App Lijst: De beste iPhone-games van Q2 2012 (april – juni)

De beste iPhone-games van 2012 op een rijtje gezet, deel twee. Van Frisbee Forever 2 tot Pocket Planes, van Asphalt 7 Heat tot Plague Inc, van N.O.V.A. 3 tot Lego Harry Potter: we zijn overladen met geweldige iPhone-games.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

De beste iPhone-games van 2012 deel 2Het tweede kwartaal van het jaar zit erop. De tweede drie maanden of dertien weken van 2012 zijn alweer achter de rug. Dat betekent dat we in onze vaste rubriek de iOS game-update dit jaar in totaal al 26 keer de kans hebben gehad om het leukste spel van de week tot de Game van de Week uit te roepen. Dat hebben we gedaan. En daarom presenteren we hier: het tweede deel van de beste iPhone-games van het 2e kwartaal van 2012. Dertien games die we iedereen van harte aanbevelen.

Week 14: Saturday Morning RPG

iPhone Games 2012 Saturday Morning RPGJe speelt een pixelachtig poppetje dat door een 3D-omgeving beweegt en op zoek gaat naar tegenstanders die je vrienden gevangen hebben genomen. Vreemd genoeg passen de stijlen goed bij elkaar, en dat gevoel blijft staan in de gevechten die je moet doen. Voordat het zover is moet je eerst even razendsnel krassen op stickers zodat je zoveel mogelijk krachten tot je beschikking hebt in het volgende gevecht. Daarna volgt een beurtenspelletje tussen jou en je tegenstander waarbij je aanvallen oplaadt en kiest en ondertussen vijandelijke aanvallen blokkeert. Het leuke is dat het spel overloopt van ‘de jaren tachtig zaterdagochtendtelevisie’. De ene na de andere referentie uit de tekenfilms en films van toen vliegt langs terwijl je tactisch bedenkt welke tegenstander je nu met welke aanval belaagt. In de praktijk betekent dat dat je met een moonwalk naar een tegenstander beweegt en die typische tekenfilm-schurk ter plekke een klap verkoopt. Saturday Morning RPG is eigenzinnig, toegankelijk, diepgaand en speelt ook nog eens erg leuk.
Downloaden: Saturday Morning RPG (gratis, universele app)

Week 15: Crow

iPhone Games 2012 Crow iPhoneCrow heeft een aanpak die zich onvergelijkbaar waant op de iPhone. Je speelt een raaf die over een door een vogelverschrikker behekst gebied vliegt. Daarin heb je behoorlijke vrijheid om te gaan waar je wilt. Je kan rondvliegen om objecten en krachten te vinden om jezelf mee te versterken, maar het spel duwt je stiekem vooral naar vijanden die je staan te wachten. Als een gevecht aanbreekt, verandert het hele aanzien van het spel en raak je verwikkeld in een intensieve confrontatie waarin je samen met je tegenstander door omgevingen vliegt. Door in je vlucht magie te verzamelen, heb je ruimte om aan te vallen met een streep, of een schild op te bouwen met een cirkel. Gevechten zijn zweethanden veroorzakende momenten die je met een groot gevoel van voldoening afrondt. De sfeer, de zwarte geluiden, het vliegen, de vrijheid en het gevoel dat je iets speelt dat je nog niet eerder hebt gespeeld. Crow is een hoogvlieger.
Downloaden: Crow (€2,39, universele app)

Week 16: Cubis Creatures

iPhone Games 2012 Cubis CreaturesDe bijzondere camera in Cubis Creatures zorgt ervoor dat je met een extra dimensie te maken hebt in dit opvallende match-3 spel: hoogte. Het speelveld is maximaal drie lagen hoog en je kan het veld inschuiven vanaf twee zijkanten van het bord. De blokjes hebben elk hun eigen gedrag: schuif een blok op een gelijkgekleurde en ze verschuiven beide een plek, gooi een wip-blokje onder een blok en je hoogt de vorige op. Die variaties onder de knie krijgen is een leuke bezigheid, zeker in combinatie met de uitdagende doelstelling van het spel. In Cubis Creatures moet je een gegeven aantal blokken van het veld spelen binnen een tijd, maar het level eindigt ook meteen als je het aantal blokken hebt bereikt. En dát is bijzonder tricky als je alle blokken met sterren in een level wilt combineren. Die moet je namelijk scoren voor de maximale score. Het zorgt ervoor dat elk level opnieuw een optelsom is: een patroon in de blokken ontdekken, puzzelen én tegen de tijd strijden. Cubis Creatures is fris, origineel, spannend en verslavend. Wat een heerlijk nog-één-poging spel!
Downloaden: Cubis Creatures (€0,79, universele app)
Downloaden: Cubis Creatures Lite (gratis, universele app)

Week 17: Aby Escape

iPhone Games 2012 Aby EscapeAls paars betruide das vlucht je voor een drietal boeven, spring je over gevaartes en duik je onder objecten. Ondertussen zijn er knotsgekke decors waar je doorheen manoeuvreert. Het begint in een bos, maar zet zomaar door in een American Football-stadion, een buitenwijk en Route 66 waarin je krijgt te maken met agressieve motorrijders. De afwisseling is goed, maar het willekeurig gegenereerde levelontwerp in de highscore-stand is nog indrukwekkender. Aby Escape gooit precies de juiste hoeveelheid moeilijkheden op je pad, en als je dan af gaat heb je al een behoorlijke collectie munten waarmee je naar de volgende bonus toewerkt. Zo kan je nieuwe omgevingen vrijspelen, power-ups sparen waarmee je tegenstanders omzeilt en speel je de 30 levels van de leuke Story modus vrij. Swipe, slide en kantel jezelf naar een highscore. Keer op keer. Aby Escape is een geweldig leuke en verslavende gratis game.
Downloaden: Aby Escape (gratis, universele app)

Week 18: Lego Harry Potter Years 5-7

iPhone Games 2012 Lego Harry PotterLego Harry Potter Years 5-7 is een game die je meteen mééneemt. Je zet een knop om als je in de weer gaat met het grote rataplan aan personages uit de laatste drie boeken van de serie. Leuke, gedetailleerde introfilmpjes leiden de levels in, waarin je zelf van alles kan doen om levelvorderingen en geheimen te ontdekken terwijl je het verhaal van de serie afwerkt. Zowat elk object in het spel is interactief. Kan je het al niet kapot schieten om muntjes te verzamelen (waarmee je extra’s kan vrijspelen), dan kan je er vast wel een of andere spreuk op loslaten die iets uithaalt. Of een ander personage uit de boeken selecteren en die erop afsturen. Als je een level hebt uitgespeeld, kan je hem nogmaals doorspelen met een Free Play-modus en beschik je over vrijgespeelde personages die andere spreuken bezitten waardoor je nog veel meer uit een level kan halen. Je kan uren kwijt met de verhalende ontdekkingstocht die dit spel is. De personages en locaties zijn een feest der herkenning voor de fans van de films, maar het is de geweldige Lego-humor die van Lego Harry Potter een onbetwiste Game van de Week maakte.
Downloaden: Lego Harry Potter Years 5-7 (€3,99, universele app)

Week 19: N.O.V.A. 3

iPhone Games 2012 NOVA 3 iPhoneIn de verhaallijn van de 3D-shooter N.O.V.A. 3 begeef je je in het San Francisco van de toekomst, dat wel verdacht veel wegheeft van de stadsjungle die in de console- en pc-game Crysis 2 voorgeschoteld krijgt. En de online multiplayer? Die heeft een Halo-achtige jeep waarmee je land en lava kan bestormen terwijl je maximaal 11 tegenstanders onder je wielen rijdt. Tel het bij elkaar op en je krijgt een bij elkaar geraapt zooitje, maar een dijk van een schietspel. In N.O.V.A. 3 geniet je betrekkelijk veel ruimte om te gaan en staan waar je wilt. In het begin van de verhaallijn begeef je je al in verhitte shootouts op pleintjes en in parkeergarages, in de online stand is alles op ruimtelijkheid gericht. In bijna elk speelveld – of het nou op rotspartij van lava is, of in een soort grote donkergrijze hangar – heb je een zee aan ruimte om tegenstanders op te zoeken mèt of zonder mechs en jeeps. De wapenbalans is goed en de decors zijn fraai, maar het is de besturing die echt positief opvalt online. De strijd is hectisch, spannend en intensief en beloont doorspelen met extra wapens, items en voordelen. Het maakt van N.O.V.A. 3 het eerste iPhone-schietspel dat je los kan kopen voor de online multiplayer.
Downloaden: N.O.V.A. 3 (€5,49, universele app)

Week 20: The Sandbox

iPhone Games 2012 The SandboxDit serene zandbakspelletje laat je als een god je eigen wereld maken, door met verschillende elementen te strooien. Daar komen de natuurwetten al vrij snel bij om de hoek kijken: door bijvoorbeeld aarde in water te gooien krijg je modder, terwijl steen in water langzaam slijt en zand wordt. Creativiteit wordt beloond, hoewel er geen duidelijk einddoel in het spel is. Daardoor voelt The Sandbox aan als het kleine broertje van het populaire bouwspel Minecaft. De game deelt zelfs een traditionele visuele pixelstijl, hoewel The Sandbox geen forse blokken maar kleine pixels gebruikt. Ben je eenmaal uitgekeken op je gemaakte wereld, dan kun je jouw goddelijke krachten gebruiken om ongein uit te halen – waardoor The Sandbox ook nog een leuke bezigheid is naast het spelletje zelf.
Downloaden: The Sandbox (gratis)

Week 21: My Football Manager Online

iPhone Games 2012 My Football Manager OnlineEen Nederlands initiatief waarvan we onszelf afvragen waarom we er zelf niet opkwamen. Je ontwerpt een clublogo, verzint een teamnaam en krijgt dan een willekeurige spelersgroep toebedeeld. Die kan je hernoemen, voorzien van een andere opstelling en speelwijze en dan komt het: met je team aantreden tegen andere online managers. Een wedstrijd van 90 minuten wordt opgeknipt in zes beurten van 15 virtuele minuten. Als beide spelers hun wijzigingen hebben doorgevoerd in de opstelling, wissels en speelwijze, wordt het volgende kwartier gesimuleerd en zie je welk resultaat je plan had. Zo werk je wedstrijden een voor een af. Maar het wordt nog interessanter: er is een update in de maak waarin je samen met vrienden een competitie kan starten en tegen hen aantreedt. Met een in-app aankoop voorzie je je team van eigen spelersnamen en wordt het spel in één klap nog een stuk leuker. Verslavingsgevaar ligt op de loer.
Downloaden: My Football Manager Online (gratis)

Week 22: Mega Run

iPhone Games 2012 Mega RunMega Run is een ingenieus en geheel gratis platformspelletje, waarbij de makers zelfs zo schappelijk zijn geweest dat je het ook nog goed kan spelen zonder ooit enige cent in het spel te steken. Wat het ingenieus maakt? Je kan een drie sterren-score te halen op elk level door zoveel mogelijk power-ups te verzamelen, munten te snaaien en drie diamanten op te pikken. Die liggen verscholen op meerdere lagen in de levels, wat ervoor zorgt dat je verschillende paden kan en moet nemen in het renspel. En dat maakt Mega Run interessant. Tussen al die identieke renspelletjes waarin je louter getimed moet springen, is er nu een ontdekkingselement. Om je behalve het zoete uiterlijk vrolijk te houden, zijn er ook allerlei power-ups voorhanden die het spel makkelijker, verrassender en afwisselender maken. En hadden we het al over trucjes zoals een dubbele sprong net nadat je op het hoofd van een tegenstander sprong? Mega Run is niet zomaar een renspelletje, maar een grátis renspelletje met een leuke smoel én grote herspeelbaarheid.
Downloaden: Mega Run (gratis, universele app)

Week 23: Plague Inc

iPhone Games 2012 Plague IncJe taak in Plague Inc: het verspreiden van levensbedreigende bacteriën en virussen. Het maakt dat Plague een erg eigenaardig onderbuikgevoel geeft als je het spel wint. Dat betekent dan namelijk dat je de hele wereld hebt uitgeroeid. Je selecteert een land om je bacterie of virus in los te laten en als je dat gedaan hebt, muteer je het gevaar zelf op drie mogelijke vlakken: verspreidingsmogelijkheden, medische gevolgen en resistentie. Als je ziekte vroeg wordt opgemerkt, beginnen de welvarende landen met het ontwikkelen van een medicijn en dat is je doodvonnis. Ook al heb je 97 procent van de wereldbevolking uitgeroeid, als het medicijn 100 procent is ontwikkeld, verlies je het spel. Ondertussen worden de wereldontwikkelingen in beeld gebracht en zweept de muziek de spanning op. De regering van Zweden spat uit elkaar, Azië verkeert in oorlog en Rusland vermoordt alle vogels. Je kan Plague – in zekere zin de tegenhanger van het populaire bordspel Pandemie – op drie moeilijkheidsniveau’s spelen en in de loop van tijd komen er meer virussen vrij om mee aan de slag te gaan. De hele wereld om zeep helpen voor 79 cent? Een topaankoop.
Downloaden: Plague Inc (€0,79, universele app)

Week 24: Pocket Planes

iPhone Games 2012 Pocket PlanesDe opvolger van Tiny Tower is net zo verslavend als zijn voorganger. Dat is iets dat we in de eerste keren opstarten nog niet ervoeren. Het spel geeft je namelijk behoorlijk brakke instructies: ‘Hier heb je een vliegveld met een vliegtuig, laad er maar wat poppetjes en bagage in en stippel je route uit op de kaart’. Daar houdt de uitleg in Pocket Planes op – terwijl er echt veel meer bij het spelletje komt kijken. Zo kan je luchthavens kopen met je verdiensten en speel je vliegtuigonderdelen vrij waarmee je de vloot kan uitbreiden. Je probeert op bestemmingen te komen waar zoveel mogelijk passagiers zijn om mee te nemen, maar wil ook zoveel mogelijk geld overhouden aan een vlucht. Dan hebben we het nog niet over de beperkingen van de vliegafstanden, de mogelijkheden om promotiecampagnes te voeren voor je luchthavens, de vliegvelden uit te breiden en de vliegtuigen te upgraden. Pocket Planes is net zo goed een managementsspel als pure bezigheidstherapie. Het leuke is dat het gratis is en dat het je geenszins in-app aankopen aansmeert. Wat een heerlijk tijdverdrijf. Wist je dat er een zeer actieve iCulture Crew is die wereldwijd erg hoge ogen gooit? Sluit je aan!
Downloaden: Pocket Planes (gratis, universele app)

Week 25: Asphalt 7: Heat

iPhone Games 2012 Asphalt 7 HeatAsphalt 7: Heat is een van die visitekaartjes waarmee je kan showen wat zo’n iPhone nou allemaal in zijn mars heeft. Het spel oogt snaarstrak op de iPhone 4S, met gladgestreken beelden waar je met glanseffecten en een gigantisch gevoel van snelheid doorheen raast. Ondertussen overtuigt ook de kantelbesturing eindelijk: Asphalt 7 stuurt geweldig. Er zijn 60 auto’s en 150 singleplayer-uitdagingen op 15 verschillende tracks. Daarnaast zijn er twee handen vol aan speltypes, waarvan je er inmiddels 4 van online kan doen tegen mensen van over de hele wereld: de normale race naar de finishlijn, de single lap-uitdaging waarin je drie rondes de snelste tijd probeert neer te zetten voor een klassement, elimination waarbij de laatste speler afvalt en King of the Hill. De tracks in Asphalt 7: Heat leggen meer de nadruk op racen dan venijnige beukactie, maar dat merk je haast niet in de snelle autoklasses waarin de actie van het scherm spat. Asphalt 7: Heat kost slechts 79 eurocent en je zal je tijdens het spelen regelmatig afvragen hoe dat ooit mogelijk is.
Downloaden: Asphalt 7: Heat (€0,79, universele app)

Week 26: Frisbee Forever 2

iPhone Games 2012 Frisbee Forever 2Die bronzen medaille! Weer die troostprijs! Oh jongens, wat is Frisbee Forever 2 een lastig spelletje. Als we de frisbee vooruit zwiepen begint het gestoei al. De eerste sterren liggen voor het oprapen in een rechte lijn en een tunnel waarin je even over de kop gaat. Niks aan de hand. Dan die blazer die je naar links duwt, waar je toch echt rechts moet zijn. Hebbes! Hoppa! En dan komt die slide met vijf sterren achter elkaar weer… die verdraaide slides toch! Die nemen je zonder pardon mee in een luchtversnelling waardoor het een drommels lastige klus wordt alle sterren onderweg mee te pikken. Je stuurt zó te scherp of te weinig. Ja ja, Frisbee Forever 2 zet alle frustratieprikkels in werking, maar tjonge, wat is het een heerlijk spel. Met een gevoel van hoogte en snelheid raas je door de luchten van fantastisch vormgegeven cartoondecors op zoek naar elke score hoger dan brons. Ondertussen staat het je ook nog vrij om van het pad af te wijken om de 10 trofeeën in elke van de zes werelden vrij te spelen en spaar je frisbee’s bij elkaar. Frisbee Forever 2 luidt de zomer in.
Downloaden: Frisbee Forever 2 (gratis, universele app)

Lees elke dag de iOS game-update op iPhoneclub voor de leukste nieuwe games en het laatste gamenieuws.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juli 2012, 15:06
Categorie Games
Onderwerpen applijst, game, gvdw

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.