Aliens & Rockets: Nederlandse iPad-game is uitgebreide Achtung

Aliens & Rockets is de opvolger van Achtung op de iPad. Een chaotisch en spannend multiplayer spelletje voor vier personen op één iPad.

Aliens and Rockets iPad Nederlandse gameInnovatio, de Groningse appontwikkelaar achter het populaire iPad-spelletje Achtung, heeft zichzelf hervonden. Aliens & Rockets lijkt in elk opzicht op Achtung, maar de nieuwe Nederlandse game gaat een stapje dieper. Nog steeds kunnen maximaal vier spelers op één iPad hun raket met lijntje er achteraan besturen, maar nu verongeluk je niet meer onherroepelijk als je het lijntje van een ander raakt. Power-ups zorgen voor het nieuwe venijn om de chaos mee te overwinnen.

Snake voor vier

Aliens & Rockets is net als Achtung in beginsel een soort Snake. Je hebt twee pijlen in beeld waarmee je in dit geval een raket bestuurt en die laat meteen een straal achter zich aan. In Achtung was alles simpel: als je in de straal van een tegenstander kwam, was je per direct af. Hier ligt het iets genuanceerder: de straal vervaagt na verloop van tijd en als hij iets lichter is geworden, kan je er al overheen vliegen. Vanaf wanneer dat precies kan, werd in onze testsessie niet meteen duidelijk. Maar het betekent in ieder geval dat er wat meer ruimte op het scherm overblijft omdat niet overal dodelijke lijntjes aanwezig zijn.

Aliens and Rockets multiplayer iPad

Power-ups

Dat gaf Innovatio de ruimte met power-ups te komen op het spelconcept te verrijken. Je kan zes soorten oppakken, waarbij alleen de paarse flits en het hartje meteen effect hebben. De flits doet tegenstanders schade, het hartje maakt die weer ongedaan. De andere vier power-ups vind je na het oppakken terug in je actieknoppen, die in de multiplayer net boven je pijltjesknoppen staan. Je kan er mee versnellen, mee vertragen, kan er een dodelijke raket mee afvuren op een tegenstander en ten slotte is er een schild waarmee je even door dodelijke lijntjes kan vliegen en immuun bent voor raketten.

Geen lange uitleg

In verhouding tot Achtung, duurt het wat langer voordat je Aliens & Rockets doorhebt. Toch behoeft het spel geen lange uitleg. De power-ups en acties wijzen voor zich en het duurt niet al te lang voordat je in paniek bezig bent met het ontwijken van lijntjes en het gehaast inzetten van een schild. Met zijn vieren is kortstondige paniek gegarandeerd, met zijn tweeën kunnen potjes langer duren dan in Achtung. We moeten daarbij wel aantekenen dat het oudere spelletje meer op de lachspieren werkt. Ook is het jammer dat geen langere toernooien kan spelen dan 1, 3 of 5 ronden.

Behalve de stand voor meer spelers, kan je ook alleen in Aliens & Rockets terecht. De knoppen liggen dan verder uit elkaar en je speelt tegen Mister Evil. Hoe meer ronden je overleeft, hoe hoger de highscore. Leuk dat het kan, maar dit is vooral een game om met tegenstanders te spelen.

Impulsaankopen

Aliens & Rockets is kleurrijker dan Achtung, maar niet perse mooier met de wat goedkoop aandoende tekeningen van de wezentjes en de ondergrond waarmee je speelt. Maar het is met name het verdienmodel dat tegenstaat. Je hebt maar beperkt toegang tot power-ups in het spel. Het begint aardig met 99 gratis exemplaren, maar als je daar doorheen bent… moet je bijkopen. Dat begint bij 89 cent voor 200 stuks. Het is een impulsaankoop die je kan overwegen als je midden in sessies met vrienden zit, maar Innovatio wil Aliens & Rockets na de eerste week zelf ook betaald aanbieden. En een betaalde game mét betalingen voor de hoofdfunctie van het spel, is wel een serieuze domper op de multiplayer-feestvreugde.

Downloaden: Aliens & Rockets (gratis ter introductie, iPad, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 november 2013, 16:06
Categorie Games
Onderwerp multiplayer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.