Afvalscheidingswijzer voor de iPhone: waar moet mijn afval in?

Afvalscheidingswijzer voor de iPhone helpt je bij het kiezen van de juiste afvalberg: moet de pizzadoos in de papiercontainer en moet je je kapotte drinkglas in de glasbak gooien? Dat blijkt nog niet zo eenvoudig als gedacht.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

afvalzakFrituurvet, mag dat gewoon bij het gewone afval of moet je ermee naar de milieustraat? Ben je een goede burger als je je pizzadoos van de bezorgdienst in de papierbak gooit en je kapotte theeglas in de glasbak? Dat blijkt nog niet zo eenvoudig te liggen. De Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal helpt daarom je bij het maken van de juiste keuze. De iPhone-applicatie geeft voor bijna 700 afvalproducten aan waar ze thuishoren: in de glasbak, de vuilnisbak, bij het oud papier of ergens anders. Ik heb meteen al iets geleerd: verpakkingen van diepvriespizza’s moeten bij het oud papier, maar de veel dikkere kartonnen dozen van bezorgpizza’s moeten in de vuilnisbak. Glazen flessen gooi je in de glasbak, maar drinkglazen moeten bij het gewone huisvuil. Met zoveel regels en uitzonderingen heb je wel een hulpje nodig: een Afvalscheidingswijzer op je iPhone dus. De applicatie is gratis te downloaden uit de App Store.


Je kunt zoeken op trefwoord via een zoekscherm of een scrollbare lijst. Bij elk afvalproduct staat tot welke afvalsoort het behoort en hoe je er vanaf komt.

afvalwijzer

Initiatiefnemer van de applicatie is Arno Vlooswijk van World of Warmth, die ook de foto’s van de afvalproducten maakte. De informatie is afkomstig van Milieu Centraal en is onafhankelijk en betrouwbaar. Er kunnen echter afwijkingen zijn, want per gemeente kan het scheiden van afval verschillend in z’n werk gaan. De Afvalscheidingswijzer wijst daar ook op, als er plaatselijke afwijkingen zijn. Kom je er niet helemaal uit omdat jouw afvalproduct er niet bij staat, dan kun je via het informatiescherm contact opnemen met Milieu Centraal. De organisatie zoekt dan uit waar het afval terechtkomt. Milieu Centraal is een voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven.

Om nog even terug te komen op de vraag over frituurolie: ik voel me altijd wat schuldig als ik zo’n gebruikte fles in de grijze container gooi (eens gelezen in een foldertje van de gemeente dat het mag), maar de Afvalscheidingswijzer stelt me gerust: het moet inderdaad bij het gewone huisvuil… al staat er wel een opmerking in de applicatie dat sommige gemeentes frituurolie gescheiden ophalen via de chemokar of de milieustraat, zodat het kan worden hergebruikt voor de fabricage van biodiesel. Doe je er toch nog iets nuttigs mee.

Downloaden: Afvalscheidingswijzer (gratis)
Meer info: Milieu Centraal

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.