massaal de berichten van leerlingen die tweeten dat ze al dan niet geslaagt zijn. Met een -t ja, wat natuurlijk fout is en dus meteen de boodschap van het bericht een dubbele lading geeft. Was het al chattend in MSN misschien niet zo’n probleem, op openbare sociale media staan al die verkeerd gespelde werkwoorden niet erg sjiek. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wil de gratis Nederlandse app Dees & Tees je er graag vanaf helpen van afhelpen.


Dees en Tees voorbeeld van uitleg werkwoordenDees & Tees is erop gericht je kennis bij te brengen door de regels van werkwoordvervoegingen bij te leren. Aldus moet je in de app van Boertiengroep een aantal vragen beantwoorden voordat je de uitkomst voor jezelf bepaalt. Is het werkwoord een persoonsvorm? Ja? Is het in tegenwoordige of verleden tijd? Is het onderwerp ik, jij, hij zij of het, of toch wij, jullie of zij? Daarna zie je de regel en uitzonderingsmogelijkheden. Met een ‘kruimelpad’ aan de bovenkant van het scherm, kan je eenvoudig naar de vorige vraag terug.

De hierboven beschreven vragen vormen het makkelijke kruimelpad – als een werkwoord geen persoonsvorm is, wordt de vraagstelling een stuk ingewikkelder. Gelukkig kan je bij elke vraag onderin het scherm de optie ‘Hoe weet ik dit’ selecteren en kan je zelfs bij elk mogelijk antwoord het vraagteken drukken voor meer uitleg.

De theoretische aanpak van Dees & Tees kan je helpen fundamenteel beter te worden in werkwoorden vervoegen, maar is misschien niet erg handig als je heel snel een vervoeging opzoekt. Voor concrete vervoegingen kan je terecht bij de gratis applicatie Muiswerk Woordenboek.

Downloaden: Dees & Tees (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.