ControlAir icon

ControlAir: Mac bedienen met handbewegingen

Je Mac bedienen met een handbeweging? Het kan met de OS X-app ControlAir, die de iSight-camera van je Mac gebruikt om je constant in de gaten te houden.

ControlAir iconMac-gebruikers hebben straks geen muis en toetsenbord meer nodig. Na onze uitgebreide review van de Mac-afstandsbediening Alfred Remote, schrijven we vandaag namelijk ook nog eens over ControlAir. Een app waarmee je OS X bedient met behulp van simpele handgebaren. Een leuk idee, maar is het ook handig?


ControlAir gebruikt de iSight-camera van de Mac om je in de gaten te houden. Door wat instructies te volgen weet de app waar je hoofd zich meestal bevindt, waarna er continu wordt gekeken of je misschien een hand omhoog steekt. Vervolgens kun je een vinger in de lucht steken om een aantal ondersteunde apps te bedienen. Er verschijnen knoppen in beeld, die je indrukt door je vinger terug te trekken.

ControlAir: onbedoelde bewegingen

ControlAir weet vanaf het eerste moment al goed bewegingen te herkennen. Zonder merkbare vertraging herkent de app een opgestoken hand, waarna een knopindruk wordt gezien op het moment dat je een vinger intrekt. Indrukwekkend, als je bedenkt dat ControlAir afhankelijk is van een enkele camera. De app heeft geen dubbele camera zoals bijvoorbeeld Microsoft’s Kinect, die een 3D-model maakt op basis van een persoon.

ControlAir

De beperkingen van ControlAir worden echter duidelijk zodra je de app op de achtergrond laat draaien. Leun je bijvoorbeeld je hoofd op een arm terwijl je achter een Mac zit, dan denkt de app ook al dat je een vinger wil opsteken. Het menu van ControlAir springt omhoog, zonder een duidelijke manier waarop je ze snel kunt afsluiten. Irritant. Je kunt er niet op vertrouwen dat ControlAir de onbedoelde armbewegingen negeert – wat betekent dat je wel heel strak achter je Mac moet zitten.

ControlAir werkt met beperkt aantal apps

Op het moment werkt ControlAir op de Mac alleen met een aantal mediaspelers, waaronder iTunes, Spotify, VLC Player, QuickTime en Rdio. Met andere woorden: je kunt de app alleen gebruiken om bijvoorbeeld een film te pauzeren, of een volgend nummer aan te zetten. Het zorgt ervoor dat ControlAir handig is voor iedereen die de Mac gebruikt als een mediacentrum, al ben je zelfs dan wat beperkt in je opties. Je kunt namelijk niet met ControlAir wisselen tussen apps.

Conclusie ControlAir review

ControlAir weet consequent te herkennen wanneer we een vinger omhoog steken, waardoor we makkelijk muziek en video’s kunnen bedienen. Handig, maar ook onbedoelde bewegingen worden geregistreerd. Dat maakt het moeilijk om op ControlAir te vertrouwen.

Pluspunten

  • Herkent handbewegingen direct...

Minpunten

  • ... maar ook totaal andere gebaren waar je niets mee bedoelde.
  • Alleen ondersteuning voor mediaspelers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.