Castro: meerlaagse podcast-app speciaal voor iOS 7

Castro is een zeer strakke podcast-app ontworpen met iOS 7 op het oog. De app gebruikt meerdere lagen die duidelijk op elkaar zitten.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Castro teaserplaatSinds het verschijnen van iOS 7 zijn er de nodige podcastapps voorbijgekomen die alle nieuwe designprincipes op een mooie en effectieve manier probeerden te integreren. Het nieuwe Castro doet ook een gooi naar een op iOS 7 toegespitst design, en weet eigenlijk gelijk een hoop goed te doen. Een focus op beeld, meerdere lagen op elkaar en swipes om mee door de app te navigeren moeten Castro natuurlijker aan laten voelen dan de huidige concurrentie.

Start je Castro op, dan krijg je een simpele lijst met al je podcasts te zien. Onderaan staat een plusknop waarmee je nieuwe podcasts kunt toevoegen, die door de app uit het podcastoverzicht van iTunes worden geplukt. Druk je op ‘Episodes’ bovenin de app, dan krijg je een chronologisch overzicht van alle afleveringen waar je nog naar moet luisteren. Bij iedere aflevering krijg je gelijk ook een korte samenvatting te lezen, zoals die in iTunes ook gevonden kan worden.

Ontwerp

Castro afleveringomschrijving

Opvallend aan Castro is dat er geen terugknop linksboven in de app staat, zodat je bijvoorbeeld vanuit een geopende podcast terug kunt naar het afleveringenoverzicht. In plaats daarvan laat de app duidelijk zien waar een aangetapte pagina in beeld wordt gebracht, waarna je met swipes weer terug kunt. Een aangetapte podcast wordt bijvoorbeeld vanaf rechts het scherm in geveegd, wat betekent dat je met een swipe van links naar rechts weer teruggaat naar de lijst. Een bij een podcast aangetapte aflevering schiet vanaf de onderkant in beeld, wat betekent dat je met een swipe naar beneden terug navigeert. Het hierdoor gecreëerde diepte-effect doet denken aan het Bedieningspaneel en Berichtencentrum in iOS 7, dat je met swipes vanaf de onder- en bovenkant van je iPhone-scherm opent. Iedere pagina in de app bevindt zich duidelijk boven of naast een ander, waardoor je het idee krijgt meerdere schermlagen op elkaar te stapelen als je door Castro navigeert.

Castro is in het eerste opzicht simpel in de zwart-witte kleurstelling, maar zodra je een podcast opent krijg je kleurrijke achtergronden te zien. Deze plaatjes worden niet willekeurig uitgekozen: achter iedere podcast staat een zeer onscherpe versie van de coverart van een aflevering. De app gebruikt de kleuren van een podcastplaatje om ook de rest van de interface te kleuren. Is een afbeelding heel erg donker, dan wordt de bijbehorende tekst in het wit getoond. Deze onscherpe kleuren zie je naarmate je meer opent steeds terugkomen, waardoor het duidelijker wordt dat het ene scherm zich bovenop de ander bevindt.

Heb je een podcast eenmaal opgestart, dan zal er onderin de app een afspeelbalk verschijnen. Een duidelijke tijdlijn om mee door een aflevering te navigeren staat niet in beeld, maar in beide hoeken van het scherm staat vlak nadat je start een streepje dat later weer vervaagt. Door deze hoeken vast te pakken en de andere kant op te schuiven, spring je van het ene naar het andere punt in de podcast. Eenmaal vergrendeld toont de iPhone ook de podcastcover op je toegangsscherm – al werden wij bij onze tests getroffen door een rare bug waardoor één podcast geen plaatje kreeg toegewezen, waardoor het toegangsscherm ook blanco bleef.

De afleveringenlijst bevat ook een paar leuke handigheidjes. Een podcast kan worden verwijderd of als geluisterd worden gemarkeerd met de inmiddels bekende swipebewegingen, maar hierbij krijg je een slimme animatie te zien. Bij een swipe van rechts naar links komt er van de zijkant een vinkje in beeld, terwijl er met een beweging van links naar rechts een prullenbakje het podcasticoon inschuift. Ververs de lijst door het overzicht naar beneden te trekken en je ziet een dunne voortgangsbalk tussen de statusbalk en alle afleveringen opduiken.

Multitasking

Castro podcastlijstOmdat Castro specifiek voor iOS 7 is ontworpen, kan de app ook goed gebruik maken van de nieuwe multitaskopties die Apple heeft toegevoegd. Ontwikkelaar Supertop vertelde aan ons dat de app continu op de achtergrond blijft zoeken naar afleveringen die, mits je de instelling hebt ingeschakeld bij de opties van de betreffende podcast, automatisch wordt gedownload. Uit onze eigen tests blijkt ook dat dit feilloos werkt. Iedere ochtend konden we een podcast gelijk opstarten die de nacht daarvoor was gedownload, zonder dat de app op de voorgrond stond. Andere applicaties zoals Apple’s eigen Podcast-app en Instacast maken op vergelijkbare wijze gebruik van deze API, maar het is nog steeds een van de fijnere verbeteringen in iOS 7 voor podcast-apps, die hun waarde vooral bewijzen als ze goed op de achtergrond kunnen downloaden. Ook handig aan Castro is dat je een pushbericht krijgt zodra er een nieuw podcastdownload is afgerond en dat je kunt beginnen met luisteren. Hoewel de app in de achtergrond podcasts kan blijven downloaden, heeft dit geen merkbaar effect op de batterij van onze iPhone gehad.

Simpel

Castro wordt getekend door zijn ontwerp, maar de app is tegelijkertijd niet heel erg uitgebreid. Van slimme afspeellijsten met bepaalde podcasts zoals in Apple’s Podcast-app of cloudsynchronisatie zoals in Pod Wranger is allemaal geen sprake. Eén handige optie liepen we overigens wel tegen het lijf: ga je naar de instellingen van een podcast, dan is het mogelijk om ‘News Mode’ te activeren. Dit zorgt ervoor dat altijd alleen de meest recente podcast wordt gedownload en eerdere afleveringen worden verwijderd. Dit is handig als je naar dagelijkse talkshows of nieuwspodcasts luistert die nog wel eens gaan opstapelen als je een paar dagen overslaat.

De instellingen voor podcasts staan bij iedere show apart vermeld. Wil je de globale app-instellingen aanpassen, dan moet dit vanuit de instellingen van iOS 7. Daar staat Castro onder de instelbare apps.

We luisteren dagelijks naar meerdere podcasts en kwamen, hoewel Castro vrij simpel in opzet is, eigenlijk nooit in een situatie waarbij we een bepaalde functie echt mistten. De app biedt de meest essentiële opties, genoeg om probleemloos mee naar podcasts te luisteren. Alleen als je zeer specifieke workflows in andere apps gebruikt zal Castro je in gebreke stellen. Daar komt bovenop dat Castro één van de mooiere podcast-apps voor iOS 7 is. We blijven de app nog een tijdje gebruiken – in ieder geval totdat we Marco Arment’s Overcast kunnen uitproberen.

Castro wordt tijdelijk aangeboden voor €2,69. De ontwikkelaar wil met het verschijnen van versie 1.1 de prijs verhogen naar €3,99. Wat er in die update zal worden toegevoegd wilde hij nog niet verklappen.

Downloaden: Castro (€2,69, iPhone, iOS 7.0+)

Gamebites optiesCastro afleveringenlijst

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 december 2013, 21:07
Categorie Nieuws
Onderwerp castro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.