Cardbox contacten-app.

Review: Nederlandse Cardbox is een handige contacten-app met een sociaal tintje

Cardbox is een nieuwe Nederlandse contacten-app. In plaats van dat je je eigen contactenlijst moet bijhouden, hoef je alleen je eigen contactenkaartje te voorzien van relevantie info. Hoe bevalt deze insteek op de standaard adressenboek?

Onlangs schreven we op iCulture een review van Cardhop, een veelzijdige contacten-app die je sneller laat werken met je adresboek. De Nederlander Doney den Ouden vond dat het nog makkelijker kan en is een jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van Cardbox. In Cardbox hoef je geen nummers en adressen van bekenden zelf bij te houden, want het idee achter de app is dat dat allemaal automatisch gaat. Wij hebben de app alvast getest.

Cardbox contacten-app review

Cardbox is in essentie een standaard contacten-app. Maar in alle gewone apps voor adresboeken, moet je alle informatie zelf handmatig toevoegen én bijhouden. Dat kan, zeker bij grote adresboeken, behoorlijk wat tijd en energie kosten. Cardbox pakt dit dus heel anders aan. Je hoeft alleen je eigen contactkaartje up-to-date te houden. Door deze vervolgens te delen met vrienden en bekenden, krijgen zij altijd de juiste contactgegevens. Cardbox is daarmee ook een soort alternatief voor Facebook. Veel mensen gebruiken Facebook ook als een soort adresboek, maar dankzij Cardbox heb je dat niet meer nodig.

Cardbox contacten toevoegen.

Het is een slimme manier voor het onderhouden van een adresboek. Cardbox is dan eigenlijk ook vooral een sociaal netwerk. Om de app te gebruiken, moet je je wel eenmalig registeren. Dat kan via Facebook, maar ook via e-mailadres. Vervolgens dien je een profiel te installeren. Dit profiel zorgt ervoor dat de contactinformatie die je in Cardbox ontvangt, ook doorgestuurd wordt naar de standaard Contacten-app. Je hoeft de standaardapp dan ook niet in de ban te doen.

Het delen van jouw eigen contactkaartje kan op een aantal manieren. Elke gebruiker van Cardbox heeft zijn of haar eigen persoonlijke link. Deze kan je dus delen, zodat anderen jou toe kunnen voegen. Je kan ook eenvoudig zoeken op naam, want elke gebruiker van Cardbox is te vinden. Je stuurt hem of haar vervolgens een verzoek om contactgegevens uit te wisselen. Een andere handige manier is om te zoeken naar gebruiker in de buurt. In plaats van GPS maakt Cardbox gebruik van Bluetooth om gebruikers in de buurt te vinden.

Cardbox gegevens delen.

Kies zelf wat je wil delen
Het voordeel van Cardbox is dat je je eigen contactkaartje zo compleet mogelijk kunt maken, zonder dat je meteen alles met iedereen deelt. Voordat je een uitnodiging accepteert, kun je zelf instellen welke gegevens je met die ene persoon deelt. Zo kies je dus voor om je adres te delen met je neef, terwijl je met een collega misschien alleen je telefoonnummer en e-mailadres wil delen.

Behalve voor individuele contacten kun je dit ook instellen per groep. Je kan direct in de app groepen aanmaken en per groep regels instellen, hoewel dat laatste alleen kan na een in-app aankoop. Zo deel je dus in een paar stappen alleen je telefoonnummer en e-mailadres met alleen je collega’s. En dankzij de koppeling met de standaard Contacten-app wordt alles automatisch gesynchroniseerd met je eigen adresboek. Een klein nadeel is wel dat de gegevens eenmaal gesynchroniseerd in de Contacten-app niet bij te werken zijn. Daardoor bepaalt iemand anders voor jou of je zijn of haar e-mailadres in je adresboek krijgt.

Cardbox ziet er verder goed uit en heeft een aantal handige instellingen. Je kan zelf kiezen welke apps geopend worden als je bijvoorbeeld op een Twitter-naam of adres tikt. Zelfs de standaardbrowser en e-mailapp kun je in Cardbox instellen. De app heeft daarnaast een dark mode die je scherm pikzwart maakt. Dit komt vooral van pas op OLED-toestellen. Overigens heeft de maker van Cardbox ook goed gekeken naar de muziek-app Soor, want we vinden hier dezelfde pull-to-reach beweging om snel een contact toe te voegen, te zoeken of naar de instellingen te gaan.

Cardbox in het donker met instellingen.

Of Cardbox echt bruikbaar is van jou, is ook afhankelijk van je contacten. Als zij de app niet gebruiken, kun je hun contactgegevens niet importeren. Je moet dus wel moeite doen om je vrienden, familie en bekenden te overtuigen om Cardbox te gebruiken, want zonder bekenden is de app een stuk minder bruikbaar. Om dit aan te moedigen kun je een maand gratis de Pro-versie krijgen als je drie mensen voor Cardbox uitnodigt.

Gratis met optionele in-app aankopen
Cardbox is in principe gratis te gebruiken, maar je loopt dan wel tegen limieten aan. Met de gratis versie kun je maximaal 100 contacten toevoegen en vijf groepen aanmaken. Met de Pro-versie is dit ongelimiteerd. Ook kun je dan je eigen gebruikersnaam claimen, zodat het vinden van contacten een stukje makkelijker is. De Pro-versie is beschikbaar vanaf €1,99 per maand, maar je kan ook besparen door per jaar af te rekenen.

Het is wel jammer dat de app op dit moment nog alleen in het Engels te gebruiken is. De ontwikkelaar heeft de Nederlandse versie wel al op de planning staan. Alle contactinformatie die je met de app deelt is overigens via encryptie opgeslagen op de servers.

Score

8.5

Cardbox

Cardbox

Gratis (optionele in-app aankopen)

Voordelen +

  • Alleen nog maar je eigen contactgegevens bijwerken
  • Ziet er mooi uit
  • Synchroniseert met standaard Contacten-app

Nadelen

  • Nog niet in het Nederlands
  • Minder bruikbaar als anderen de app niet gebruiken

Conclusie Cardbox review

Cardbox is een fijne aanvulling op de standaard contacten-app. In tegenstelling tot Cardhop is het geen vervanging van de standaardapp. Het zorgt ervoor dat het managen van je adresboek een stuk makkelijker gaat, doordat iedereen alleen zijn eigen contactgegevens bij hoeft te houden. Je adresboek ziet er daardoor altijd opgeruimd uit. Zeker bij mensen die veel ontbrekende contactgegevens hebben, kan Cardhop een goede redding zijn. De gratis versie is voor de meeste mensen meer dan voldoende, al komt de Pro-versie ook van pas als je echt grote adresboeken wil beheren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.