Review: Chorus, ontdek nieuwe iPhone-applicaties via vrienden

Review van Chorus, een applicatie waarmee je aanbevelingen voor interessante iPhone-applicaties kunt vinden. Er is een sociaal netwerk aan gekoppeld, waarbij het idee is dat je vrienden tips over interessante apps uitwisselen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

chorus iphoneChorus is een nieuwe app waarmee je interessante iPhone-applicaties kunt ontdekken. Afgelopen maandag kon je op iPhoneclub een review lezen van Wakoopa voor iPhone, een Nederlandse applicatie met hetzelfde doel. Chorus maakt net als deze app gebruik van sociale netwerkfuncties. Je kunt een lijst met vrienden aanmaken en zien welke applicaties zij gebruiken en hoe ze deze applicaties waarderen. Leuk bedacht, maar werkt het ook?


Chorus vereist dat je een nieuw account aanmaakt (zucht… alweer?). Vervolgens loop je een setup-proces door, waarbij je in een lijst met icoontjes aangeeft welke applicaties jij zou aanbevelen aan je vrienden. Als je dan uiteindelijk vijf minuten bezig bent geweest met het invullen van allerlei zaken, zoals Twitter- en Facebook-accountgegevens, de eerste aanbevelingen en het al dan niet ontvangen van push notificaties, kun je beginnen. De applicatie maakt niet duidelijk wanneer je push notificaties gaat ontvangen: wanneer een vriend nieuwe apps heeft geïnstalleerd? Of wanneer een vriend je wil toevoegen? Op het applicatie-icoon verscheen na verloop van tijd een badge, ten teken dat er 2 nieuwe items zouden zijn. Het bleek echter te gaan om twee door mijzelf geïnstalleerde apps. Toen ik de applicatie weer opstartte moest ik eerst inloggen omdat de sessie was verlopen (huh?). De applicatie onthoudt je inloggegevens domweg niet.

Chorus heeft mij een beetje verbaasd. Alles draait om vrienden, er is een berichtencentrum waarmee je met vrienden kunt kletsen, je moet een profiel aanmaken, vrienden van Facebook uitnodigen… maar waar zijn de apps? In feite is maar één van de vijf knoppen onderin het scherm bestemd voor het ontdekken van nieuwe apps. De Activity Feed toont namelijk wat je vrienden aan het doen zijn, het scherm Friends bevat een lijst met je ‘nepvrienden’, je profielpagina is de plek waar je berichtjes uitwisselt en verder is er ook nog een zoekfunctie (die overigens alleen in de Amerikaanse App Store zoekt).

Omdat ik geen vrienden heb en geen zin heb om mijn Facebook-vrienden lastig te vallen met reclameboodschappen van Chorus, zit ik voorlopig nog even zonder ‘echte’ vrienden. Chorus vult je vriendenlijst met een een stuk of 10 ‘gewaardeerde app-reviewers’ van toonaangevende reviewsites. Het was even zoeken wie ze precies zijn, maar Kevin Purdy (3 apps) blijkt auteur bij Lifehacker, Daniel Perez (2 apps) is marketingmanager bij IntoMobile en Adam Pash (5 apps) is freelancer, ook bij Lifehacker. Met zo weinig apps kun je hen nauwelijks expert noemen en bovendien installeren zij vooral Amerikaanse apps zoals Yelp en AOL Radio, waar we in Nederland niet zoveel aan hebben. Het is dus zaak om een vriendenkring aan te leggen. Maar ja, daar moet je wel zin in hebben… Mijn enige zelf toegevoegde vriend is redacteur Edward en ik weet nu van hem dat hij Shazam, Google Earth, Discovery Channel en Facebook wel waardeert, maar wat ben ik daar nu uiteindelijk wijzer van geworden?

Bij het invullen van mijn Facebook- en Twitter-gegevens heb ik ingevuld dat ik niet wil dat er automatisch berichten worden gestuurd. Chorus doet het tóch en wel op een zodanige manier, dat mijn Twitter-vrienden meteen begonnen te klagen. Dit zijn de ‘gewraakte’ berichten:

chorus

Het suffe is: ik héb Volkskrant en Tweetie 2 helemaal niet gedownload. Ik heb alleen aangegeven dat ik een review wilde schrijven, maar heb daar later vanaf gezien. Net als Wakoopa kan Chorus niet inlezen welke applicaties je op je toestel geïnstalleerd hebt. Je zult dus elke aangeschafte applicatie apart in Chorus moeten registreren. Je kunt eventueel ook de Content Gobbler installeren, een Adobe AIR desktop-applicatie.

Het tabblad Apps bevat aanbevelingen voor interessante apps. Op dit moment valt daar nog weinig te beleven: er staan wel lijstjes met aanbevolen apps, maar die zijn voorzien van 0 sterren en bovendien zijn het applicaties die ik zo langzamerhand wel ken: Layar, Yelp, Zipcar… twee van de drie kun je in Nederland helemaal niet gebruiken. Door de iPhone te schudden komt er steeds weer een vers lijstje in beeld. Metro Paris Subway, Gist, MapQuest Navigator? Daar zit niets voor mij bij. Vandaar dat mijn verzuchting uiteindelijk was: ik kan nog beter naar de Staff Picks van Apple kijken dan naar deze app.

Conclusie

Hoe meer vrienden je hebt, hoe beter Chorus zou moeten werken. Het probleem is, dat ik als app-fanaat helemaal geen zin heb om alweer een vriendennetwerk op te bouwen in alweer een andere applicatie. Er is wel een koppeling met Facebook, maar je zult de vrienden toch weer apart moeten uitnodigen. Ik kan me voorstellen dat mensen die minder fanatiek met de iPhone bezig zijn, helemaal geen zin hebben om Chorus te vullen. De Twitter-functie heb ik meteen uitgeschakeld, want daarmee verlies je alleen maar vrienden. Het idee van Chorus om nieuwe applicaties te ontdekken is goed, maar de applicatie legt teveel nadruk op het opbouwen van vrienden en kijken wat er in je vriendenkring gebeurt, waardoor de eigenlijke functie raakt ondergesneeuwd. Chorus wordt bevolkt door Amerikanen en dat komt mede omdat de applicatie op dit moment alleen in de Amerikaanse App Store verkrijgbaar is. Ik hou het voorlopig toch liever op Wakoopa.

Info: Chorus

  • Ontwikkelaar: envIO Networks
  • Applicatie: Chorus
  • Te koop via: App Store (Amerikaanse!)
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 2.0 MB
  • Cijfer: 5

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.