Bomenspotter Nijmegen: herken de boom met iPhone-app

Bomenspotter Nijmegen laat zien wat je met open data kunt doen. De iPhone-app voor het herkennen van bomen bestond al in Utrecht.

open data bomenspotter iphoneDe nieuwe app Bomenspotter Nijmegen is gemaakt voor de Gemeente Nijmegen, om te laten zien wat je met open data kunt doen. De Bomenspotter past open data praktisch toe in een app waarmee bomen in kaart worden gebracht. Als gebruiker kun je ook actief meedoen, door te melden waar bepaalde bomen staan en te checken of de betreffende boom nog wel aanwezig is. Meldingen van gebruikers komen direct op de website bomenapp.nl terecht.

In de app zit een meldfunctie om bomen die je hebt gezien meteen te melden. Alles goed en wel, maar waarom zou je zo gek zijn om bomen in een app vast te leggen? Het gaat bij deze app dan ook erom iets anders te laten zien: de mogelijkheden van open data. Er is steeds meer informatie openbaar beschikbaar, maar je hebt er alleen iets aan als je er daadwerkelijk iets mee kunt doen.

open data bomenspotterDoor databronnen te combineren kunnen er nieuwe inzichten ontstaan. In dit geval gaat het om data waar bomen in Nijmegen staan, dat gekoppeld is aan Wikipedia-artikelen met uitleg over het type bomen. Je krijgt bij een boom ook de plantingsdatum en een link naar een berichtenlijst te zien. Verder is er een knop ‘Street’ met een onbekende functie (er gebeurde niets toen we op de knop drukten).

Je kunt de app ook gebruiken om je bomenkennis te testen via de optie ‘Test’ onderin het scherm. Tap een boom aan en je krijgt een meerkeuzelijst met vier opties. Minpuntje: soms verschijnt dezelfde optie meermaals in de lijst, waardoor het wel erg makkelijk wordt. Ik snap dat de app is bedoeld om de kracht van open data te laten zien, maar ontwikkelaar 2 Cool Monkeys schept in de appomschrijving nogal op over hun vaardigheden. Hadden ze dit ook wel even kunnen checken.

Downloaden: Bomenspotter Nijmegen (gratis, universeel, iOS 6.1+)
Was er al: Bomenspotter Utrecht (gratis, universeel, iOS 6.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 augustus 2013, 8:30
Categorie Naslagwerken
Onderwerp natuur

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.