Getest: NRC Handelsblad als ePaper op de iPhone lezen (review)

De ePaper-editie van NRC Handelsblad is ook op de iPhone te lezen, via de applicatie Stanza. In ePub-formaat krijg je echter niet de krant in originele opmaak te zien: het is eigenlijk gewoon één lap tekst.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ereader nrcNRC is één van de weinige kranten die nog geen eigen iPhone-applicatie heeft uitgebracht. Maar misschien vinden ze dat ook niet nodig, omdat ze immers een ePaper-editie hebben. Tot nu toe was dat vooral interessant voor bezitters van een iLiad, Sony, BeBook of andere gespecialiseerde ebooklezer, maar je blijkt de digitale krant ook op de iPhone en iPod touch te kunnen lezen. Er zijn twee varianten van NRC’s ePaper: een PDF-versie, die geschikt is voor apparaten met grotere schermen (vanaf 7 inch), zoals de iLiad van iRex. Voor apparaten met een kleiner scherm zoals de iPhone kun je de ePub-versie gebruiken.


Je zult dan nog wel de gratis applicatie Stanza moeten installeren, die het ePub-formaat inleest. Via de online catalogus van Stanza haal je het NRC Handelsblad ePaper op in een downloadbestand van 1 tot ruim 2MB. Op die manier kun je de krant al vanaf 15:00 uur ’s middags lezen en op zaterdag al vanaf 7:00 uur.

Klinkt goed en met een proefabonnement kan je het 6 weken proberen, dus ik heb maar eens zo’n abonnement genomen (met het gevaar dat ik vanaf nu platgebeld ga worden door telemarketeers). Het lezen van de krant is echter nog een heel gedoe: omdat ik een spamadres heb gebruikt voor de activatie kwam ik erachter dat ik dat mailadres eerst in Mail op de iPhone moet toevoegen (of het bevestigingsmailtje doorsturen naar een normaal mailadres). Je moet namelijk vanuit het mailtje dat je hebt ontvangen op een link klikken, die je naar een webpagina bij NRC stuurt. Daarna kom je terecht op een pagina waar je in de tekst moet speuren naar een link. Die stuurt je door naar Stanza (moet natuurlijk al geïnstalleerd zijn) en vervolgens is het een fluitje van een cent: je voegt de publicatie toe aan je bibliotheek en volgt gewoon de aanwijzingen op het scherm.

Het lezen van de krant zelf is wel een deceptie: aanvankelijk zie je de krant in originele opmaak, maar begin je te lezen, dan krijg je eigenlijk alle artikelen in één lang tekstdocument… alsof je elke dag een boek van 200 pagina’s moet doorlezen. Artikelen op de voorpagina springen van de hak op de tak. Dat komt omdat op de voorpagina vaak een kleine inleiding van een artikel staat, waarbij je verderop in de krant de rest van het artikel kunt lezen. Al met al toch niet zo’n aangename kennismaking. Desnoods kun je de krant ook in PDF-formaat op de iPhone lezen, waarbij je wel de originele opmaak te zien krijgt. Maar daarbij is het probleem, dat het scherm van de iPhone eigenlijk wat te klein is, waardoor je te vaak op gedeeltes van de totale krant zult moeten inzoomen.

Conclusie

Het lezen van de krant in ePub-formaat is me eigenlijk een beetje tegengevallen. Je mist op de iPhone niet alleen het krantgevoel (de geur van de drukinkt, de fysieke stapel papier) maar ook de layout en de rest van de leeservaring. De ePub-versie toont de krant als één lange lap tekst, waar je weliswaar makkelijk doorheen kunt bladeren, maar er staan weinig afbeeldingen in en raakt al snel het overzicht kwijt. De PDF-versie is een alternatief, maar daarvoor is het scherm van de iPhone eigenlijk net iets te klein om lekker te kunnen lezen.

Meer info: ePaper NRC Handelsblad
Tipgever: Godineke

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.