Op de website van Apple wordt vandaag de pas overleden acteur Robin Williams herdacht op een speciale pagina. Het betreft een vrij simpele pagina, met alleen een foto en een korte tekst. Daarnaast staat Apple stil bij de dood van de acteur en komiek op iTunes. Robin Williams was een persoonlijke vriend van Steve Jobs en speelde een prominente rol in de campagnes Think Different en Your Verse. De serie ‘Your Verse’ dankt zijn naam zelfs aan een quote uit de film Dead Poets Society.
In de eerste video uit de ‘Your Verse’-serie is dan ook een voice-over van Robin Williams te horen, met een monoloog uit de film. Die eindigt met de legendarische woorden: “What will your verse be?”
https://www.youtube.com/watch?v=jiyIcz7wUH0
Het origineel uit de film Dead Poets Society is hieronder te zien:
Een voormalig reclameman, die nauw met Steve Jobs samenwerkte, vertelt in een terugblik op de campagne Think Different dat hij erg geïnspireerd was door de emotie en de context van de film Dead Poets Society. Dat was precies wat hij voor Apple wilde vastleggen. Quotes die daarin vooral naar voren kwamen:
“We must constantly look at things in a different way. Just when you think you know something, you must look at it in a different way. Even though it may seem silly or wrong, you must try. Dare to strike out and find new ground.”
En:
“Despite what anyone might tell you, words and ideas can change the world.”
Here’s to the crazy ones
Reclameman Rob Siltanen vroeg in de voorbereiding van de Think Different-campagne aan Steve Jobs of hij de film Dead Poets Society wel eens had gezien en Jobs antwoordde:
Natuurlijk. Robin Williams is een persoonlijke vriend van me.
De reclameman beloofde om de film Dead Poets Society als inspiratiebron te gebruiken voor de Think Different-campagne en iets te maken met dezelfde tone of voice. Alle teksten werden geschreven met Robin Williams in het achterhoofd. Het plan was ook om Robin Williams de voice-over te laten inspreken, maar hij weigerde aan elke vorm van reclame mee te maken. Uiteindelijk koos Apple voor Richard Dreyfuss.
Ook al werkte Robin Williams niet mee aan de reclamespots van Apple, er is wel een jarenlange connectie tussen Jobs en Williams blijven bestaan. Het is dan misschien ook niet zo gek, dat Robin Williams in 2013 startte met een sitcom onder de naam The Crazy Ones, verwijzend naar de Think Different-campagne van Apple uit 1997. Die tv-serie flopte, maar het geeft wel aan hoe het gedachtengoed van beide mannen bij elkaar paste.
Think Different
Op de herdenkingspagina zegt Apple “diep bedroefd te zijn om het overlijden van Robin Williams”. Apple’s CEO Tim Cook stond er gisteren op Twitter ook al stil bij:
Heartbroken by the news of Robin Williams' passing. He was an incomparable talent and a great human being. Rest in peace.
— Tim Cook (@tim_cook) August 12, 2014
De herdenkingspagina staat prominent op de voorpagina vermeld. Daarmee maakt Apple ruimte tussen alle nieuwe en aankomende producten voor een stukje bezinning. We zagen in het verleden Apple een paar keer eerder stilstaan bij een overlijden op de website. Voor Nelson Mandela (2013), Steve Jobs (2011), burgerrechtenactiviste Rosa Parks (2005), Beatles-bandlid George Harrison (2001) en Apple-bestuurslid Jerry York werd de voorpagina toentertijd aangepast. Het zijn veelal mensen uit de Think Different-campagne, waarin ook Jimmy Carter en Gregory Hines te zien waren.
Robin Williams in iTunes
Apple herdenkt Robin Williams niet alleen op de website: in iTunes is ook een speciale herdenkingspagina verschenen, met daarop zijn films en comedy-albums. Op deze webpagina zegt Apple het volgende over de overleden acteur:
Robin Williams, een van de meest geliefde en onvergetelijke acteurs in de geschiedenis van de showbusiness, wist miljoenen mensen aan het lachen te maken en te inspireren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
iTunes
Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac en in februari 2024 bracht Apple officieel drie opvolgers voor iTunes op Windows uit. iTunes voor Windows bestaat echter nog wel. Ook is er nog de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

- Alles over iTunes
- Alles over de iTunes Store
- iTunes alternatieven voor Windows en Mac
- Sneltoetsen in de iTunes screensaver
- Wat is iTunes Connect?
- iTunes in de Cloud
- iTunes Match
- iPhone en iPad synchroniseren met je Mac
- De opvolgers van iTunes op de Mac
- Drie opvolgers van iTunes op Windows
- Muziek en films uit de iTunes Store cadeau geven
- Beltonen in de iTunes Store
- iTunes Store in de Muziek-app op de Mac
Apple wil gewoon wat extra centjes maken anders gaven ze wel een aantal downloads gratis weg ter nagedachtenis
Lekker goedkoop scoren over de rug van een overleden iemand. Zeer laag dit Apple..
Ik mis hem…
@Barend: Wat een rare reactie..
Waarom gelijk weer zo zeiken? Apple heeft blijkbaar samengewerkt met Robin Williams en ze laten een stuk waardering zien door die speciale pagina en iTunes gedeelte.
Ik kan ook op dezelfde manier reageren op jouw opmerking: “Jij wilt alleen maar profiteren van gratis films omdat een acteur is overleden, koop gewoon wat films ter nagedachtenis!”.
Altijd weer die stomme gedacht dat geld *altijd* de belangrijkste drijfveer moet zijn…
@Barend: Als jij dood gaat, geven jouw nabestaanden jouw spullen ook gratis weg?
Met de opbrengsten van zijn films kunnen zijn nabestaanden nog een paar jaar vooruit. Wel zo normaal toch?
Weet jij waarom de iCulture blog zo ontzettend veel übernegativo’s aantrekt? Zelfs een overlijdensbericht kan blijkbaar niet verhinderen dat ze hun gal gaan uitspuwen.
Bedankt Apple dat je deze grote man eert!
@Barend: *Een echte Nederlander. Denkt alleen maar aan gratis, gratis, gratis…* Wordt eens volwassen!
Barend heeft natuurlijk wel gelijk.
Marketing speelt hier natuurlijk slim op in. Anders zou er wel een linkje staan naar Spotify? Maar nee, het moet natuurlijk weer naar iTunes.
Barend zegt niet dat het erg is? Maar weet maar zeker dat Apple hier geld mee verdiend.
De één z’n dood is de ander z’n brood. Niet waar?
@Barend: Beetje lage reactie. Wat hebben ze immers aan Robin Williams op hun frontpage, als ze ‘centjes willen verdienen’.
@Barend: Je begrijpt zelf toch ook wel dat je trollt met zo’n cynische opmerking over memorandum pagina’s. Ik vind het juist netjes van Apple dat ze hier op deze manier aandacht aan besteden.
Zou je ook zo reageren als Apple er helemaal niets aan had gedaan en over een week bekend werd dat Williams veel voor Apple had gedaan?
Maar, je bent niet alleen hoor. Ook op Apple Insider staan zure reacties als de jouwe
Jammer.
En ook heel spijtig dat Robin Williams is overleden.
Het spreek woord zegt het al. De enne zijn dood en ander zijn brood. toch??????????
Don’t feed the trolls…
Apple is een commercieel bedrijf, dat af en toe z’n menselijke kant laat zien door aandacht te vragen voor bijzondere mensen en bijzondere gebeurtenissen. Daarom ruimen ze momenteel potentiële advertentieruimte voor hun eigen producten op de homepage ter waarde van honderdduizenden dollars in, om een hommage te brengen aan een man die de inspiratie is geweest voor mooie reclamecampagnes.
Kunst & cultuur, commercie, technologie, het komt hier allemaal mooi samen. Zoals Jobs het graag wilde.
Sinds wanneer kan jij films kijken via Spotify?
Gonny van der Zwaag: Dat zijn mooie woorden
Ik heb genoten van Robin Williams, al vanaf ‘Mork and Mindy’. Ja, zo oud ben ik.
Ik kom niet vaak meer op iCulture. Heb nog wel een iPad, maar geen iPhone meer. Zag dit bericht in mijn RSS feeds en vroeg me inderdaad af waarom Apple zo prominent aandacht besteed aan deze geweldige acteur. De band tussen hem en Steve Jobs en zijn de inspiratie voor de campagnes verklaart dat. En dan vind ik het mooi. En of er dan ook commerciële motieven zijn vind ik niet zo belangrijk. Dead Poets Society had ook een commercieel doel, maar was tegelijkertijd prachtig. Dat kan samen gaan. Gonny heeft dat hierboven al beter verwoord dan ik dat kan.
En vervolgens verbaast mij dan de discussie hier. Kritisch op Apple is prima, ben ik ook. Maar waarom hier rond dit onderwerp? Ik vind dat jammer en ik heb het gevoel dat daarmee een deel van de bezoekers van iCulture van een ander type is dan in de beginperiode. Dat is overigens een constatering, geen verwijt. Tijden veranderen en het zegt waarschijnlijk hooguit iets over mezelf. Maar ik blijf het wel jammer vinden.
Gonny, dank voor het artikel.
Robin williams is niet de enigste die vereerd werd. Dus echt commercieel is het helemaal niet. Misschien levers het wat downloads op. Mja dat geld gaat ook voor een deel naar de familie dus boeie.
Sorry, maar dit is emotionele wartaal. De dood van Michael Jackson liet destijds de verkoopcijfers van zijn muziek exploderen. Hier wordt niets ‘ingeruimd’, hier wordt geprofiteerd en met een greenwashing-redenatie goedgepraat. Het feit dat hier al onenigheid over bestaat, laat zien hoe goed de strategie werkt. Als Apple echt eervol was geweest, hadden ze die advertentie weggelaten en mensen zelf laten zoeken (wat in iTunes heel simpel is). Daarmee waren zij namelijk tegen de stroom in gegaan, geheel zonder enig monetair oogmerk. Een nagedachte met daarbij een koop-button kan mij niemand goedpraten als hommage.
Zeuren we nu zo dat we lekker daarover kunnen zeuren?
Ik denk dat we in Nederland een beetje de werkelijkheid uit het oog aan het verliezen zijn.