bowling-central-demo

Bowling Central: bowlen in Wii-stijl op de Apple TV

Met Bowling Central ga je bowlen op de Apple TV, terwijl je de iPhone als controller gebruikt. Net als op de Wii, maar met apparaten die je toch al in huis hebt.

bowling-central-baan
Bowling Central is een leuke game voor de zaterdagmiddag en het bijzondere is: je hebt geen Wii nodig om toch op de bekende manier te gaan bowlen. Met Bowling Central ga je bowlen op de Apple TV, terwijl je de iPhone als controller gebruikt. Bowling Central is gemaakt door Rolocule, een ontwikkelstudio die eerder Motion Tennis maakte. Ook al een sport die je op de Wii kunt spelen, met de controller als tennisracket. Bij Bowling Central is hetzelfde idee uitgewerkt: mooie 3D-graphics van de bowlingbaan, realistische bewegingen en meer dan 30 uitdagingen maken dit een erg afwisselende game, vooral om met een groepje vrienden te spelen.


Pas op: Hou de iPhone stevig vast tijdens het gooien of gebruik een hoesje met polsbandje. De Apple TV-functie werkt alleen bij iPhone 4s en hoger.

bowling-central-demo

Je kunt Bowling Central ook op de iPhone of iPad spelen. Maar het wordt pas echt leuk als je de Apple TV erbij inschakelt, zodat je de bowlingbaan op de televisie ziet. De game maakt daarbij gebruik van AirPlay. Je hebt beter zicht op het speelveld en kunt een normale werpbeweging maken, zoals op een echte bowlingbaan.

Bowling Central: bewegingssensor doet het werk

Omdat de bewegingssensor (accelerometer) in de Wii Remote, ook elke iPhone is ingebouwd, kun je op dezelfde manier bewegingen omzetten naar acties op het scherm. Het is eigenlijk jammer dat nog maar weinig spelontwikkelaars dat doen. Misschien heeft het ermee te maken dat je altijd een Apple TV nodig hebt om de game op de televisie te kunnen afspelen. AirPlay kan daarbij een vertraging veroorzaken, waardoor een game onspeelbaar wordt. Maar bij Bowling Central doet dat probleem zich niet voor: hier gaat het puur om het werpen van een bowlingbal en niet om snel reageren op een aanvaller.

De ontwikkelaars van Rolocule zijn al langer bezig met de technologie hiervoor, die ze ‘rolomotion’ noemen. Rolomotion gebruikt de gyroscoop, magnetometer en accelerometer in de iPhone om de actie op het scherm zo geloofwaardig mogelijk weer te geven. De bowlingbal moet op een natuurlijke manier over de baan rollen en je moet ook in staat zijn de bal een spin of ander effect mee te geven – net als in de tennisgame die ze hebben ontwikkeld. Bowling Central ontstond op verzoek van het publiek: na de tennisgame wilden ze ook wel een Wii-achtige bowlinggame.

bowling-central-apple-tv

Bowling Central: ook voor snel potje bowlen

De uitvoering van de game is subliem: de game is gemakkelijk te bedienen en vergt geen minutenlange opstarttijden, zoals je bij de Wii gewend bent. Zit je op de bank, dan kun je snel even een potje bowlen op de iPhone of iPad doen. Wil je verder spelen op de Apple TV, dan is dat zo geregeld. Voordat je begint met bowlen op de tv moet je wel eerst de sensoren kalibreren. Dat is een eenmalige activiteit om te zorgen dat de handbewegingen goed worden vertaald naar acties op het scherm. Daarna kun je beginnen. Kantel de iPhone naar links of naar rechts om je positie op de baan te verschuiven. Hou daarna je vinger op het scherm en maak een onderhandse werpbeweging richting de televisie. Tijdens de worp draai je je pols om de bal wat spin mee te even.

Er zijn twee spelvarianten voor mensen die alleen willen spelen: normaal bowlen met 3, 6 of 10 pins, of de challenge mode waarbij je te maken hebt met obstakels. Leuk voor als je eens wat meer uitdaging zoekt, want je moet ondanks de obstakels nog steeds proberen om de 10 pins neer te maaien. Er zijn 30 uitdagingen, van verschillend niveau. En je hebt 24 grappige bowlingballen tot je beschikking, ook met vlaggen van landen.

Conclusie Bowling Central review

bowling-central-openingsschermToen de Wii verscheen wilde iedereen bowlen, tennissen en allerlei andere minigames spelen. Het is eigenlijk gek dat die spelervaring zo weinig wordt vertaald naar de Apple TV. Bowling Central heeft dat wel gedaan, waarbij je de iPhone gebruikt als controller voor het spel. Net als de eerder verschenen tennisgame van dezelfde ontwikkelaar werkt dat verrassend goed. Bowling Central is leuk om te spelen, alleen of in gezelschap. De bediening is simpel, de game reageert snel op je bewegingen en je kunt moeiteloos overschakelen van iPhone naar iPad, want de game synchroniseert je voortgang tussen iOS-apparaten. Hou je van bowlen en zoek je een leuke game om met vrienden te spelen, dan kan je eigenlijk niet om Bowling Central heen. Het is eigenlijk de enige game die deze manier van spelen aanbiedt en ook nog eens goed werkt. De makers verdienden een Edison Award 2014 met hun Rolomotion-technologie, dat zegt wel wat.

Pluspunten

  • Simpele bediening
  • Game reageert snel op bewegingen, geen vertraging
  • Natuurlijke bewegingen, echte Wii-ervaring
  • Voortgang synchroniseren tussen iOS-apparaten

Minpunten

  • Apple TV nodig voor spelen op tv

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 januari 2015, 16:14
Categorie Games
Onderwerp bowling
20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.