Afvalwijzer: de iPhone vertelt wanneer de vuilcontainer aan de straat moet

De gratis iPhone-app Afvalwijzer laat per gemeente in Nederland zien welke afvalsoorten je moet scheiden en wanneer welke soort opgehaald wordt. De applicatie bevat de ophaaldata van een heel jaar.

Afvalwijzer iPhone iPod touch iPad pictogramAfvalwijzer is een nieuwe iPhone-app waarmee je kunt zien wanneer je gescheiden afval aan de weg moet zetten, om het te laten ophalen. Voorlopig doen nog maar een beperkt aantal gemeenten mee, maar ontwikkelaar AddComm Direct jaagt achter gemeentes aan om ook gegevens aan te leveren. In Aalten, Amersfoort, Dalfsen, Harderwijk, Hardenberg, Hattem, Heerden, Olst-Wijhe, Ommen. Oost-Gelre, Raalte-Heino, Staphorst, Steenwijkerland, Twenterand, Urk, Winterswijk, Zwartewaterland en Zwolle kun je al gebruik maken van de app.

Het is een mooi initiatief van AddComm en past helemaal in het tijdsbeeld waarin we de voordeur niet meer open hoeven te doen om apps als Buienradar (of het alternatief Regen) te raadplegen. De ontwikkelaar zegt de lijst met gemeentes wekelijks bij te werken. Afvalwijzer ophaaldagenDaar koop je op dit moment nog niet zoveel voor, als je de applicatie wilt gebruiken in een niet ondersteunde gemeente. Je voert een postcode en huisnummer in. Als die niet wordt ondersteund, krijg je daar een melding van en houdt de functionaliteit van de app voorlopig op. Het mailadres van de ontwikkelaar staat niet in de applicatie vermeld, maar vind je in de omschrijving van Afvalwijzer in de App Store.

In de regio’s waar Afvalwijzer al werkt, staan de afhaaldagen van het afval centraal in de applicatie. Die zijn te vinden in het eerste tabblad Uw Afval. Een kalender met de aankomende data laat zien wanneer het restafval, GFT-afval en oud papier worden opgehaald. Afvalwijzer ScheidingsinfoIn het Maandoverzicht kan je per maand zien wat de data zijn. In het geval van Zwolle gaat dat overigens om heel 2011 en zijn de eerste maanden van het volgend jaar er nog niet in verwerkt. De knop Scheidingsinfo laat zien hoe het afval in een regio gescheiden wordt en wat eronder valt. Soms zal dat zich beperken tot bovengenoemde soorten, andere regio’s kennen bijvoorbeeld ook gescheiden plastic, textiel, klein chemisch afval, kringloop, grofvuil en frituurvet en olie. Door op een categorie te drukken zie je wat eronder valt, waar het heen kan en wat ermee gebeurt.

Andere tabbladen tonen verschillende afvaltips, en een algemene beschrijving van het afval in een regio vind je in het tabblad Gemeente. De laatste tab, Afvalwijzer, bevat algemene informatie over de applicatie en toont bijvoorbeeld dat je altijd de ophaal- en scheidingsgegevens gepersonaliseerd per huishouden te zien krijgt. Het geeft aan dat de ontwikkelaar behoorlijk wat moeite in deze handige app steekt en dat is alleen maar te waarderen.

Downloaden: Afvalwijzer (gratis, universele app)

Geeft Afvalwijzer niet genoeg informatie over afvalscheiding? De vraag ‘wat moet bij welk soort afval?’ wordt beter beantwoordt in de iPhone-app Afvalscheidingswijzer.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 december 2011, 12:00
Categorieën Naslagwerken, Nederlandse apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.