WordPress voor iOS krijgt nieuw uiterlijk en snellere navigatie

De WordPress-app voor iPhone en iPad is bijgewerkt naar 3.1. De navigatie bevat nu een schuifpaneel, net als de Facebook-app. Je kunt snel foto's publiceren en vrienden volgen die op WordPress.com actief zijn.

wordpress icoonAls je je WordPress-app wil beheren op je iPhone zijn daarvoor een aantal apps verkrijgbaar. Blogsy (€3,99) bijvoorbeeld, of de pas verschenen app Posts, die met €7,99 ook meteen de duurste is. Het werd hoog tijd dat ook de officiële WordPress-app weer eens werd bijgewerkt en dat gebeurde vannacht. De app heeft een compleet nieuw uiterlijk gekregen met de bekende schuifpanelen, die we al kennen van de Facebook-app. Vooral voor intensieve gebruikers van WordPress moet de app meer functionaliteit gaan bieden.


Via de zijbalk kun je snel navigeren naar onderdelen van je site, zoals Berichten, Pagina’s en Reacties. Maar je kunt ook snel tussen verschillende sites wisselen of naar het Dashboard gaan. In de praktijk betekent het dat je een webview van het Dashboard-scherm te zien krijgt, zoals je in de browser gewend bent. Hier had Automattic, de maker van de WordPress-app, wel een stap verder kunnen gaan met een lay-out waarop de informatie meer is afgestemd op het kleine iPhone-scherm. De app is vanaf nu ook in landschapsweergave te gebruiken, zodat je wat makkelijker kunt typen op het bredere toetsenbord.

wordpress iphone ipad 3-1

Op de iPad zijn een aantal verbeteringen te vinden, die je niet in de iPhone-versie vindt. Zo zijn er schuivende panelen voor de navigatie, terwijl je op de iPhone alleen een zijpaneel met een menu hebt. Vanaf de iPad kun je ook makkelijker een preview bekijken van een blogbericht of een foto uploaden. Dat laatste is handig als je bijvoorbeeld een blog bijhoudt over je vakantiebelevenissen en alleen een foto met kort bijschrift wilt plaatsen. Ook op de iPad: de Friend Finder, een functie om vrienden te vinden die een blog beheren op WordPress.com. Je kunt ze gaan volgen en vanuit de app volgen waar ze zoal over schrijven. Je kunt zoeken op basis van namen uit je adresboek, e-mailadressen of vrienden van Facebook en Twitter. Bij gebruik van een e-mailadressen moeten dat wel exact dezelfde adressen zijn waarmee vrienden zich hebben aangemeld op WordPress.com. Vervolgens kun je ze op de watchlist zetten, zodat je bij nieuwe berichten meteen geïnformeerd bent. De WordPress-app voor iOS wordt daarmee ook meteen een soort bloglezer. Wil je vanuit de app een nieuwe blog starten op WordPress.com, dan kan dat voortaan ook gemakkelijker.

De iPhone-app bevat ook nog wat verbeteringen, zoals iets gewijzigde kleuren en graphics. Maak je gebruik van berichtformaten (bijvoorbeeld ‘Standaard’), dan ondersteunt de app die voortaan ook. De WordPress-app ontwikkelt zich langzaam maar zeker en wordt daarbij steeds bruikbaarder. Toch is er een reden waarom we de app bij iPhoneclub nog niet gebruiken om artikelen te schrijven: de knoppen in de normale webinterface voor bijvoorbeeld de More-tag zijn niet beschikbaar in de app. Dus daarvoor zul je alsnog naar de browserversie moeten gaan of de code handmatig intikken. Voor het aanpassen van al gepubliceerde berichten is de app wel handig. En ook het modereren van reacties is via de app prima te doen.

Downloaden: WordPress (gratis)
Meer info: Big iPhone/iPad Update Now Available (WordPress-blog)

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.